Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost aprobată şi o modificare la Legea Poliţiei Locale nr. 155/2010, prin introducerea unui articol cu următorul cuprins: art. 35¹ – ʺÎncepând cu 1 ianuarie 2015, autorităţile administraţiei publice locale pot acorda în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, norma de hrană poliţiştilor locali conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
”Dat fiind faptul că până acum poliţiştii locali au fost excluşi de la beneficiul drepturilor de hrană pe timp de pace prevăzute de actele normative în vigoare pentru personalul din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, s-au generat în mod evident discriminări şi inegalităţi salariale, prin raportare la atibuţiile de serviciu exercitate. Prin noile reglementări a fost creat cadrul legal prin care se dă posibilitatea autorităţilor administraţiei publice locale să acorde, în limita bugetului aprobat, prin hotărâre de consiliu local, norma de hrană poliţiştilor locali. Luând în considerare veniturile salariale substanţial inferioare ale poliţiştilor locali comparativ cu cele ale poliţiştilor din formaţiunile de ordine publică ale Ministerului Afacerilor Interne, acordarea normei de hrană este oportună şi necesară, fiind un demers în sensul diminuării acestor discrepanţe, în condiţiile în care încărcarea cu sarcini de serviciu, riscurile inerente meseriei, uzura psihică si fizică, prestarea serviciului în ture de zi şi de noapte, sâmbata, duminica şi în sărbătorile legale sunt aproximativ similare la ambele categorii de poliţişti. Un alt argument care se impune a fi luat în considerare în sprijinul acordării normei de hrană pentru poliţiştii locali, pe lângă motivarea financiară a angajaţilor aflaţi în prezent în activitate, ar fi şi ocuparea posturilor vacante cu personal mai bine pregătit, existând premisa posibilităţii de recrutare dintr-un număr mai mare de candidaţi, atraşi de condiţii de salarizare mai bune”, se arată în proiectul care va fi supus joi dezbaterii Consiliului Local.
În ceea ce priveşte metodologia de acordare a normei de hrană pentru poliţiştii locali, aceasta se va stabili prin decizie a directorului executiv al Poliţiei Locale. Municipalitatea doreşte aprobarea acordării normei de hrană poliţiştilor locali în regim de urgenţă, astfel încât sumele necesare să poată fi luate în considerare la proiecţia de buget pentru anul 2015.
Se estimeaza că pentru acordarea normei de hrană este necesară suma maximă de 707.760 lei pentru un an. Numărul estimat de beneficiari este 79.
(…) LOR DE BUGETARI….MIE CINE-MI DA HRANA LA PRIVAT? DUPA CE PLATESC IMPOZITE SA AIBA UN SERVICI FACUT AIREA SAU CARE MERGE SI FARA EI LE MAI DAU SI MNCARE SA AIBA CE SA C(…)E!!!!!! comentariu editat
De asta se infunda si miroase statia de epurare ca astia au norma de hrana!
Așa sunt eliminate discrepanțele. La o medie de 21 de zile lucrătoare pe lună, 79 de angajați, le revine la 12 lunix21 zile x 79 polițiști = 19.920 echivalent bonuri de masă. Din suma 770.760 lei / 19.920 bonuri = 35,55 lei bon de masă pe zi. Un așa venit elimină stresul plimbatului doi cîte doi agale pe străzile orașului. Fraieri care au bonuri de masă plătesc și impozit 16%,la 9,35 lei/bon, uni nici acestea, dar ei prin munca lor dau valoare leului.