Circulația pe strada Faleză, în prelungirea Podului Berăriei, a fost deschisă vineri 12 ianuarie. Podul a fost finalizat primul, iar principalele lucrări pentru amenajarea străzii Faleză s-au încheiat în această perioadă.
”Legătura cu strada Zăvoaie este făcută, am asfaltat și porțiunea din strada Zăvoaie care nu era asfaltată înainte, deci acolo avem legătura realizată și cred că vom descărca destul de bine pe această zonă Podul Budacului, care în orele dimineții, atunci când cei din cartierul RAAL merg la serviciu, se aglomerează foarte tare. Vor avea o rută mai scurtă și mai puțin aglomerată”, declara Ovidiu Crețu la finalul anului trecut.
Podul Berăriei a fost construit cu 4,8 milioane lei din bugetul local şi din împrumutul contractat de municipalitate. Str. Faleză începe din str. Zăvoaie, perpendiculară pe aceasta şi paralelă cu râul Bistriţa până la Podul Berăriei care va asigura legătura cu str. Libertății. 2.830.000 lei a costat amenajarea străzii Faleză, în prelungirea Podului Berăriei.
Execuția Podului Berăriei a început în luna martie 2015, constructor fiind SC Dacia Faber SRL Cluj-Napoca, și a fost finalizat anul trecut, atunci când a început și amenajarea străzii faleză de către firma CML.
Proiectul Podul Berăriei: Pod cu o lungime totală de 39,93 m. Lungimea suprastructurii: 37 m. Lăţimea părţii carosabile: 7,80 m. Lăţimea trotuarelor: 4,06 m. Lăţimea totală a podului: 12,36 m. Oblicitate: 70 de grade. Pantă de 2%. Noul pod este dimensionat pentru clasa E de încărcare, convoi de autocamioane A30 şi vehicule speciale pe pneuri V80. Lăţimea părţii carosabile -e 7,80 m cu două trotuare de câte 1,50 m lăţime fiecare. Podul nou – construit cu o singură deschidere de 37 m pe 5 grinzi casetate prefabricate, cu înălţime variabilă, din beton precomprimat cu armătură postîntinsă. Placa de beton susţine zona carosabilă cu lăţimea de 7,80 m, şi cele două trotuare pietonale de 1,50 m delimitate de glisiere de protecţie de 0,55 m lăţime spre zona carosabilă, şi parapet metalic pietonal de 0,25 m lăţime spre exterior. Grinzile casetate prefabricate, cu înălţime variabilă, din beton precomprimat sunt dispuse la 2,20 m distanţă interax. Accesul pe pod dinspre strada Petru Maior se face printr-un sens giratoriu cu două benzi de circulaţie. Accesul spre zona Zăvoaie se face doar prin drumul principal, care cuprinde două benzi carosabile, cu o lăţime de 3 m fiecare. Proiectarea acestui drum face posibilă legătura rutieră dintre strada Petru Maior şi zona Zăvoaie.
Proiectul strada Faleză: Realizarea sistemului rutier la partea carosabilă, amenajarea unui sistem de canalizare pluvială și menajeră, realizarea racordului dintre stradă și Podul Berăriei prin intermediul unui zid de sprijin, iluminat public. Strada păstrează traseul existent, alcătuit din succesiuni de aliniamente și curbe, ținându-se cont de amenajarea și racordarea străzii cu accesele în curțile riveranilor și intersecția cu străzile laterale. Partea carosabilă are două benzi de 3 m fiecare, un trotuar pe partea stângă adiacent părții carosabile și un trotuar pe partea dreaptă dispus pe coronamentul digului. Dirijarea, colectarea și evacuarea apelor se va face gravitațional – prin asigurarea pantelor atât longitudinale cât și transversal ale căii spre 9 guri de scurgere. Rețeaua de colectare și evacuare a apei menajere pornește de la începutul proiectului și continuă până în punctul cel mai de jos al traseului unde se realizează o stație de pompare care va conduce apele printr-o conductă pe sub râul Bistrița până în căminul cel mai apropiat de pe strada Petru Maior. Având în vedere diferența de cotă dintre Podul Berăriei și nivelul actual al străzii, s-a făcut un zid de sprijin pentru susținerea rambleului. La amenajarea străzii Faleză s-a prevăzut atât iluminat stradal cât și iluminat pietonal. Pe 75 m de la începutul proiectului – stâlpi cu console pentru iluminatul stradal, iar pe restul proiectului -a stâlpi care vor susține console atât pentru iluminat stradal cât și pentru iluminatul pietonal.
Acum dupa deschiderea circulatiei peste podul Berariei este si mai evidenta necesitatea realizarii unui viraj la dreapta pentru cei care traverseaza podul dinspre strada Petru Maior, care ar putea ajunge mai simplu in zona Zavoaie pe strada Malinului.
Strada Falezei care imediat dupa traversarea podului coteste la stanga este prea ingusta pentru a putea asigura fluxul de circulatie de pe ambele sensuri.
@ionut, legatura fireasca cu str.Zavoaie era un drum in prelungirea podului, peste gradinile din acea zona; cu cat s-a cheltuit cu zidurile de sprijin a str.Faleza se achizitiona terenul de la proprietari. Nici viraluj la dreapta nu e mai usor si nu asigura fluenta mai buna a traficului.
deja au crescut binisor pretul la terenuri prin zona (am vazut si la 6000 eur/ar)…deci sunt si beneficiari…..(:)
Printre ei primarul si oamenii lui. Pe strada Malinului au cca 1 ha, vor sar facă blocuri acolo.
Pai de ce crezi draga domnule podean ca s-a facut acest pod?oare nu pentru blocurile lui Kozuc, consilier psd, si alti.Nu este canalizare, apa , curent dar se construieste in zona blicuri mari, vor face o fosa mare care se va dirija in raul Bistrita. Numai de bine.
Un adevarat Golden Gate , nou simbol al Bistritei, dupa moartea lui Costan !
Golden beer cretzw va figura in guiness book cu cea mai mare punte, confundata cu un pod.
Treaba asta e facuta cam degeaba. Trebuia facuta ca la carte, si anume cumpararea terenului din fata podului de la agricultorul care il detine iar daca nu se putea ajunge la o intelegere, trebuia expropiat. Nu se poate sa stea niste cotete in calea dezvoltarii intregului oras. Chiar daca dura cativa ani, macar aveam o ruta folositoare, o legatura directa cu zona Zavoaie. Asa am investit sume uriase in modernizarea unei ulite care nu face fata nici macar autoturismelor, de camioane sau tiruri nici nu poate fi vorba.