Actualitate

Posturile de directori de şcoli ar putea fi scoase la concurs începând cu luna martie

Toate posturile de directori de unităţi de învăţământ preuniversitar din ţară ar putea fi scoase la concurs, începând cu luna martie, reprezentanţii Ministerul Educaţiei fiind, în prezent, în etapa de elaborare a metodologiei de examen, care se doreşte a fi lansată în dezbatere publică în cel mai scurt timp.

Ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Câmpeanu, a anunţat că specialişti din subordinea sa lucrează la finalizarea metodologiei de concurs pentru funcţiile de directori de şcoli, precum şi la calendarul acestor examene care ar putea începe în luna martie.

Câmpeanu crede în necesitatea organizării acestor concursuri pentru a avea cei mai competenţi manageri de instituţii de învăţământ preuniversitar. ”Personal, cred în necesitatea organizării de concursuri deoarece obiectivele complexe asumate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar necesită o prioritizare şi o eşalonare în timp. Pentru a putea aborda acest lucru într-o manieră profesionistă este nevoie de timp. Pentru a a putea avea manageri competenţi ai instituţiilor de învăţământt preuniversitar, este nevoie de concursuri. Am solicitat colegilor mei din minister să finalizeze propuerea metodologiei de concurs, să o lanseze cât se poate de repede în dezbatere publică şi să fie promovată prin ordin de ministru. De asemenea, am solicitat ca, în paralel, să avem o propunere de calendar cu privire la desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de director, care să înceapă în luna martie acestui an”, a declarat ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Câmpeanu, potrivit Mediafax.

Ministrul Educaţiei a spus că nu se poate pronunţa cu privire la durata derulării concursurilor la nivelul întregii ţări.

În prezent, directorii de şcoli sunt numiţi cu delegaţie de către inspectoratele şcolare teritoriale.

Totodată, ministrul Educaţiei a afirmat că una din priorităţi este reabilitarea tuturor celor 2.520 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară, care, din cauza lipsei apei curente sau a canalizării, spre exemplu, nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. În acest sens, conducătorul învăţământului românesc a spus că se află într-o evaluare în teritoriu la nivelul fiecărui judeţ, urmând ca, la sfârşitul lunii martie să centralizeze datele, iar apoi să înceapă, din aprilie, alocarea resurselor financiare, încheierea contractelor de reabilitare a acestor unităţi de învăţământ şi începerea lucrărilor. Sumele necesare pentru investiţii vor fi alocate de la Ministerul Dezvoltării Regionale, în urma semnării unui parteneriat între Ministerul Educaţiei şi cel condus de Liviu Dragnea.

El a adăugat că cei 700 de lei pentru dezvoltare profesională acordaţi de Guvern la sfârşitul anului trecut, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, nu vor trebui justificaţi la şcoală de către cadrele didactice cu documente fiscale prin care să arate ce anume au făcut cu acei bani. Profesorii şi învăţătorii au însă obligaţia să prezinte în scris un raport justificativ către conducerile şcolilor în care să precizeze cum au cheltuit banii, dar fără a fi necesar să ataşeze chitanţe sau facturi.

3 comentarii

  • DE CE MADAM TABARA… SI-A DAT DEMISIA ???
    PENTRU CA ESTE SMECHERA….DE BISTRITA.
    EA ESTE NUMITA POLITIC SI STIA CA IN VIITORUL APROPIAT TOATE FUNCTIILE SE VOR OCUPA DOAR PRIN CONCURS IAR OCUPANTII LOCURILOR VOR INCHEIA CONTRACTE DE MANAGEMENT…
    DECI SE C-AM TERMINA CU LINGAII POLITICI CARE FAC POLITICA DOAR CA SA FIE SEFI….SI SA FACA ABUZURI PRIN NEPRICEPERE SAU DIN RAZBUNARE….

  • Consider salutara ideea de scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori din domeniul preuniversitar, este mare nevoie de curăţenie şi competenţă în acest domeniu.
    In primul rând acest concurs trebuie să fie foarte corect şi cinstit pe bază de competenţe manageriale reale.
    Politicul să nu fie implicat sub nicio formă în organizarea concursului.
    Să nu fie admise la acest concurs persoane care au dovedit de-a lungul mandatului,cu delegaţie carenţe în activitatea managerială.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.