Peste 72.000 de bistriţeni luptă cu sărăcia, ceea ce echivalează cu circa 22% din populaţia judeţului. Faţă de anul trecut, numărul săracilor a crescut cu 18.000, anunţă Prefectura Bistriţa-Năsăud. Ministerul Dezvoltării Regionale a cerut informaţiile în vederea derulării Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015.
Sorin Herciu, auditor la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, a declarat, miercuri, la o şedinţă cu primarii că Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate s-a derulat încă din 2014, scopul lui fiind acela de a ajuta persoanele aflate în nevoi. Anul trecut, 54.000 de bistriţeni au primit pachete cu alimente.
„În prezent, 24,8% din totalul populaţia Uniunii Europene trăieşte sub pragul sărăciei. În România, în anul 2012, ponderea persoanelor ameninţate de excluziune socială sau sărăcie era de 41,7%. Se încearcă prin acest program să se atenueze din lipsurile persoanelor cu nevoi. La nivelul judeţului nostru, 54.000 de persoane au fost beneficiare ale programului în 2014, iar acum, din estimările dumneavoastră, circa 72.000 de persoane vor beneficia de acest program”, a spus Sorin Herciu.
Primarilor li s-a cerut ca funcţionarii care se ocupă de acest program să studieze cu atenţie Hotărârea de Guvern nr. 627 din 2015 care modifică şi completează HG nr. 799/2014.
„Este foarte important ca funcţionarii să cunoască modificările pentru ca să poată răspunde în primul rând populaţiei. Anul trecut, am avut de multe ori întrebări la telefon sau au venit oamenii în audienţă la Instituţia Prefectului, deşi la aceste întrebări puteau obţine răspuns la faţa locului. Cetăţenii nu trebuie să ajungă la Prefectură, evident că noi răspundem, dar dumneavoastră sunteţi mai aproape şi nu trebuie să îi purtăm pe drumuri”, a spus Sorin Herciu.
Potrivit documentelor legale citate, de ajutoare pot primi ajutoare beneficiarii venitului minim garantat, stabiliţi de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, dar şi cei care primesc alocaţii pentru susţinerea familiei, şomerii, pensionarii, respectiv persoanele cu handicap grav şi accentuat.
Noutatea acestui an este că vor primi pachete cu alimente şi persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare sunt de până la 450 de lei/lună/persoană şi nu se încadrează în celelalte categorii, însă numai în urma unor anchete făcute de autorităţile locale şi prin dispoziţia primarului.
„Ministerul Muncii spune că e nevoie de anchete sociale. Asistenţii sociali trebuie să facă aceste anchete. Se mai vorbeşte şi de Hotărâri ale Consiliilor Locale în cazul acestor persoane care nu au benefiociat până acum de pachete cu alimente, dar neapărat după ce fac dovada veniturilor şi având rezultatul anchetei sociale. Sunt primării care au anunţat un număr de beneficiari mare la această categorie. Acestea vor avea mai mult de lucru, dar trebuie să existe documente doveditoare întrucât controalele pot fi şi după 3-5 ani”, a spus Sorin Herciu.
Potrivit acestuia, pachetele cu ajutoare de la UE vor fi distribuite în luna decembrie a acestui an în preajma sărbătorilor.
Foto: arhivă
Si uite asa …..ptr. astia muncim noi(care mai muncim).ptr. trintori si lenesi . Venit minim garantat de 400 fe lei si ye mai invirti de o pensie de boala(inchipuita) de minim 250 de lei si……ti-a iesit treaba. Mai lucrezi cu ziua pe unde vrei (ca doar nu rsti angajat)…..si gata. Si cum da mai lucreze adtia pe 900 fe lei !??ca dpar n-or fi prosti.si uite asa…..se duc impozitele npastre si Cas si altele pe ……! Nu se mai poate asa.
Intradevar banii nostri la amaratii astia se duc, nu in salarii de genul sefului CEC de 500.000 de euro pe an, in ajutoare de 250 de lei. Ai detectat si tu foarte bine unde se duc banii nostri, esti destept…
Bucuria PSD mai usor de cumparat voturile.
