Pe toată durata Serbărilor Bistriţei Medievale, pasionaţii de istorie sau pur şi simplu trecătorii care vin să arunce o privire curioasă la cetatea din lemn care străjuieşte centrul vechi al oraşului au la dispoziţie un ghid îmbrăcat în straie medievale.
Tânărul Raul, tobă de informaţii legate de trecutul Bistriţei şi de minicetatea construită din lemn de organizatori, premieră în România, vesteşte cu un clopoţel că se poate conta pe el la orice oră. Fie că sunt grupuri, fie că este o singură persoană, liceanul, mereu binedispus şi amabil, nu refuză pe nimeni. Face turul cetăţii în miniatură alături de vizitatori şi explică aplicat şi pasionat unde erau situate turnurile, porţile, bastioanele şi zidurile de apărare, ce rol aveau grilajele, ce străzi sunt acum în locurile unde altădată ploua cu ghiulele şi smoală.
Construită între anii 1465-1484, Cetatea Bistriţei cuprindea suprafaţa delimitată de străzile Bistricioarei, Ecaterina Teodoroiu, Dogarilor, Mihai Eminescu şi Bulevardul Republicii. Cetatea construită din lemn pe pietonal este o machetă redusă de circa 64 de ori a cetăţii medievale şi reprezintă într-o formă simplificată principalele elemente ale fortificaţiei cu tunuri şi portţi medievale.
În timpuri medievale, heraldul era mare dregător la curţile suveranilor din evul mediu, care avea sarcina de a organiza diferite sărbători, de a purta insignele monarhilor sau ale principilor, de a anunţa începutul turnirelor şi numele învingătorilor, de a transmite declaraţiile de război, etc.
Adaugă comentariu