(FOTO) Într-o perioadă în care toate autoritățile locale plângeau că nu pot face nimic din lipsă de buget, Primăria Șintereag a cheltuit dintr-un foc 53.000 de lei pentru ”servicii de informare și promovare a turismului”. Banii s-au dus, prin încredințare directă, la Asociația Regio Trust Education care nu are la vedere niciun asociat, doar o fotografie pe pagina de Facebook pe care scrie cât se poate de clar și mare ”MONEY”.
E drept că exact cu asta se și ocupă. Cu încasatul banilor.
În ciuda faptului că nici pe pagina de Facebook, nici pe site-ul organizației nu există niciun nume, am găsit următoarele informații:
Asociația îi aparține fostului liberal Adrian Solcan, primul primar al tinerilor din Bistrița, actual președinte al Tineretului Social Democrat Bistrița. Despre acest tânăr cu ambiții legate de ”MONEY” am scris AICI.
În perioada 2017-2018, organizația lui Solcan a fost extrem de activă și a încasat bani de peste tot, inclusiv de la Primăria Bistrița prin sistemul finanțărilor nerambursabile.
Așadar, și anul 2019 a început foarte bine pentru tânărul Solcan. Va promova cu 53.000 de lei turistic această comună minunată numită Șintereag, căutată de turiști an de an și prezentă în oferta tuturor agențiilor de turism (ne scuzați că râdem, dar nici măcar amărâta de arie protejată de la Blăjenii de Jos nu este pusă în valoare).
Desigur că, până acum, vizitele lui Solcan în comuna pe care o promovează nu s-au făcut pe DJ 151, ci pe SEAP.
Ar fi putut vedea, cu spiritul lui de ”prim gospodar” în devenire, că nu degeaba a vrut să fie primul primar al tinerilor, că la granița între Bistrița și Șintereag este un obiectiv turistic pe care merită să-l treacă în rapoartele justificative pentru cei 53.000 de lei primiți. Este vorba de crucea de pe Dealul Sigmirului. Iat-o cât de minunată e:
Așadar, dragă Adrian Solcan, ai putea începe cu cheltuirea banilor publici primiți prin încredințare directă exact de aici. Arată-ne cât de mare gospodar ești tu cu tot TSD-ul tău. Ia puneți voi mânuțele voastre la treabă și faceți curățenie că aveți cu ce.
”România merită mai mult”, nu?
Este o vorba, La vremuri noi tot noi !
Fac ce vor cu banul public, asta e realitatea.
Unde este suma încasată de la Primăria Bistrița ? Sa aflam si noi despre ce suma e vorba … altfel vom crede ca e doar o șușanea …
Văd acolo numai sate in lista aia … niciun oraș
Asociaţia Regio Trust Education – Tineri S.M.A.R.T. în anul centenarului, 6.300 lei – https://www.timponline.ro/finantari-nerambursabile-3-sesiune-selectie-bistrita-16-proiecte-sesiunea-2/
De cele 22 de proiectele ale tale Cristina Sabau , nu ne spui nimic ? Nici un articol nimic?
Nu doar Adrian Solcan face bani … altii fac si mai multi si unii chiar dinaia…. colorati frumosi … si nu in mod legal , oficial si cu chitanta !
ei au obligatia de a intretine centrul de promovare turistica timp de 5 ani cu un angajat de catre o asociatie care are ca obiect promovarea turistica.
Practic suma reprezinta salariul unui angajat, cu contributii la stat plus alte dari !
INFORMATII NU BARFE CRISTINA ( SFAT)
Cine este acel angajat dacă sunteți așa de bine informați? Cu nume și prenume, vă rog. Pe site-ul organizației nu este trecut nimeni la contact. Apoi, organizația aceasta are 2 angajați conform documentelor de aici https://www.totalfirme.ro/asociatia-regio-trust-education-36787967. Care dintre ei lucrează full time la Primăria Șintereag?
@Dana Is. Eu pot să vă spun tot ce doriți că nu am nimic de ascuns. SC Timp Online SRL are date de contact, este o firmă cât se poate de transparentă și cu numere de telefon la vedere. Prestează activități de promovare și mediatizare la cererea agenților economici pe bază de factură și chitanță, conform legii. Nu ne-am asumat altceva prin contracte decât să scriem, iar asta am făcut. Nu am cerut voturile nimănui, nu am păcălit pe nimeni. Am desfășurat și desfășurăm o activitate economică așa cum am și spus public. Ziarul este proprietatea unui SRL, adică firmă, nu al unui ONG (organizație nonguvernamentală la care i se mai spune și NON PROFIT). Proiecte noi nu avem. Nici nu oferim consultanță, nici nu facem festivaluri sau concerte, nu ne lansăm cărți și nu promitem marea cu sarea. Noi scriem pur și simplu. Altceva ce vreți să mai știți?
