Directorul Policlinicii Bistriţa, dr. Petru Orza, a declarat vineri că, în prezent, s-a încheiat procedura de licitare a lucrării, însă execuţia nu poate fi demarată deocamdată întrucât a fost depusă o contestaţie.
„După ce se rezolvă contestaţia, câştigătorul va putea demara lucrările. Eu cred că în două-trei săptămâni, o lună se va întâmpla acest lucru, oricum în această primăvară. Din câte ştiu eu, termenul de finalizare a reabilitării e sfârşitul anului 2015. Constructorul nu ne dă voie să funcţionăm în paralel cu lucrările, deşi noi am vrea. Proiectul este atât de complex, presupune inclusiv reabilitarea instalaţiilor, încât nu ne permite să lucrăm nici măcar într-o aripă. O să găsim un spaţiu în care să ne mutăm. Nu s-a luat o decizie. Avem două opţiuni: pentru parterul clădirii de pe Alba Iulia sau de pe Independenţei. Să vedem cum ne putem gospodări şi noi. La spitalul nou de la Han nu avem unde muta Policlinica. Sunt două-trei cabinete acolo”, a spus dr. Orza.
Vineri, directorul Policlinicii Bistriţa a luat act şi de faptul că Ministerului Sănătăţii ca, de acum înainte, 70% dintre cazuri să fie tratate în ambulatoriu şi nu în spitale, acesta fiind un demers de reducere a costurilor cu internarea.
„În momentul în care se va reduce numărul de paturi din spitale, obligatoriu vom trata în Policlinică un număr mai mare de cazuri pentru că nu vom mai avea spaţii dincolo, în spital. Deocamdată însă, nu avem resursă umană, nici în ceea ce priveşte medicii, nici în ce priveşte personalul medical. Sunt cabinete foarte aglomerate. De exemplu diabetul, neurologia, ORL, psihitaria. La aceste cabinete, ar trebui să facem patru ture ca să putem absorbi toţi pacienţii. În plus, partea birocratică a lucrurilor este foarte stufoasă înţelegând prin asta că un pacient psihic ajunge foarte greu la o reţetă, lucru care împiedică desfăşurarea rapidă a consultaţiilor. Trebuie să ştiţi că şi consultul psihiatric durează 40 de minute faţă de 15 minute cât durează unul obişnuit. Noi, chiar dacă putem să scriem mai multe reţete într-o zi, nu avem voie să depăşim numărul de reţete acordate de către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate pentru o normă de medic”, a spus dr. Petru Orza, care a adăugat că zilnic, la Policlinica Bistriţa merg, în medie, o mie de pacienţi.
Reamintim că reabilitarea Policlinicii Bistriţa este finanţată prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 ”Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, domeniul de intervenţie 3.1 – Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate. Contribuţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este de 496.986 lei şi reprezintă 2% din valoarea totală a proiectului. Vor fi modernizate 107 cabinete medicale şi peste 50 de spaţii administrative.
În cadrul proiectului vor fi cuprinse şi lucrări de modernizare a reţelelor de utilităţi, precum şi achiziţia de aparatură şi tehnică medicală de ultimă generaţie. Durata de implementare a proiectului este de doi ani.
Adaugă comentariu