Poetul Sergiu Botezatu din Chișinău, Basarabia, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova şi membru al Societăţii Scriitorilor din Basarabia, şi-a lansat la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” cărţile: „Ce e bine și ce-i rău”, “Plimbări prin lumină” și “La un pas de sine”.
„Mulțumesc foarte mult gazdelor Rotary Club Bistrița Nosa și Bibliotecii Județene ”George Coşbuc”din Bistrița, și, în special, prietenului meu Florin Iliescu. Eu am venit cu trei cărţi”, a explicat poetul în deschiderea evenimentului de sâmbătă, după care a vorbit despre fiecare carte.
“Ce e bine și ce-i rău” este o carte scrisă pentru copilași și care conține un puternic mesaj educațional, transmis prin intermediul unui limbaj accesibil celor mici și are menirea să lase o amprenta pozitivă în procesul de educare și învăţare a bunelor maniere de la o varstă fragedă. Este un dialog redat în formă de poezie între bunicuță și nepoțică referitor la cum ar trebui să se comporte nepoțica în diferite situații pe care le întâmpină în timpul zilei. Inspirația mea a fost chiar fiica mea, Victoriţa, care nu a reușit, dar a dorit foarte mult să fie astăzi cu mine aici. În cadrul unui proiect Districtual Rotary (cu o implicare dedicată din partea Cluburilor Rotary Chișinău și Rotary Bistrița Nosa) , cartea “Ce e bine și ce-i rau” a fost publicată într-un tiraj de 12 mii de exemplare și adusă în dar copiilor din grădiniţele și școlile primare de pe ambele maluri ale Prutului și Nistrului cu menirea de a familiariza copilașii noştri cu bunele maniere de la cele mai fragede vârste.
“Plimbări prin lumină” este o compilație de poezie lirică, filosofică și patriotică. „Este o carte dedicată luminii, fiindcă, după mine, lumina este totul. Noi toți suntem copiii luminii. Suntem creați din lumina și suntem meniți să fim lumina. Dacă nu ar fi lumina nu am fi noi, nu ar fi acest Pământ, nu ar fi Universul. În aceiași ordine de idei, când zic lumina, eu nu subînțeleg doar lumina exterioară, ce ne înconjoară. Eu vorbesc și de lumina interioară. Și cu cât mai multă lumina o să lăsăm să pătrundă în noi, cu atât mai multe realizări o să avem. Fiindcă energetica pozitivă a luminii este empirică și creează acea pecete ancestrală formatoare de personalități. Păstrați Lumina în sufletul vostru, chiar și atunci când e greu (în special atunci când e greu) și o să vedeți cât de departe o să va ducă ea. După cum vedeți, prin această carte, de fapt, propun cititorului nu doar o simplă ‘plimbare’, propun o evadare în universul luminii că să încercam să cunoaștem, să descoperim măcar o părticică câtuși de mică din legitățile ei”.
„La un pas de sine” este un dialog imaginar susținut între autor şi artistul Vasile Botnaru. Cartea a fost concepută că un dialog între poezie și pictură: într-un tandem dansant, fiecare vers fiind însoțit de un desen al artistului Vasile Botnaru. Executate în vin sau cafea, aceste desene, parcă, te invită să savurezi lectură, învăluit în aroma unui pahar de vin bun sau a unei cești de cafea… În general, cartea este scrisă în stilul unei declarații de dragoste, iubitei, copiilor, părinților, profesorilor, prietenilor, rudelor, colegilor, dar și limbei materne, neamului nostru, țării noastre (când spun Țării noastre, am în vedere doar una – România Mare), cât și pămantului, care ne găzduiește pe noi toți (că până la urmă suntem cetătenii acestui pămant) și Universului, care este atât de misterios și plin de vise. Este o declarație de dragoste la tot ce ne umple cu sens viață noastră, acea „scantee, ce se aprinde și se stinge într-o clipă”, dar care este atât de frumoasă. „La un pas de șine” este un pelerinaj al autoidentificării, cât și un angajament al explorării și cunoașterii universului”.
Poetul a venit cu mai multe cărți pe care le-a donat Bibliotecii Județene”George Coşbuc”.
Adaugă comentariu