Economie

Portalul care îi ajută pe cei în căutarea unui loc de muncă să devină atractivi, lansat şi la Bistriţa

Dacă vă căutaţi un job şi vă temeţi de interviul faţă în faţă cu angajatorul, vă puteţi antrena virtual. Pe portalul spunespo.ro, puteţi vedea care sunt punctele voastre slabe şi unde mai aveţi de lucru. Portalul vă ajută să vă calculaţi scorul personal de angajabilitate chiar de acasă. Dacă nu ştiţi cum, angajaţii AJOFM vă pot ajuta.

„Este un proiect strategic. Are o valoare de 15,1 milioane de lei, circa 3,5 milioane de euro. Proiectul îşi propune să sprijine AJOFM să dezvolte capacitatea instituţiilor de a furniza servicii clienţilor şi să dezvolte nişte instrumente de consiliere inovative care să sprijine persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, şomerii, elevii, studenţii, să-şi Proiect AJOFMgăsească un loc de muncă mai uşor, practic să devină mai angajabili. Practic, conceptul central este cel de angajabilitate”, a spus Adrian Onica.

El a explicat că, prin proiect, se doreşte dezvoltarea unor instrumente de consiliere care să permită oamenilor care îşi caută un loc de muncă să se pregătească pentru piaţa muncii.

Practic, va exista un portal online unde cei care îl vor accesa vor învăţa cum să se pregătească pentru ca să devină mai atractivi pentru angajatori.

„Acum se poate face calculul scorului de angajabilitate. Sunt patru module. După ce ele sunt completate de către persoana interesată, ea va primi un scor. Dacă acest scor e mai mic sau răspunsurile la întrebări sunt greşite, vor exista nişte recomandări pentru ca persoana respectivă să îşi crească acest scor. Oamenii vor învăţa de aici cum ar fi trebuit să răspundă la întrebări şi se vor putea pregăti ca să obţină un scor mai bun. Unul din module vizează simularea unui interviu de angajare, respectiv o persoană se aşază în faţa computerului, accesează modul respectiv, va apărea o figură feminină sau masculină, care va face un interviu de angajare. Figurina respectivă va întreba, iar candidatul va bifa răspunsurile la întrebări. În funcţie de aceste răspunsuri se calculează un scor. Dacă scorul acesta e mic, persoana poate să reia interviu de câte ori vrea până se simte pregătită să facă faţă unui interviu real cu angajatorul”, a  explicat Adrian Onica.

De asemenea, prin acest portal se va face şi o legătură cu angajatorii. „Dacă există angajatori interesaţi să accepte la firmă tineri care să vadă ce se întâmplă la un loc de muncă să le oferim posibilitatea să îi găsească. Este un fel de schimb de experienţă din care persoana respectivă poate să-şi dea seama dacă îi place sau nu un anumit loc de muncă, iar angajatorul, de asemenea, să vadă dacă vrea sau nu să îl angajeze. E încă un mod de a facilta legătura între angajator şi persoana aflată în căutarea unui loc de muncă prin agenţia de ocupare. Noia sta încercăm să facem, să reducem distanţa între ofertă şi cerere”, a spus Onica.

În cazul în care angajatorii vor dori, a adăugat Onica, ei vor putea utiliza scorul de angajabilitate chiar în selecţia de personal. „Ne-am gândit şi la situaţia în care oamenii nu pot veni tot timpul la AJOFM, la centrul de consiliere şi să acceseze portalul sau poate că nu ştiu cum să o facă şi atunci am gândit să ne ducem noi spre ei. Prin proiect, vor fi cumpărate tablete care vor fi conectate la portal. Colegi din AJOFM vor fi instruiţi cum să utilizeze portalul, vom face campanii în şcoli, la ore de dirigenţie, vom face prezentarea portalului şi le vom da tabletele elevilor şi studenţilor să accesze în timp real portalul, exact în timpul în care vom face prezentarea. Bineînţeles că lucrul acesta ne dorim să îl facem cât mai des ne permite timpul în ideea de a-i pregăti pentru piaţa muncii”, a spus Onica.

Proiectul spunespo.ro este implementat de AJOFM Timiş şi are ca partener şi AJOFM Bistriţa-Năsăud şi a fost lansat joi, la Hotel „Coroana de Aur” Bistriţa în prezenţa mai multor şefi de instituţii, inspectori şcolari şi directori de şcoli.

Directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, a salutat proiectul AJOFM Timiş şi a spus că instituţia pe care o conduce va face toate demersurile necesare pentru a oferi aceste servicii unui număr cât mai mare de bistriţeni interesaţi de autoevaluarea personală şi de găsirea unui loc de muncă mai bun.

„Vom amenaja un spaţiu la Centrul de Formare Profesională şi vom avea acolo două săli unde vor fi birouri, computere, imprimantă, mobilier”, a spus Otilia Râpan.

„SPUNE – SPO 82/2020, Servicii Publice Unitare, Necesare şi Eficiente” este un proiect multiregional care cuprinde regiunile Nord-Vest şi Vest implementat pe o durată de 18 luni, al cărui beneficiar este AJOFM Timiş, în parteneriat cu AJOFM-urile din Caraş-Severin, Arad şi Bistriţa-Năsăud, cu Fundaţia Aequilibrium şi cu companiile Media One şi Siveco România.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.