Stați liniștiți,o mare parte se întorc înapoi și sunt utilizați pentru campania electorală.
Dacă vă uitați mai atentă , veți observa că mai sunt astfel de firme. Bunăoară firma fostului consilier local Filip Moisil a primit și ea foarte multi bani din buzunarul amărâților care încă nu au apă și folosesc toaleta din fundul curții. Vă mai puteți îndrepta atenția și către o altă firmă mufată la banul public, condusă cu străjnicie de către cuplul Marius Cotor și Gabriela Montoiu.
Apoi cu permisiunea dumneavoastră,o să vă mai semnalez astfel de derapaje.
Acele deseuri sunt aruncate an de an, deși se face curatenie de catre administratiile locale de catre bunii nostri cetateni, care nu sunt civilizati si nu au pic de respect fata de natura si mediu in care traiesc.
Nu Adrian Solcan le-a aruncat, haideti sa fim serioși!
In filozofia asta, putem spune ca Adi Solcan este vinovat ca de 30 de ani nu avem autostrazi in Romania.
Cine a zis că le-a aruncat Solcan? El e băiat civilizat. A fost primarul tinerilor, a umblat prin foruri europene. A condus și conduce organizații de tineri dornici să se implice în schimbarea în bine a României, acum ne spune că ”România merită mai mult”. Are 53.000 de lei la dispoziție să promoveze o zonă, o comună amărâtă de care nu a auzit nimeni nici în Bistrița-Năsăud. Ce să promovezi dacă totul e scufundat în gunoaie? Poate apelează la colegul lui de partid teologul Plăian de la ADI Deșeuri și găsesc împreună o soluție în timp ce mai merg la plenare de partid la Colibița sau aiurea. E tot ce vrem să-i rugăm pe acești oameni de bine care vor să ne conducă după ce actuala generație de politicieni va deveni de domeniul trecutului. Le cerem prea mult? Că de dat de la buget se pare că le-am cam dat, vezi lista alocărilor de mai sus. Numai de la Primăria Șintereag asociația lui Solcan a încasat peste 100.000 de lei.
În acest caz toți banii sunt primiți pe via Bogdan Ivan cu statie finală Radu Moldovan.
Centrul ăla de informare turistică, plantat in locul singurului parculet din sat, face toți banii. Grămadă de turistibde fiecare data cand treci pe lângă el.
Nu se poate lăsa natura(mai ales) ca factor decisiv în promovarea turismului, la mîna unui șmecher scamator de bani. Trebuie să existe și niște „inchizitori” care să controleze cum se respectă „religia” care-i servește juniorului psd-ist, să obțină bani, și să-l pună să scrie niște compuneri cu „Subsemnatul…”
Iar cei de la Mediu, să fie dați afară din slujbe pentru că de mulți ani trec cu vederea mizeria din pajiștea dintre Sigmir și Blăjeni, fără să facă ceva ca să demonstreze că există.
Nu sunt scutiți de vină nici cei din primării – mai ales a Bistriței care ar putea amenaja și întreține zona ca loc de picnic, nu ca focar de infecție.
E fain să primești salar de la buget.
Doamne Cristiana, cat iti ador modul in care scoti in evidenta aceste derapaje.
Jurnalist pur, punctual si fara slugarnicie.
Felicitari!
În această perioadă de ”secetă de bani” pe la UAT, 53.000 RON-i nu sunt de aruncat pe drum, așa ca gunoaiele de pe șanțurile de pe marginea tuturor drumurilor ce traversează județul în lung și în lat. Așa că domnul Adrian Solcan poate să promoveze turistic frumoasa comună Șintereag, care dispune de obiective turistice destul de vechi și interesante, cum ar fi Biserica Reformată (inițial a fost biserică romano catolică) din localitatea centrală a comunei, care se presupune că a fost construită între anii 1327-1333, dar știm sigur că în anul 1332 avea preot, așa că era ridicată. Dar ca să demonstreze ”faima” de bun gospodar, în cadrul sumei de 53.000 RON-i, poate să întrețină și curățenia de-a lungul drumurilor dintre Cociu. Sfântu, Șintereag, Blăjenii de Jos, Blăjenii de Sus, Caila, și chiar pe marginea drumului care leagă Șintereagul de Tăure (din comuna Nimigea) , de unde turiștii pot cuprinde o panoramă splendidă începând cu Valea Someșului Mare, până sus pe Valea Șieului. Succes în promovarea turistică a comunei Șintereag, mai ales în salubrizarea căilor de acces și din apropierea acestora, deoarece banii primiți merită, din care mi s-ar cuveni și mie o mică parte pentru îndrumările date!!!
