Actualitate Recomandări

Poezia, din nou, la Bistriţa. Urmează zile pline cu versuri expresive şi muzică de calitate (FOTO)

Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică de Cameră „Poezia e la Bistriţa” a început, joi seara, la Sinagogă, în aplauzele celor prezenţi, scriitori din ţară şi străinătate care au avut, la un moment dat, emoţii, că ediţia din acest an va fi „suspendată” din lipsă de fonduri, cum anunţase iniţial Dan Coman. Din fericire, Consiliul Judeţean a salvat ediţia a zecea a festivalului, iar poeţii pot petrece, din nou, patru zile şi tot atâtea nopţi în oraşul nostru.

 

Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, a declarat deschisă ediţia a X-a în aplauzele şi uralele participanţilor, printre aceştia numărându-se scriitorul Mircea Cărtărescu, unul dintre invitaţii speciali ai acestei ediţii, alături de regizorul Radu Afrim.

„Poezia e la Bistriţa! În numele organizatorilor, vreau să vă mulţumesc pentru că aţi luat o atitudine atât de folositoare şi festivalul continuă. Vă mulţumim din tot sufletul şi întotdeauna vă aşteptăm la Bistriţa cu mult drag. Până la urmă, CJ a acceptat să finanţeze el singur acest festival şi trebuie să mulţumim pentru acest gest. Altădată o să fim mai atenţi în organizare şi nu o să mai ajungem la situaţii în care să se producă îngrijorări şi emoţii. Aşadar, Poezia e la Bistriţa. E ediţia a zecea. Avem şi în acest an o participare consistentă şi cât se poate de valoroasă. Pe parcursul celor 10 ani au fost la Bistriţa poeţi şi muzicieni dintre cei mai expresivi din Europa. Permiteţi-mi o reverenţă pentru marea artistă Anita Hartig care a fost în prima ediţie şi, cu toate că este acaparată de proiecte la opere din Viena, New York, Milano, totuşi nu a uitat de festival şi a venit măcar să ne salute. Îi mulţumim foarte mult”, a spus Gavril Ţărmure de pe scena Sinagogii Bistriţa.

Ştafeta a fost preluată de Dan Coman şi Marin Mălaicu-Hondrari care i-au prezentat pe invitaţii din ţară şi străinătate, menţionând că şi anul acesta este invitat un poet care nu a debutat încă în volum, dar pe care organizatorii pariază, cunoscându-i valoarea.

După momentul festiv a fost acordat Premiul Librarul anului lui Mihail Vakulovski (Librăria Humanitas, Brașov) pentru că a promovat poeţii români şi a pus poezia la loc de cinste.

A urmat apoi „One man show: Claudiu Fălămaș” şi vernisajul expoziției Painted Concerts – Eugen Alupopanu.

Tot joi, au susţinut lecturi Elena Vlădăreanu, Vlad Moldovan, Sebas Puente Letamendi, Anastasia Gavrilovici, Dumitru Crudu, Ioan Es Pop, iar Eduard Kunz (Rusia) a avut un recital.

VINERI, 13 IULIE, 2018
Lectură privată Colibița 10:30 – 14:30

La Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița 19:00 – 20:30, Robert Bălan – Terapii în desfășurare. Vă rugăm păstrați liniștea

LECTURI: Ion Mureșan, Ioana Nicolaie, Tara Skurtu, Florin Partene, Berta García Faet, Radu Vancu
RECITAL: Matei Ioachinescu, flaut (România- Austria), Verona Maier, pian

SÂMBĂTĂ, 14 IULIE 2018

La Restaurantul Rapsodia – 11:00 – 12:30, dialog cu Mircea CĂRTĂRESCU, moderator: Cosmin Ciotloș

La Centrul Multicultural Sinagoga Bistriț, 19:00 – 20:30:

LECTURI: Constantin Acosmei, Angela Marinescu, Ștefan Manasia, Els Moors, Claudiu Komartin
Concert: Răzvan Stoica – vioară Stradivarius (Olanda), Andreea Stoica – pian, Kamerata Stradivarius (Olanda)

DUMINICĂ, 15 IULIE 2018
La Restaurantul Rapsodia 11:30 – 13:00, Dialog cu Radu AFRIM, Lansarea revistei ALECART,  Moderatori: Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari

La Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița, 19:00 – 20:30, Concert: Ansamblul Baroc Transylvania (Zoltán Majó, Matyas Bartha, Ciprian Câmpean, Erich Türk)

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.