Actualitate Economie

Porci de Mangaliţa, mai scumpi, dar mai sănătoşi. Un bărbat din Herina îi vinde cu 15 lei kilogramul

Dacă vreţi să petreceţi sărbătorile în stil tradiţional românesc, dar totuşi cu mâncare sănătoasă, anul acesta vă puteţi cumpăra porci din rasa Mangaliţa direct dintr-o fermă de la Herina. Un bărbat vinde direct din gospodărie porci de tăiat la preţul de 15 lei kilogramul, dar şi godini de până la 90 de kg cu 20 de lei kilogramul. Preţul e dublu faţă de cel al porcului obişnuit, dar merită toţi banii.

Porcul de Mangaliţa, cândva o rasă foarte răspândită în zona Transilvaniei, pare să fie apreciat, din nou, de către fermierii români. Ei au renunţat să-i mai crească după Revoluţie pentru că sunt mai greu de crescut şi, în plus, au cam 60-70% grăsime, spre deosebire de alte rase, unde raportul este inversat – grăsimea ajunge doar la 30-40%. Totuşi, în urma analizezelor făcute de specialişti a reieşit faptul că procentul de acizi graşi nesaturaţi din acestă carne ajunge la 70%, procent similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon. Ca urmare, acestă carne este foarte indicată pentru cei care suferă de boli cardiovasculare.

Porcul de Mangaliţa nu se pretează pentru creşterea în ferme mari, în sistem intensiv, ci în ferme ţărăneşti cu până la 100 de capete. Sunt mai mulţi crescători ai acestei rase sunt în Transilvania în judeţe cum ar fi Baia-Mare, Bihor, Covasna, Harghita, Braşov şi Arad, dar au apărut, iată şi în Bistriţa-Năsăud.

La Herina, un bărbat vinde din fermă porci de Mangaliţa numai buni de sacrificat cu greutatea cuprinsă între 101 şi 150 kg, la preţul de 15 lei/ kg, godini cu greutate de 40 până la 90 kg, la preţul de 20 de lei/ kg, dar şi purcei cu vârsta între 4- 8 luni, greutate 15 până la 35 kg, cu preţul de 500 până la 800 lei/ buc.

Ce trebuie să ştiţi este că nivelul scăzut de colesterol este principalul avantaj al porcului de Mangaliţa faţă de alte rase. Carnea acestei rase, de culoare mai închisă, este apreciată pentru aspectul său marmorat dat de grăsimea intramusculară, frăgezime şi suculenţă iar gustul, datorită nivelului redus de colesterol, aminteşte, mai degrabă, de carnea de mistreţ decât de cea a porcului din rasele europene, precum York, Landrace sau Marele Alb.

Ca grupă de preţ, Mangaliţa se încadrează mai degrabă în categoria porcilor “de lux”, în care se mai numără porcul vietnamez, porcul iberic, Kunekune sau autohtonul porc de Bazna – o corcitură românească de la sfârşitul secolului XIX, dintre scroafa de Mangaliţa şi vierul Berk.

La rândul său, Mangaliţa a apărut în prima parte a secolului XIX, din combinarea raselor ungureşti Bakonyi şi Szalontai cu mistreţul.

Porcii obişnuiţi se vând în pieţe cu 10 lei kilogramul, dar preţul ar putea scădea până la Crăciun.

12 comentarii

  • Vindem vierusi, scrofite, scrofite gestante, purcei. PROVENIENTA FERMA UNGARIA cu o capacitate de: 98 scroafe; 120 purcei; 60 soldani. Cresterea lor este in regim bio, in spatiu liber hraniti cu lucerna si porumb.
    0745657029

    • as fi interesat sa cumpar doua scrofite gestente va rog sa-mi lasati un numar de tel. une pot suna

    • Buna ziua,
      nr. tel. 0744302950 Vand purcei, purcele gestante, vierusi rasa mangalita .

  • Bună ziua aș dori și eu doi purcei, de 10-14 săptămâni. Cum pot să intru în posesia lor. Părinții mei locuințe în comuna Jirlau județul Brăila. Vă mulțumesc.

  • Scrisoare deschisa catre:
    Dl. Prim Ministru Dacian Ciolos,
    Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
    Dl. Director General Apia

    Sesizare in legatura cu imposibilitatea corespunderii cerintelor Masurii 10, Pachetul 8 pentru
    Crescatorii suinelor de Mangalita

    Stimati Domni,

    Ma numesc Fecso J. Attila, sunt din Odorheiu-Secuiesc, jud Harghita si am o ferma nonprofesionala de crestere si reproducere a suinelor de rasa pura Mangalita la Ocna De Sus, com. Praid.
    Avem peste 100 capete de suine autohtone de Mangalita, inregistrate la Asociatia Crescatorilor de Mangalita si Bazna din Turda, tot efectivul matur avand Certificate de Origine si sunt inregistrati la ANARZ .
    In acest an, am incercat sa depunem dosarul pentru a primi subventia din Masura 10, Pachetul 8, si am intampinat urmatoarele probleme:
    -conform cerintelor masurii sus mentionate , suntem nevoiti sa detinem , in caz optim, 0,5 Ha pasune pe cap de scroafa.
    Totodata, avand in vedere cerintele Asociatiei si a ANZ, trebuie sa avem completate la zi urmatoarele registre:1, Registru de Monta, 2, Registru de Fatare si 3 Registrul Genealogic.
    In aceste conditii este imposibil sa corespundem cerintelor APIA si ANZ, pentru ca la 100 de capete , trebuie sa detinem 50 Ha pasune, si trebuie sa completam registrele pentru ANZ.
    Mai mentionez, ca suinele de Mangalita, nu sunt numai ierbivori, le trebuie si cereale, si nu se poate alatura vacilor, oilor, caprelor…etc.
    Cand am 100 capete de suine pe un teren de 50 Ha, nu putem vorbi de reproducere controlata, pentru ca nu am cum sa le supraveghez cand umbla dupa vier ( Registrul de Monta), cand fata , cati purcei si de ce sex sunt ( Registrul de Fatari) si care este crotalia vierului care a montat.
    In cazul unui control de la APIA sau ANZ, cum putem gasi o scroafa pe un teren de 50Ha, ca sa controlam crotalia, sau cum putem controla crotaliile scroafelor pe acel teren in cazul fatarilor si montelor?
    Daca pe acest teren intra un vier de mistret si monteaza o scroafa, cum putem identifica purceii si scroafele?
    Problemele de mai sus m-au facut sa sesizez eventualele erori din Masura 10 pachetul 8.
    Va multumesc si astept raspunsul Dvs.
    Cu Stima,
    Fecso Attila
    0744156300

  • Vand porci mangalita pentru sacrificare intre 40-80 kg, pret 20 ron/kg, crescuti lent, 100% bio. Suntem in judetul Cluj. Tel.0743131259

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.