Actualitate Recomandări

Poeți și muzicieni din opt țări vin la Festivalul ”Poezia e la Bistrița”. Cine e vedeta evenimentului

Scriitorul portughez José Luís Peixoto, care a câștigat prestigiosul premiu literar ”José Saramago” și ale cărui cărți au fost traduse în 20 de limbi va fi vedeta Festivalului de Poezie și Muzică de Cameră ”Poezia e la Bistrița”, ediția a XIV-a, care începe marți la Bistrița, potrivit lui Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”.

”La această ediție a Festivalului Poezia e la Bistrița, avem invitați poeți și muzicieni din opt țări, dintre cei mai buni, avându-l ca vedetă a evenimentului pe portughezul José Luís Peixoto, un autor foarte în vogă în momentul de față”, a spus Gavril Țărmure.

”Pentru mine, ceea ce consider interesant când alegi calea scrisului și a literaturii drept profesie, este încercarea de a găsi un echilibru între dimensiunea artistică, în sensul profund al cuvântului și o abordare practică, pentru că trăim într-o lume practică. (…) Cărțile care mă entuziasmează cu adevărat sunt cele care merg dincolo de așteptările mele. Dar am și un criteriu esențial care mă poate face să decid dacă scriitura unei cărți este eficientă sau nu. Iar acest criteriu este coerența. Eu înțeleg că un text, de pildă un roman, trebuie să fie ca un mecanism. Piesele trebuie să funcționeze în armonie. Toate piesele trebuie să fie esențiale, nu trebuie să fie elemente inutile, care să nu contribuie la obiectivul central al acelui text.”, a declarat el într-un interviu pentru Presseone.ro.

Joi, 14 iulie, începând cu ora 17:30, la Palatul Culturii vor fi decernate Premiul pentru literatură al orașului Bistrița lui Radu Vancu – poet, prozator, eseist și traducător, conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, redactor-șef al revistei „Transilvania” și redactor al revistei „Poesis internațional” și Premiul ”Laura Albulescu” pentru Editorul anului lui Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor, eseist, traducător și editor, director editorial al Pandora M. Joi vor concerta Electric (Matei Ioachimescu – flaut; Cristian Lolea – compozitor; Tom Brânduș – multimedia) și va fi un recital de jazz al Trupei Trigon din Republica Moldova.

Vineri, 15 iulie, de la 9.30 la 11.00 va fi un atelier de scriere creativă pentru liceeni coordonat de Marius Chivu, care se va ține la Palatul Culturii, Sala Appasionata. De la 11.00 la 12.30, va avea loc o masă rotundă cu tema ”Literatură, reviste și scriitori maghiari din România”, moderator: Radu Vancu, la Restaurantul Rapsodia, iar ziua se va încheia la ora 18.00 un recital Cristina Dăscălescu (fado), José Luís Peixoto în dialog cu Marius Chivu, Palatul Culturii, Sala Mare.

Sâmbătă, 16 iulie, între 9.30 și 11.00 va fi un alt curs de scriere creativă pentru liceeni, de data aceasta fiind invitat Radu Vancu, tot la Palatul Culturii, Sala Appasionata, iar de la 11:00 la 12:30 la Restaurantul Rapsodia, prozatoarea Tatiana Țîbuleac, invitata poeților, va purta un dialog moderat de Nicoleta Munteanu. Seara, de la 18:00 – 20:00, este programat un recital de muzica contemporană cu Mircea Ardeleanu – percuție, la Palatul Culturii, Sala Mare.

Duminică, 17 iulie, Festivalul ”Poezia e la Bistrița” se va încheia cu lectura liceenilor participanți la atelierele de scriere și cu un concert Gabriela Costa și Alexandru Man (chitară), Restaurant Rapsodia. Evenimentul începe la ora 11.30.

”Sunt poeți din toate generațiile. Participă în jur de 60 de poeți, mulți muzicieni. În general se spune că poezia are un public restrâns, dar noi putem constata că, vreme de 4-5 zile, sala aceasta mare a Palatului Culturii – care nu e exagerat de mare dar potrivită pentru un oraș ca Bistrița care are sub 100.000 de locuitori – este plină de public în special tânăr ceea ce e încurajator pentru noi, organizatorii. Acest festival cu acest format este unic în România, cel puțin așa a fost când l-am inițiat, și toată lumea care a venit la festival s-a bucurat. Este o stare culturală cât se poate de specială în aceste zile la Bistrița. Accesul a fost gratuit și este gratuit pentru toată lumea fiindcă nu am vrut să punem piedici de ordin pecuniar pentru acest eveniment. Poezia și muzica de cameră nu sunt genurile cele mai gustate de publicul larg și tocmai din această cauză noi am vrut să le cultivăm în ideae că sunt genuri esențiale ale culturii și artei”, a mai spus Gavril Țărmure.

  • Parteneri: PICE Spania, Institutul Goethe București, Uniunea Scriitorilor din Croația (HDP), Librăria La Două Bufnițe, Adris, Colegiul Național Liviu Rebreanu – Bistrița, Colegiul Tehnic Infoel
  • Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Alecart, Casa de Poezie Light of ink, Cărturești, Infinitezimal
  • Organizatori: Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Ministerul Culturii, Societatea de Concerte Bistrița.

Anul acesta, Festivalul ”Poezia e la Bistrița” are și o mascotă, numită Tip, un omuleț albastru cu cravată și pălărie care apare în felurite locuri din oraș.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS