Vitalia este cea care plăteşte acum 80 de lei pe tona de gunoi depozitată la Tărpiu, cu toate că vinovată că nu colectează selectiv este firma Supercom, operatorul de salubritate care i-a luat locul. E motivul pentru care cele două companii se ceartă de câteva zile, ajungându-se chiar la ameninţarea că Supercom nu va mai fi lăsat să ducă gunoiul la Tărpiu.
„S-a vorbit de nişte facturi restante, dar acestea sunt în termen de plată. Problema este taxa de 80 de lei/tonă pentru gunoiul neselectat. Cei de la Vitalia ar vrea să plătească Supercom, iar Supercom să factureze mai departe la primării, doar că Supercom refuză să facă lucrul acesta fiindcă nu există cadrul legal şi nici primăriile nu vor. Există o hotărâre a Consiliului Judeţean care reglementa treaba asta, dar hotărârea aceea e contestată deja de Municipiul Bistriţa pentru că nu are bază legală. Potrivit hotărârii CJ, Vitalia trebuia să factureze la Supercom, Supercom mai departe la primării, deci plata să o facă primăriile, dar primăriile nu vor să plătească fiindcă nu există cadru legal pentru aşa ceva. Legea spune atât: plata de 80 de lei/tonă se face de către administratorii sau proprietarii depozitelor. Nu zice că va fi recuperată de la operatorii de salubrizare sau de la primării. Toată lumea aşteaptă modificarea ordonanţei care reglementează această taxă. E în dezbatere de vreo lună de zile. Principiul este poluatorul plăteşte”, a spus şeful ADI Deşeuri, Pavel Plăian.
Întrebat de ce e considerat poluator cetăţeanul care colectează selectiv în condiţiile în care firma de salubritate amestecă gunoiul, Plăian a răspuns: „În cazul de faţă, poate fi considerat poluator şi firma de colectare. Probabil că ordonanţa care e acum în dezbatere publică va pune în sarcina salubristului taxa dacă nu colectează selectiv. Trebuie să îndeplinească o anumită ţină anuală. 20% din totalul deşeurilor care ajung la Tărpiu trebuie să fie reciclabile. Dacă nu se ajunge la parametrul acela, va plăti. Acum se colectează şi din semiîngropate fiindcă şi acelea sunt funcţionale. Supercom are 14 maşini puse la dispoziţie de către noi cu care colectează şi din semiîngropate, dar mai mult din mediul rural”.
Întrebat dacă Vitalia va interzice Supercom să depoziteze gunoiul la Tărpiu, el a răspuns: „Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii Supercom, aceştia au purtat la rândul lor discuţii cu reprezentanţii Vitalia cu privire la plata unor facturi restante care încă sunt în termenul de plată. Am convingerea că nu se va ajunge la această măsură extremă”.
Taxa în valoare de 80 de lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi, care a fost introdusă începând cu 1 ianuarie 2017, ar putea fi plătită doar pe diferenţa dintre ţinta de valorificare pe care şi-au propus-o operatorii de salubritate şi ceea ce au realizat efectiv, potrivit ministrului Mediului, Daniel Constantin, care a precizat că aceste măsuri sunt introduse într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă aflat în dezbatere publică.
Taxa de 80 de lei pentru tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi este o taxă penalizatoare pentru managementul deşeului. La ora actuală, România are o rată de reciclare a deşeurilor de 4,5%, iar ţinta ce trebuie atinsă este 50%, până în 2020. La 1 ianuarie 2017, România a introdus această taxă de 80 de lei/tonă de gunoi depozitat.
Așa se întîmplă când legea nu este suficient de clară,ba mai mult atunci când unii au interese ascunse.Administratorul (Vitalia) încasează 69 lei/tonă din care plătește redeventa,salarii și impozite,cum poate să plătească 80 lei/tona?.Toată nebunia a pornit in momentul în care s-au amplasat acele containere lângă semiingropate ,de atunci și cei care făceau precolectarea selectiv,au fost indemnati de oamenii Supercomului să depună deșeurile amestecat (așa este inscriptionat si pe containere) .Peste tot in lume există o regulă:POLUATORUL PLATESTE doar că la noi ar trebui completat cu VINOVATUL PLATESTE ,doar că vina apartine in mare măsură celor care au implementat acest sistem tâmpit și unic in România cu semiingropate,dar cale de întoarcere nu există,până in 2020 ori respectăm proiectul ori dăm banii inapoi.
14 masini ? Minciuni domnule sef A.D.I. cate tone de reciclabil sa adunat de cand esti sef??? Minciunica vezi ca nasul creste !!!!
Din cele 14 mașini doar 7 au brat (macara) iar aceste camioane nu sunt destinate colectării ,cu ele se transporta containerele de la statiile de transfer la Tarpiu.Să nu incercam să păcălim lumea că nu suntem toti proști.Dacă era bunăvoința și competentă nu era sabotat vechiul operator,iar de șapte luni nu ati reușit (nu ati dorit )să organizați licitația.Oare de ce…?
În opinia mea, un proiect implementat pentru comunitate, județul Bistrița -Năsăud, lipsit de profesionalism , prin eludarea legiilor, interne și comunitare, de către politicieni care au depus un jurământ la investire:
,,Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei (orașului, județului). Așa să-mi ajute Dumnezeu.”
Din momentul aprobării proiectului și până la finalizare, nu a fost urmărită decât partea de foloase.
Chiar dacă ideea a fost benefică, conjuntura implementării, a fost utilizată de mediul politic în scop degradant.
A fost urmărită doar captarea electoratului în obținerea de voturi, cei interesați anulând în totalitate greșelile cunoscute ale proiectului, fără a face cunoscut în mediul public intr-o acțiune de bună credință, adevărul repercursiunilor pentru populația din zona Tărpiului și nu numai.
Până în prezent, nu au venit în mediul public, nici o parte a eșicherului politic, care să transmită adevărul și responsabilitatea în sarcina vinovaților.
Stimați cetățeni. ai municipiului Bistrița și ai întregului județ Bistrița-Năsăud, o să ajungem să plătim prețul deșeului pe care nu l-am produs , la prețuri care să dezvolte mafia beneficiară.
Dacă această situație o doriți, rămâneți pasivi și suportați consecințele.
Informația este cea care generează și menține puterea, informați-vă și luați atitudine, pentru voi și cei care vor veni.
Dacă, nu, conform zicalei,,, după mine potopul”, Oare de asta trăim???
Eu , cetatean onest am platit taxa de salubrizare in avans pentru intreg anul 2017. Prin urmare daca nu se ridica la timp gunoiul eu am sa -l duc la Primarie.
No daca o incalcat juramantul ,politicienii sa fie atenti sa nu se inece de PASTI cu COLAC si DROB . VIDEAZ !