În urma unui control făcut de poliţiştii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu specialişti silvici din cadrul Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj, la o societate comercială din comuna Şanţ, a fost dispusă confiscarea contravalorii a 1.168,02 mc material lemnos, în valoare de 144.143,85 de lei, material lemnos comercializat, considerat fără provenienţă legală datorită raportării cu întârziere a situaţiei lunare, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
IPJ a organizat în primele şase luni ale acestui an 189 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale privind circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos. Totodată, acţiunile desfăşurate au vizat respectarea prevederilor legale pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării, valorificării şi transportului materialului lemnos. În urma acestor activităţi a fost confiscată cantitatea totală de 61.868 mc material lemnos, având o valoare de aproximativ 8.950.180 de lei. Din totalul materialului lemnos, 61.207 mc, în valoare de 8.789.830 de lei, au fost confiscaţi valoric, iar 661 mc, în valoare de 160.350 de lei, faptic. În perioada respectivă au fost sesizate 143 de infracţiuni silvice şi au fost aplicate 286 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 504.300 de lei.
Poliţiştii din Bistriţa-Năsăud au depistat doi bărbaţi urmăriţi la nivel international în baza unor mandate europene de arestare emise de autorităţile judiciare italiene, pentru tâlhărie şi extorcare
În 10 iulie, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud au depistat un bărbat de 52 de ani din Rodna, urmărit la nivel internaţional de autorităţile judiciare italiene, pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie şi extorcare. Fiul bărbatului, de 23 de ani, din Rodna, urmărit în baza unui mandat european de arestare pentru aceleaşi fapte ca şi tatăl său, a fost depistat de către poliţişti la data de 13 iulie a.c.
Aceştia erau căutaţi de autorităţile italiene întrucât sunt bănuiţi că ar fi pătruns în locuinţa unui italian, căruia i-ar fi sustras 400 de euro, folosind acte de violenţă. De asemenea, cei doi sunt bănuiţi că ar fi şantajat şi ameninţat persoane, pe care le-ar fi transportat la muncă în Italia.
Pentru depistarea bărbaţilor, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Persoanele în cauză au fost prezentate magistraţilor Curţii de Apel Cluj, care au dispus arestarea preventivă pentru 15 zile faţă de bărbatul de 52 de ani şi arestarea preventivă pentru 30 de zile a tânărului. Până la finalizarea procedurilor, cei doi au fost încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă.
Nu am auzit de vreo confiscare facuta la vreun padurar sau inginer silvic cei care de fapt fura cu adevarat lemnul pt ca fara stirea lor nu se fura un lemn se confisca numai de la agenti si amarîti care dau si bani pe lemn. De ce nu întreaba oamenii cine le vinde defapt lemnul la negru sau le permite sa îl transporte ilegal ei iau banul îşi fac concedii şi vile au jepurii de mii de euro şi proşti plătesc.
La”firmele” pădurarilor de pe bîrgau nu verifică nimeni nimic banzicuri neautorizate ex. Padurarul Prigon de la Bistrita Birgaului nu trebuie verificat cum taie zeci de metri cubi la negru furati din padurea joseniului. Cum transporta lemn cu remorca iar la oameni le spune ca nu are de unde sa le dea pe cererii. Etc. Etc. Etc.
Am o singura întrebare. Cu acordul cui se transporta în fiecare dimineața şi noapte cherestea fără acte din bîrgău spre diferite locati din țara şi județ? Ce lucrează poliția e asa greu de verificat ? Un singur echipaj pus unde trebuie poate opri jaful si transportul de doua trei ori cu un singur aviz de expeditie.