„Vreau să adaug un singur lucru pentru prefecţi doar: vă rog să luaţi rapid măsuri, conform legii şi statutului funcţionarului public, orice funcţionar public care îşi doreşte să fie candidat sau care activează sau îşi doreşte să fie activist politic să lase deoparte calitatea de funcţionar public. Au fost doi sau trei prefecţi care şi-au dorit să ajungă în Parlament, i-am eliberat deja din funcţie. Toţi cei care sunteţi acum în funcţie rămâneţi, sunteţi înalţi funcţionari publici, dar şi la nivelul altor structuri, cine vrea să facă politică, face politică în această perioadă, dar nu mai stă şi în funcţie de conducere ca funcţionar public. Cine face administraţie face administraţie, cine face politică face politică, dar nu trebuie în niciun caz să lăsaţi să se confunde cele două calităţi”, a solicitat premierul Ponta.
Ministrul pentru administraţie, Radu Stroe le-a cerut autorităţilor locale să transmită fără întârziere listele electorale, să verifice ca acestea să nu conţină erori şi a subliniat necesitatea ca între membrii birourilor electorale şi în secţiile de votare să fie cât mai mulţi jurişti.
„Vreau să-i rog pe domnii prefecţi, pe preşedinţii de consilii judeţene, primari şi pe toţi cei angrenaţi în procesul alegerilor parlamentare să ţină seama, nici mai mult nici mai puţin, decât de termenele legale. Se apropie momentul depunerii candidaturilor – termenului vreau să spun – şi de comunicarea semnelor electorale. Să nu avem erori aici, să nu avem întârzieri, că este foarte grav. 7 noiembrie este data rămânerii definitive a candidaturilor. Atenţie pe toate planurile, la toate nivelurile, în toate structurile. Structurile teritoriale ale Direcţiei de evidenţă a populaţiei au tipărit listele permanente şi le-au remis. Ei urmează să le verifice. Trebuie să reamintim încă o dată, ştiu că există cazuri… să le verifice potrivit legii, pe baza atribuţiilor ce le revin de la primar şi secretar până la şeful de serviciu de evidenţă din judeţ şi finalmente până la MAI. Nu vrem nici în plus, nici în minus, vrem realitatea. Nimic mai mult, nimic mai puţin. Să vedem ce facem cu desemnarea membrilor în birourile electorale, în secţiile de votare, să găsim cât mai mulţi jurişti, dacă nu, să găsim oameni independenţi politic şi nu altfel, astfel încât să asigurăm toate premisele unor alegeri corecte… sau cât mai corecte”, a spus Stroe.
Premierul Victor Ponta a atenţionat autorităţile locale să nu aştepte ca drumurile înzăpezite în perioada de iarnă să fie eliberate de către localnici cu lopata, arătând că aceasta este atribuţia statului, care încasează taxe şi impozite de la contribuabili.
„În mod sigur fiecare om şi comunitate locală se va implica, dar povestea că să dea oamenii cu lopata…e o poveste. Sunt situaţii în care de-aia suntem stat, de-aia încasăm taxe şi impozite, de-aia avem o mulţime de autorităţi, instituţii, şefi şi adjuncţi de şefi, ca să nu le spunem oamenii că să dea ei cu lopata. O să dea şi ei cu lopata, dar nu pot să dea cu lopata doi metri de zăpadă sau să deszăpezească un drum de 50 kilometri, asta este atribuţia noastră”, a spus Ponta la videoconferinţa cu prefecţii.
Victor Ponta le-a cerut miniştrilor implicaţi să realizeze o hartă a drumurilor de regulă blocate la ninsori puternice, care să fie transmisă autorităţilor locale şi prezentată public populaţiei, şi să oprească circulaţia auto la semne foarte clare de înzăpezire, în special pentru camioane.
El a solicitat ca circulaţia auto să nu mai fie oprită doar după ce sunt înregistrate probleme cu zăpada, ci încă de la primele semne de înzăpezire, chiar dacă o astfel de măsură îi va nemulţumi pe şoferi. Şeful Guvernului a spus că este necesară o discuţie pe această temă cu reprezentanţii Uniunii Transportatorilor şi că se aşteaptă ca aceştia să îi explice ce pierderi vor suferi, dar a insistat că circulaţia auto va trebui oprită în astfel de cazuri deoarece cele mai mari probleme sunt provocate de traficul greu.
„Dacă avem semnale foarte clare, trebuie oprită circulaţia, chiar dacă unii oameni vor fi supăraţi, că de ce nu-i lăsăm să plece pe drum când începe ninsoarea. Eu vă dau autoritatea să închideţi acele drumuri, în special pentru camioane, pentru că maşinile mici mai le împing oamenii, le mai scoatem mai uşor, dar când este vorba de camioane se blochează pentru zile în şir. Oamenii o să fie nemulţumiţi dacă nu-i mai lăsaţi să iasă din oraş sau să plece, dar decât să iasă să îngheţe pe drum şi să umblăm după ei să-i scoatem din zăpadă, vă cer să luaţi aceste măsuri chiar uneori impopulare. Pe cei cu TIR-urile nu-i mai scoatem până la deszăpezire, deci ori închidem, ori redirijăm. O să se supere, o să protesteze, dar decât să stea în zăpadă, asta e. Daţi vina pe mine, nu mă mai votează şoferii de TIR, asta-i viaţa. La fel să discutăm din timp şi cu CFR-ul, nu cu naşii ăia care au treabă acum, dar n-aş vrea să se mai întâmple în secolul 21 să aud de trenuri care stau două-trei zile în câmpie”, a spus Ponta.
Premierul a mai cerut ca utilajele de deszăpezire să fie deja pregătite, adăugând că la Ministerul Transporturilor va funcţiona începând de marţi un comandament de iarnă, care îşi va înceta activitatea în primăvară.
Surse: Mediafax, Agerpres
bravo, iata atitudine normala de prim-ministru, nu ticalosu ala de ungureanu care ne facea lenesi ca nu ieseam din case sa mutam muntii de zapada in locuri unde si tractoarele ramaneau blocate… iar in ceea ce priveste depolitizarea administratiei publice e bine ce se declara, dar cred ca a venit timpul si pentru fapte…
Cred ca este o masura buna d-le Prim-ministru in ceea ce priveste renuntarea la functia publica a celor care doresc sa ajunga parlamentari. Asa este normal! Numai ca multi dintre cei care au ajuns in functii publice in urma alegerilor locale sunt deja desemnati ca si candidati de partide in Parlament. Ce se va intampla cu ei? Vor fi inlocuiti? Niciodata NU am inteles de ce unii candideaza la Parlamentare dupa ce au candidat si la alegerile locale si au obtinut deja o functie! Daca vor ajunge in Parlament ce se va intampla cu posturile lor? Ar trebui reglementat prin LEGE ca cel care a candidat la un loc in Consiliile locale sa NU mai poata candida in Parlament! Sunt de acord si cu masurile pentru dezapezirea drumurilor, actiune care ar trebui sa coste mai putin, asemenea platilor din Tarile Nordice – Norvegia sau Danemarca.
asa se va inchide consiliul judetean si prefectura!….