Actualitate Recomandări

Pompierii militari bistrițeni au sărbătorit 80 de ani de istorie. Cum se vede viitorul

(FOTO) Pentru a marca împlinirea a 80 de ani în slujba comunității pentru pompierii militari, ISU Bistrița a organizat la Hotel Metropolis un simpozion la care au participat prefectul Ovidiu Frenț, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, viceprimarul Cristian Niculae, șefi de instituții, dar și o delegație a partenerilor din Germania, condusă de Bernd Hollands, comandantul pompierilor din regiunea Aachen.

Șeful ISU Bistrița, col. Constantin Florea, a înmânat plachete onorifice invitaților, printre care și foștii șefi ai ISU col. (r) Vasile Zaharia și col. (r) Ştefan Condrate, primind la rândul său diplome aniversare, dar și cadouri din partea oaspeților germani: statuia Sf. Florian, patronul pompierilor, un reflector cu acumulator și mașinuțe de pompieri, de jucărie, pentru colecție.

”Viitorul se vede în termeni pozitivi. Este mai mult decât o meserie, este o pasiune, o chemare”, a spus Constantin Florea.

Cei prezenți au urmărit un film documentar despre activitatea pompierilor și un scurt concert al Fanfarei Militare.

”Se împlinesc 80 de ani de la înființarea primei subunități de pompieri din Bistrița-Năsăud. Din acel moment, nobila misiune de salvare a vieților omenești și a bunurilor materiale din comunitățile bistrițene a primit un caracter militar, fiind definită prin rigurozitate, curaj și devotament”, a deschis simpozionul purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița, Marius Rus.

”80 de ani este un jubileu care este sărbătorit cum se cuvine și care reprezintă cel mai adecvat parteneriatul stat-cetățean. S-a ajuns la o mare diversitate a misiunilor. Cifra de peste 10.800 de misiuni în 2016 ne spune foarte multe, sunt sute de mii de acțiuni de când prima subunitate a luat ființă. La mulți ani!”, a afirmat prefectul Ovidiu Frenț.

”Nu cred că este meserie mai nobilă decât cea de a salva vieți, precum cea de pompier sau medic, dar aș aduce un plus pentru pompieri pentru că ei de multe ori salvează vieți punându-și propria viață în pericol. Lucrurile s-au schimbat profund la nivelul activității pompierilor profesioniști, prezența noastră în UE a adus un sprijin consistent care a îmbunătățit dotarea acestei structuri. Investițiile din ultimii ani în dotări și echipamente depășesc 5 milioane de euro. Acum suntem într-o nouă etapă, după faza donațiilor primite de la partenerii din străinătate, pompierii au dotări de ultimă generație. Evenimentele aniversare se suprapun cu un alt eveniment important: inaugurarea unei noi subunități de pompieri, la Lechința, investiție de peste un milion de lei. CJ va dota această subunitate cu o autospecială de peste 100.000 de euro. 30 de posturi vor deservi această subunitate care va sprijini toată zona de câmpie a județului, o populație de circa 28.000 de locuitori. Meseria de pompier trebuie să primească respectul meritat din partea statului și a societății, trebuie să fie remunerată corespunzător. Durata de intervenție la nivelul județului în rural a scăzut de la 21 la 16 minute, iar în zona urbană de la 10 la 6 minute. În urma dotărilor și extinderilor, acești timpi pot fi îmbunătățiți. Cifra de 10.800 de intervenții într-un an pe mine mă sperie, toată lumea ar trebui să fie implicată într-o strategie pentru ca numărul situațiilor de urgență să poată fi redus”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

La mulți ani, salvatorilor!

2 comentarii

  • Bravo lor!!!
    Pentru 5.000 lei net pensie… + activitati extra (adica persoane calificate cu drept de semnatura…), sa mai faca si ei miscare….macar pentru a primi masinutze de jucarie…. asa se zice, nu? de la o anumita varsta … dai in mintea copiilor!!!

  • Tare-mi pare a fi o pierdere de vreme pe bani publici. Mersi !
    Toate au un început și câte o aniversare – 79 de ani, 81 de ani, 100, etc.
    Ce sărbătorim de fapt ? Ce merite aven noi pentru această „aniversare” ?
    Cel puți 200 de oameni plătiți numai cu câte 100 lei/zi, înseamnă 20.000 lei pierduți de buget degeaba.
    Bașca alte cheltuieli colaterale, mașini, soferi, chermeză, alea-alea, vorba miticilor.
    Decât.
    Aniversările publice trebuie să aibă ca obiect evenimente cu adevărat importante în viața unei nații.
    Așa, poimâine de implinesc 70 de ani de la înființarea serviciului public de ecarisaj. Sărbătorim ? care se bagă ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.