Polițiștii locali au transmis avertismente unor proprietari de terenuri, iar cei care nu se vor conforma avertismentului vor primi amendă de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Este vorba de proprietarii terenurilor unde a fost identificată prezența ambroziei și care au obligația să o distrugă.
”În ultima perioadă, tot mai mulți cetățeni sesizează prezența ambroziei (Ambrosia artemisiifolia), în diferite zone ale municipiului.
Polițiștii locali au verificat zonele menționate și au notificat proprietarii/administratorii terenurilor să distrugă planta.
Contaminarea terenurilor cu ambrozie este o problemă căreia polițiștii locali cu atribuții pe linie de protecția mediului îi acordă o atenție deosebită, mai ales în perioada de înflorire, între lunile iulie-septembrie.
Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul țării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice. Ea crește pe terenurile neîngrijite din municipiu și în apropierea acestora, în parcurile si gradinile neîntreținute, de-a lungul drumurilor, inclusiv pe terenurile agricole, provocând daune recoltelor.
Sunt însă mulți proprietari de case sau terenuri care stau cu mii de asemenea plante în curte, fără a avea habar ce riscă.
Planta poate provoca afecțiuni grave persoanelor alergice, prin faptul că produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante.
Proprietarii terenurilor contaminate cu ambrozie sunt obligați să le verifice periodic și să distrugă planta ori de câte ori apare.
Polițiștii locali au transmis avertismente proprietarilor terenurilor unde a fost identificată planta, iar cei care nu se vor conforma avertismentului vor fi sancționați conform Legii nr. 129/2020 pentru modificarea Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, a precizat Poliția Locală Bistrița.
Materiale informative despre ambrozie – https://ambrozie.ccmesi.ro/materiale-utile/. Am identificat specia în câteva zone la blocurile de lângă calea ferată pe str. Rodnei.
De acord cu abordarea, dar poate nu ar strica sa dati amenzi si primariei, ca aveti cultura de ambrozie la poalele Schiferberg (Codrisor) si sunt sigur ca si in alte zone limitrofe raului Bistrita. Poate citeste si viitorul primar ca sa vada cam cat de ipocriti sunteti astia de la politia locala (la sefi ma refeream). Aveti nevoie si de poze? Se rezolva… 🙂 Daca nu sunt sigur ca va puteti face 2-3 selfie-uri.
@ Ambrozâtul , Cine te pune să mergi în toate locurile ălea naşpa dacă şti că eşti alergic nu este mai bine să stai în oraş ?!
Mai şi claxonezi eşti lafel de beteag la cap ca şi ăla care se miră că sunt animale în pădure.
Bine zici, sunt agramați si analfabeți funcționali, incapabili sa conduca un departament, comentariul de deasupra este o mostra de prostie pura a unui șef din politia locala. In loc de „Atâta s-a putut!”, dom’ primar vrem fraza „Se poate mult mai bine de atât”! Noroc cu tacsu’ ca l-au angajat la Primărie! Doamne ferește-ne de asemenea pro$ti!
Este mult mai bine să evitați zonele acelea dubioase decât să vă faceți singuri necazuri pentru nimic.
https://timponline.ro/trei-destinatii-posibile-ale-celor-care-o-iau-pe-calea-drogurilor-ce-face-statul/
Sunt foarte mulți oameni plecați în Spania chiar şi în Danemarca care au terenuri şi case în Bistrița pe care îi amendați degeaba că aceea oricum nu au cum să-şi îngijească terenurile şi îi doare în cot de amenzile voastre fără sens.
Aşa cum dau alarme ROalert când culmea văd un animal sălbatic în pădure aşa ISU să dea alarme când vor vedea un fir de abrozie pe coclauri ! 🤣😂🤣😂🤣
https://timponline.ro/a-aparut-ursul-si-in-padurea-codrisor-mesaj-ro-alert-transmis-de-isu/
Recomand evitarea complet a acelor zone sunt pline de căpuşe şi rahați de câine , râul Bistrița pute de îți mută nasu de la rahați umani şi pe acolo îi au sălaşu persoane dubioase.
Dar oare când se sesizează Poliția Locală și Primăria Bistrița, de faptul că e plin orașul și împrejurimile de țânțari și căpușe, și ce se face în acest sens. Am văzut în alte orașe cum se făceau stropiri preventive de dezinsecție , pentru eliminarea aceste insecte care pot afecta sănătatea oamenilor . Întrebarea este valabilă și pentru Agenția de Protecția Mediului și Direcția de Sănătate Publică! Poate faceți un articol pe acest subiect!
Aveti mare dreptate, institutiile abilitate sa isi faca treaba pentru care le platim, si mai apoi sa actioneze pentru a da amenzi celor lenesi si nepasatori! Turmele de oi stau linistite si pasc pe dealurile municipiului Bistrita, cainii se plimba pe strazi, drumuri sparte, si „mult praf in ochi”! Vedeti campurile pline de ambrozie de – o parte si de alta la Drumul European E58, lanuri intregi!
Dana, Brânza proaspătă este gustoasă şi sănătoasă să ne bucurăm că încă avem în Bistrița păşuni şi dealuri necontaminate de prezența umană.
aia de la Dsp zîs si Sanepid ce pazeste?nu este o chestiune de sanatate publica?ia leafa de pomana .
puna mana vada cati cu alergii umplu farmaciile si medicii,greu cu munca greu.
Poliția locală trebuie să patruleze prin tot oraşu şi să ridice maşinile parcate ilegal pe pistele de biciclete nu să umble pe toate coclaurile după toate buruienile.