Stimati cititori, nu vad nici o lada, pubela ,cos ,etc. kilometrii intregi, pe langa sosele, la parcari improvizate… Ne mai miram ca, oamenii(unii), arunca pe unde apuca, tot felul de resturi! Civilizatia , incepe din noi… si , biata natura, nu merita asa ceva! Cu respect,MNPop
Dl. Pop Marius, aveți dreptate că în multe parcări nu sunt amenajate coșuri pentru gunoi sau unde acestea există de multe ori le găsești pline sau cu gunoaie pe lângă ele, dar în același timp noi ca cetățeni nu avem nici o scuză să aruncăm aiurea tot felul de resturi. Fiecare trebuie să avem în mașină un săculeț pentru gunoi, pe care să îl golim la un container. Trebuie să facem asta tot mai mulți dintre noi și să îi învățăm și pe alții, dacă nu, să îi obligăm!
Veșnica scuză, nu sunt coșuri de gunoi. Dar așa cum acele peturi sau ambalaje de produse alimentare au ajuns de la magazin până acolo având și conținutul aferent, nu cred că e greu să mai facă câțiva kilometri până la primul coș de gunoi, mai ales că sunt mai ușoare, în lipsa conținutului care a fost consumat. Zic și eu.
În foto se pot vedea bucăți de țevi din plastic și de cărămidă, borcane goale, chiar și un brăduț de Crăciun, semn că acele deșeuri au fost aduse și aruncate intenționat acolo, pe lângă celelalte care probabil le-au lăsat unii în trecere…ceea ce arată încă o dată în plus că multora le place să se descotorească de resturi prin toate pădurile și pe toate malurile apelor. Urât! Foarte urât!
Dau o bere daca identificati exact locul din poze . Sa vedem daca va cunoasteti judetul ?
Da,am identificat:curba din soseaua ce leaga dealul Sigmirului spre Blajenii de Sus,in susul imaginii se urca pe pasune,acolo este amplasata si troita.
Mă faceți să râd și mi-s crăpate buzele !
Hoția capătă aparențe legale, de natură să-i convingă pe fraieri.
Noroc că cititorii dv. sunt mai inteligenți decât șmenarii în discuție și s-au prins.
Domnule Balan, va rog sa alegeti d-voastra locatia si ora pentru intalnire,nu este obligatoriu sa bem bere, mi-ar face placere sa stam la o discutie. Locatia din poza este chiar in varful dealului, la iesire din padurea Sigmirului. Cat despre gunoaiele din acea locatie, sunt acolo de aproximativ o luna de zile, de cand oamenii, daca pot sa spun asa, pentru ca nu vreau sa jignesc pe cei care intadevar sunt oameni, au inceput sa iasa la aer curat sau la iarba verde. Duminica am trecut prin zona, si chiar discutam cu sotia mea,despre acest aspect, nu intelegem cu poti sa te duci sa mananci un gratar langa mormanele de gunoi, pe care tot tu si altii ca tine le-ai lasat acolo. Stiu doar ca Primaria Sintereag , de cateva ori trecand prin zona l-am surprins chiar si pe d-l primar la fata locului, face destul de des curatenie in acea zona. Daca este adevarat ca d-l Solcan a luat bani pentru a promova comuna Sintereag, ar trebui sa vedem rezultatele, cred ca asta ar fi cel mai important, si bineinteles actiunile pe care le intreprinde in sensul acesta.
O imagine cat 1000 de cuvinte: Hristos răstignit între gunoaie.Dureros,deșeurile umane transforma pământul în gheenă.
la primaria sintereag este un primar bataus nu doar de aici https://www.antena3.ro/actualitate/reporter-luat-la-bataie-de-primarul-unei-localitati-bistritene-video-84600.html dar si prin faptul ca hartuieste locuitorii ca si cum ar fi pe mosia lui!
asta inca nu stie ca el trebuie sa fie supus cetatenilor nu invers!
asta doar ca si cei din sintereag…majoritatea sunt …. cam usor de prostit din punctul asta!
consiliul tinerilor la primarie si la judet…
cei de 15 …16 ani
si am scris ca asa invata si ei cum sa faca banii mai usor
sau ce naste din pisica buget mananca!!!