Baronii psd pleznesc de bunastare. Restul ce conteaza, materie manevra la vot!!!
Pricipalele cauze ale acestei situații sunt punerea pe butuci a sistemului de educație pentru majoritatea românilor și pomenele, electorale și postelectorale.
Si Leoni aduce oameni din moldova si oltenia sa lucreze in timp ce din 72000 de minim 25% sunt apti de munca dar nu vor.
Sunt si care nu vor, dar sunt putini pe langa ce-i care vor si nu-si gasesc un loc de munca.Privatii aleg pe spranceana iar in sistem nu sunt primiti decat ce-i cu pile.
Leoni aduce oameni din alte parti unde saracia e mai crunta si vin amaratii pe locuri de sclavi.
Cred ca nu esti informat. Cazare, transport si salariu rezonabil nu consider loc de sclav. Evident ca la privat se cere performanta. Nu mai merge timpul trece, leafa merge. Cred ca e si o problema de mentalitate la toti asistatii sociali apti de munca: raman un loozer pe 100 eur de la stat toata viata decat sa merg in campul muncii pentru 250 eur la inceput dar daca esti bun ti se largeste orizontul.
liviu, esti matalute dezinformat ori nu ai interesul sa dai alte interpretari.
ma lasi, cu orizontul largit!
Noah, în sfârșit, aici se văd efectele politicilor publice aplicate de iubiții conducători. Nivelul veniturilor și, implicit, nivelul de trai în Bistrița, îi singurul criteriu al eficienței administrației locale, nu câte Wunderlanduri construim.
Trebuie să pricepem că dejaba facem tot felul de minunății, dacă ele nu pot fi susținute economic prin consum, dat de nivelul veniturilor, însemnează că am făcut-o de oaie, adică am pus căruța înaintea boilor, creând o gaură neagră ce va suge fonduri publice , fie că vrem, fie că nu.
Nu cu ajutoare sociale se rezolvă problema, ci cu investiții majore în domenii creative, cu valoare adăugată mare, ce pot fi susținute doar de oameni foarte bine pregătiți, automat generatoare de venituri pe măsură. Exemplul Clujului ne este aproape, dar, no, acolo nu prea îs proști la conducerea treburilor. La noi se preferă menținerea unui climat economic pauper, unde puțini sunt cei ce trag foloasele, restul se zbate la limita de jos, sperînd nu știu ce minune care să-i salveze din amețeală și amorțeală. Iar conducătorii ne amețesc continuu cu tot felul de prostii, tîrguri, nunți, festivaluri, concerte date moca și Wunderlanduri, menite a masca lipsa pâinii prin circul cât mai mare.
Majoritatea săracilor sunt săraci doar pe hârtie, sunt angajați pe minim pe economie sau deloc dar în realitate câștigă mii de lei pe lună. Pe lângă asta mai fac diferite coțcării, bișnițăreală, mai fac la țară niște țuică, mai cresc 10 porci etc. Au case, masini, aifoane, merg în concedii de fițe, dar ei oficial sunt săraci. Normal că ridică și diversele ajutoare sociale, doar nu-s proști să le lase acolo dacă statul le dă gratis.
O chestie la care e de reflectat: de ce mama lui proces verbal, în societatea aia socialistă nu existau ajutoare sociale?
Acum, noroc cu amara strainatate, unde si dacă esti maturator de strada, oficial, la un program normal de lucru, caștigi mai bine decât un medic de la noi, iară nouă nu ni se pare aberant. Ne-am prea obișnuit cu descurcăreala, ne convine extrem de mult să fim în afara firescului, să ne descurcăm în ilegalitate, asta fiind o consecință a corupției generalizate, a statului dominat de clientelism și jaf de cea mai joasă speță.
Aici sunt votantii pesedeaului.
Asta e situatia dupa 3 ani de guvernare PONTA! Saracie lucie. Inca putin si ajungem toti la SAPA DE LEMN.
In imaginea publicata recunosc un pensionar din politie. Daca si acestia sunt nevoiasi, atunci nu mai inteleg notiunea de „nevoias”. Probabil este un caz special. Altfel nu inteleg ce cauta acolo…