Actualitate

Poftiți în Cetatea Medievală Bistrița! Ce se întâmplă sâmbătă și duminică pe pietonal

Sâmbătă 27 și duminică 28 iunie, Cetatea Bistriței este animată de paladini, lupi, trimbulinzi, menestreli, domnițe, cavaleri și meșteșugari, la a IX-a ediție a Serbărilor Bistriței Medievale.

Animaţia cavalerească va fi lăsată în seama Paladinilor de Terra Medies, conduşi de Cavalerul Ioan de Siebenburgen, şi a Ordinului Cavalerilor Lup, aflat sub porunca Marelui Lup Liviu Pancu. În inima cetăţii, între meşterii de la târgul medieval, îşi vor instala atelierele artistice bucureştenii de la Şcoala de Arte Medievale (Medieval Art), gata să îi iniţieze pe tineri în artele frumoase şi să-i îmbrace pe cei mai entuziaşti în straie medievale de cavaleri sau domniţe.

Ediţia de anul acesta a Serbărilor Bistriţei Medievale aduce ca noutate atelierele de creaţie pentru toate vârstele. Pe parcursul celor trei zile, persoanele dornice să experimenteze viaţa în cetate vor avea parte de ateliere de mânuit spade şi pictură pe scuturi din lemn, atelier de ţesut pe gherghef, atelier de olărit şi pictură pe ceramică, atelier de quilling – rularea fâşiilor de hârtie, o artă ce provine din Egiptul antic – dar şi de un atelier de pictură pe textil şi măşti.

Sâmbătă şi duminică, străzile cetăţii vor fi cutreierate de Trimbulinzii din Sibiu, cu poveştile lor fantasmagorice, iar unul dintre ei va deveni întruchiparea legendarului paznic al Turnului. Trupa de animaţie stradală Trimbulinzii este o echipă specializată în teatru de stradă şi în story-telling, cu participări numeroase la festivaluri medievale, fiind formată din actori profesionişti din Sibiu şi din Bucureşti, coordonaţi de regizorul Bogdan Sărătean.

De la Serbările Bistriţei Medievale nu vor lipsi concursul de miss Domniţa Bistriţei şi muzica medievală. Acordurile medievale vor fi aduse de peste mări şi ţări din cimpoaiele trupelor Bordó Sárkány (Ungaria), trupă care revine la Bistriţa după 3 ani, şi Cimpoierii din Transilvania. Cele două trupe vor susţine concerte pe ambele scene ale festivalului şi vor anima sonor parada medievală, ce se va desfăşura pe un traseu din centrul istoric sâmbătă, de la ora 18.00. Bistriţenii care doresc să se integreze în paradă sunt aşteptaţi cu drag, cu condiţia să fie costumaţi adecvat.

Bătălia cu pungi cu apă, aflată la a patra ediţie, este legată strâns de existenţa cetăţii din lemn, care va fi atacată de barbari duminică, după ora 18,00 şi va trebui apărată cu pieptul gol, dacă este nevoie. Când spadele şi suliţele vor tăcea, aruncate cât-colo, prin aer vor zbura pungile cu apă spre căpăţânile adversarilor, prea înfierbântate de setea de cucerire a cetăţii. Bistriţenii care doresc să apere ei înşişi cetatea, mai cu seamă copiii, pot să facă acest lucru dacă vor veni de acasă cu propria muniţie (pungi cu apă, desigur). Dacă nu, vor avea organizatorii şi pentru ei ‘muniţie’ şi chiar mai mult, cu condiţia să se prezinte din timp la cortul de informaţii al Asociaţiei Bistriţa Medievală, de lângă scena mare.

Menestrelii veacului XXI, balcanicii de la Popa Şapka, vor închide cea de-a noua ediţie a festivalului medieval. O trupă cu un stil muzical electrizant, cu influenţe pop, ska, rock, reggae, punk, gipsy şi folk. Concertul lor va fi precedat de concursul Domniţa Bistriţei, în care vor fi văzute cele mai frumoase domniţe din cetate, pentru care cavalerii de pretutindeni şi-ar da viaţa, numai să le câştige inima!

Trupa de actori Trimbulinzii, din Sibiu, teatrul de păpuşi Alexandru Misiuga şi baladistul irlandez Pat O’Mahoney vor fi protagoniştii altor spectacole atrăgătoare din programul acestei ediţii a festivalului medieval.

A IX-a ediție a serbărilor îl are ca personaj principal pe paznicul din turnul Bisericii Evanghelice – o prezenţă mistică, ce poartă în ea toată istoria cetăţii şi care, după aproape 500 de ani petrecuţi în Turn, visează să îşi recapete dreptul de a trăi între concetăţenii săi.

PROGRAMUL COMPLET AL SERBĂRILOR BISTRIȚEI MEDIEVALE 2015

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.