HAI PREGATITI TINERII ….de la 10 ani sa vina in consiliile locale sa vada si ei ce bine sa traieste din bugetul tarii!
E foarte evident aici mecanismul pe care PSD-ul l-a folosit zeci de ani de-a rândul,atragerea și răsplătirea propriilor membrii cu bani nemunciți-țepe pe bugetele locale, care paradoxal a permis avansarea celor care pot fura mai mult cu acte pe treptele ierarhice, până la situația de azi, când un guvern fură o țară și își protejează proprii membrii de consecințele Justiției.
Dacă nu se cheamă mafie, nu știu cum se poate chema.
Zero activitate, dar bani în costume, case și mașini plus mult circ de imagine patriotică.
De aceea, ani de-a rândul cu toate că au fost bani, acei bani au fost redirecționați sau prost cheltuiți în lucrări de mântuială sau de-a binelea neefectuate, în zeci de studii de fezabilitate care nu s-au concretizat niciodată.
Toate cu binecuvântarea Instituțiilor, pentru că nu ..să fii în Partid, înseamnă să ai telefon direct la șeful de instituție numit politic(a cărui scaun depinde de Partid).
Asta a provocat mizeria perpetuată în societatea românească, șmecherii de partid,băieții de bine.
Demagogi, dar cu zero competențe practice sare sifonează banii publici cum clipesc din ochi, fără remușcări.
Cât despre mizerie, doar așa..cum se face că pentru un obiectiv turistic unde lumea face un popsa, nu ai un coș de gunoi(ce să mai zic de reciclare, e un moft național) și să nu ai celebrele servicii de salubritate pentru care cetățenii plătesc milioane de euro în buzunarul unei firme a unui fost senator PSD
Să nu mai spun de toalete ecologice, robinete cu ape.
Dar nu cumva avem instituții care *veghează* la sănătatea populației?? Gărzi de Mediu, Sănătate Publică cu zeci de avize , controale și amenzi.
Mare mister, organizarea asta.
PSD-ul atrage toti traseistii. Primarul Ioan Boc a fost la PDL si Adrian Solcan a fost la PNL. Amandoi s-au dus la lins mierea și laptele care curge la PSD doar pentru ei.
Știți ce ar trebui să se facă.
Indici de curățenie și dezvoltare.
Pe tăblița fiecărei localități din România.
Care să nu fie stabiliți de politicieni ci de un organism apolitic.
Și care să fie folosiți pe piața mobiliară și de investiții, în mod oficial.
În trei culori.
Roșu, Galben și Albastru.
Albastru curățenie și organizare maximă.
Galben, criterii satisfăcute într-un domeniu, dar insuficiente în altele.
Roșu criterii nesatisfăcătoare.
Iar criteriile, obiective.
1. Canalizare, rețele de apă, rețele transport în comun prezente.
2. Educație. Grădinițe, Școli primare, Licee, Universități.
3. Curățenia în spațiul public. Șanțuri, trotuare, Aspectul estetic și funcțional.. Tencuială clădiri, calitate acoperișuri, spații betonate.
4. Poluare vizuală.
5. Sănătate.
Cartea de vizită a fiecărei localități din România.
In toamna toate gunoaiele din padure au fost adunate in saci de elevii si profesorii de la „Liviu Rebreanu”. Supercom a ridicat in aceeasi zi toti sacii.
Ceea ce vedeti acum e „recolta ” din aceasta iarna.
Ne place sa ne balacarim, ne place sa atacam. Ne agatam de orice indiciu, indiferent daca e real sau nu. Avem o satisfactie deosebita cand lovim. Hai, aruncam o stire si denigram. Ceee, ne mai place… Altceva, mai stiti despre Adrian Solcan? Eu zic sa mai cautati.. Voi, cei care comentati, ce realizari aveti? Sau, mai bine spus, cu ce realizari va laudati, asa, pana la vreo 30 de ani?
Mai stim si altceva despre Adrian Solcan… e un traseist abonat la banii publici. Asta e cea mai mare realizare a lui pana la vreo 30 de ani.
In situatii de acest fel sunt cateva institutii care au obligatia sa verifice legalitatea atribuirii contractelor si transparenta cu care se cheltuie banii din bugetele locale.Daca acestea sunt sesizate sau se sesizeaza din oficiu,am putea avea o imagine obiectiva asupra spetei.As fi foarte curios sa aflu ,la sfarsitul anului ,cati turisti au vizitat obiectivele promovate de ong-ul d-lui Solcan.