În ”Campania pentru citit” din cadrul StudFest au fost expuse volume ce au putut fi achiziţionate la un preţ modic, fiind încurajat totodată şi schimbul de cărţi între studenţi. ”Considerând că cititul, pe orice tematică, are efecte garantate asupra modelării unei personalităţi, Studfest recomandă aplecarea permanentă spre lectură”, au precizat organizatorii Festivalului studenţilor din Bistriţa.
Studenţii Facultăţii de Studii Europene au venit primii să răsfoiască volumele expuse în holul UBB. Au admirat manualele vechi, s-au minunat de câtă informaţie interesantă se ascunde în ediţiile vechi ale „Magazinului istoric”, au studiat discurile vechi ale Loredanei Groza, Mirabela Dauer, Savoy sau Angela Similea, iar mulţi s-au gândit că locul acestora ar fi mai degrabă într-un muzeu. Ce să mai caute prin biblioteci câtă vreme, în epoca noastră, se ascultă muzică la căşti, descărcată de pe internet?
I-am întrebat pe cei cu care am stat de vorbă dacă tinerii de vârsta lor mai citesc. Au răspuns, aproape în cor, că, în zilele noastre nici ei, nici alţii de vârsta lor nu mai stau cu orele cu nasul în cărţi. Citesc tot mai puţin fiindcă nu ar avea timp. Unii sunt ocupaţi până peste cap cu Facebook, internet, jocuri, cosmetică, cluburi, alţii preferă se uite la filme şi să descarce informaţia de pe internet în loc să o mai caute prin cărţi. E prea mult efort şi, dacă volumul nu face parte din bibliografia obligatorie, ce să-l mai citeşti?
Totuşi, atraşi de mormanul de cărţi expuse pe holul universităţii, unele citite de mai multe ori, unii au început să aibă regrete şi să-şi propună ca, de acum, să citească mai mult fiindcă, scopul acţiunii de luni fiind astfel atins.
În cadrul ediţiei din acest an a StudFest, organizatorii şi-au propus să stârnească pofta de lectură a studenţilor. Dacă măcar unul se va duce, azi, acasă, şi va pune mâna pe o carte pe care o va citi până la ultima pagină, nu a fost nimic în zadar.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu