Până în 23 septembrie, polițiștii rutieri bistrițeni acționează cu efective mărite, în tot județul, pentru prevenirea și combaterea tuturor cauzelor generatoare de accidente rutiere.
În 19 septembrie, la nivel județean este marcată ”Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere”. Astfel, peste 70 de polițiști de la Rutieră, precum și din mediul rural, cu atribuții pe linie rutieră acționează pe raza întregului județ. O atenție deosebită va fi acordată respectării regimului legal de viteză, motiv pentru care, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi și aparate radar.
Prin aceste acțiuni, polițiștii bistrițeni urmăresc informarea și conștientizarea, în special a conducătorilor auto, cu privire la urmările deosebit de grave la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație sau sunt neatenți la volan, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Oare chiar este adevărat că Poliţia Rutieră a depistat cauzele cărora li se datorează numărul mare al accidentelor ? Ce păcat că nu au găsit şi metodele prin care să se elimine aceste cauze, că doar acţiunile de o zi, „Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere” şi până în data de 23 septembrie, folosind aceeaşi metodă de sancţionare a contravenienţilor, nu are alt rezultat decât cel al „realizării într-un procent mai mare al planului de colectare a veniturilor la bugetul consolidat al statului”, dar „informarea şi conştientizarea, mai ales a conducătorilor auto, cu privire la urmările deosebit de grave la care se expun (şi-i expun şi pe ceilalţi participanţi la trafic) atunci când nu respectă regulile de circulaţie sau sunt neatenţi la volan” nu au nici un efect asupra celui care este amendat, nici măcar nu-şi dă seama că a greşit. În acea situaţie se gândeşte numai la modul în care va achita amenda, şi cum îl afectează această sumă în viaţa de zi cu zi, ba are un motiv în plus să-i urască pe poliţişti. Trebuie să căutaţi alte metode de educare a conducătorilor auto, să interveniţi chiar de la desfăşurarea cursurilor efectuate în şcolile de şoferi şi să introduceţi între întrebările de la testele examinărilor şi unele despre comportamentul din momentul în care se urcă la volan. Educaţia presupune o perioadă îndelungată, trebuie începută încă de la vârstă fragedă, încă din primele clase de şcoală, dar acest proces trebuie să se desfăşoare continuu, fără întreruperi, prin metode care să-i conştientizeze că în viaţa socială trebuie să ţină cont de nişte reguli de comportament, care să li se întipărească în memorie şi că acestea, prin nerespectare dăunează atât lor cât şi celor din jur.
Daca am circula dupa cum sunt drumurile si indicatoare de circulatie cu restrictii de viteza, s-ar produce ambuteiaje peste tot ca pe Valea Prahovei. Sa ajungem pe Litoral ne-ar trebui doua zile si tot la fel sa iesim din țară daca locuim in centrul tarii sau daca vrem sa tranversam Romania. Este adevarst ca si teribilismul si lipsa de experienta a unor conducatoti auto, duce la numarul crescut de accidente dar si lipsa autostrazilor din tara.