Alin Seserman (PNL): ”Punem pe butuci nu numai fotbalul, ci întreg sportul. Nu cred că e corect să dăm 40.000 de lei pentru un cros de două ore (n.r. – Crosul ”Gabriela Szabo”) şi să lăsăm sportul fără finanţare. E o decizie nu numai neinspirată, ci o lovitură pentru întreg sportul din oraş. Nu văd cum am mai putea salva situaţia, doamna secretar Gaftone a precizat că nu se mai poate organiza o sesiune de proiecte în acest an. E un regres imens pentru sport, dispar echipe, jucători şi antrenori. Aţi dat bani până acum, dar rezultatul e vai şi amar: Gloria Bistriţa nu mai există”.
Gheorghe Tuţă (PNL): ”Era un moment mult aşteptat de întreg sportul. Domnule primar, mai bine spuneţi-le acestor oameni că nu vreţi să-i susţineţi, ca să ştie ce au de făcut, dar să le spuneţi de fiecare dată că doriţi să-i susţineţi şi când vine momentul adevărului nu se mai întâmplă… asta e ca Fata Morgana. E ori rea voinţă, ori neputinţă. E inexplicabil şi inacceptabil să nu găsiţi formula de a susţine sportul. De fapt, nu aveţi nicio viziune pentru susţinerea sportului. Nu e vorba de a arunca mingea de la unul la altul, dar tot timpul soluţiile propuse se izbesc ca de un zid. Am ajuns aici datorită indeciziilor. Spuneţi că susţineţi sportul, e un neadevăr, cred că nu ştiţi cu adevărat ce doriţi. Aţi modificat Ghidul solicitantului pentru ca Gloria Progresul să nu poată primi bani”.
Mihai Sărmăşan (PNL): ”Trebuie organizată cât mai repede o nouă sesiune, pentru a nu vitregi sportul de performanţă de bani în acest an. Sper ca sportul să fie finanţat atât pe Legea 350, cât şi pe Legea 69”.
Primarul Ovidiu Creţu: ”În 2011 şi 2012 suportam aceleaşi critici, dar atunci că finanţam sportul. Acum lucrurile s-au inversat, sunt critici fiindcă nu dăm. Cele trei proiecte admise în etapa a doua conţin obiective care nu pot fi măsurabile în 2015 şi au obţinut punctaje mici. Am analizat cu mare atenţie proiectele. Toţi membrii comisiei au semnat procesul verbal. Dacă trebuie să aşteptăm 30 de zile pentru a declanşa o nouă sesiune de proiecte, vom aştepta, astfel încît hotărârea să fie legală. Varianta logică şi normală e să mergem pe linia organizării unei noi sesiuni. Cei care depun proiecte să înveţe din minusurile de acum şi să facă proiecte care se încadrează în criterii. Altfel, nu vor obţine finanţare nici în sesiunea următoare. Prin Legea 69 se pot finanţa cluburile aparţinând ministerului, CJ sau UAT, lucru care se poate întâmpla de acum înainte. Gloriei i-am dat un colac de salvare atâta timp cât legea ne-a permis, când nu ne-a mai permis nu am mai dat. Stadionul nu l-am putut cumpăra. Cine îl are? Finanţarea sportului e o problemă delicată, unii fac puşcărie pentru acest lucru. Nu am vrut să facem paşi pe lângă lege, cu riscul de a fi criticaţi. Performanţele la care s-au angajat cei care au depus proiecte a fost anul acesta să rămână unde sunt acolo, aşa că nu văd de ce ne-am îngrijora. Voleiul la fel, îşi propune să atingă obiectivele la anul. Am spus răspicat că Gloria Progresul nu e eligibilă pe Legea 350. Primarul din Tg. Mureş e cercetat de DNA pentru finanţarea sportului. Eu nu vreau să ajung acolo. Om fi pe ultimul loc la fotbal, dar la atragerea de fonduri europene suntem pe primul loc”.
9 proiecte au fost depuse pe sportul de performanţă, unde suma totală alocată a fost de 1.500.000 lei (maxim 1.000.000 de lei pentru un proiect), însă niciunul nu a primit finanţare. ”Luând în considerare faptul că susţinerea sportului de performanţă este un obiectiv prioritar pentru municipiul Bistriţa cuprins în Strategia de dezvoltare locală a municipiului Bistriţa pentru perioada 2010-2030, întrucât proiectele admise în etapa a II-a de evaluare în cadrul secţiunii Sportul de performanţă – jocuri sportive au obţinut punctaje sub limita admisă pentru a primi finanţare în această sesiune de selecţie, propunem ca suma de 1.500.000 lei nedistribuită la această secţiune, să fie utilizată pentru o nouă sesiune de selecţie pentru domeniul Sportul de performanţă – jocuri sportive”, a precizat primarul Ovidiu Creţu în documentaţia proiectului care a fost supus aprobării Consiliului Local.
Proiectele trebuiau să primească un punctaj de minim 60. Punctajele obţinute: ACS Pro Volei Bistriţa – 46,55, ACS FC Bistriţa – 41,66, ACS Fotbal Junior Ardealul Bistriţa – 42,66. ”Au fost depuse 9 proiecte, din care 6 proiecte au fost respinse în prima etapă de evaluare, neîndeplinind condiţiile de eligibilitate. Cele trei proiecte admise în etapa a II-a de evaluare conţin obiective care nu pot fi măsurabile în anul calendaristic 2015, ci în anul 2016, motiv pentru care acestea au obţinut punctaje sub limita admisă pentru a putea fi finanţate. Astfel, la secţiunea Sportul de performanţă – jocuri sportive nici un proiect nu poate primi finanţare în această sesiune de selecţie”, se arată în raport.
Cretuleeee…..nu risca. Astia te vor la brutarie. Si nu merita. Zic si eu.cind ai dat , de ce ai dar , cind nu dai…de ce nu dai. Atentie mare !
Sportul de performanța se face cu sportivi de performanța nu cu antrenori care iau de la gura sportivului , sau consili de administrație care sa câștige ei !