Social

Poteca de pe care pot fi observate caprele negre din Munţii Rodnei, marcată

Turiştii care vizitează Parcul Naţional Munţii Rodnei şi vor să vadă caprele negre au de acum o potecă tematică, marcată cu 25 de panouri informative. Asociaţia „Eco Rodna”, condusă de biologul Claudiu Iuşan, a marcat în mare parte poteca tematică „Capra neagră cu trei iezi”.

Asociaţia Eco Rodna a primit circa 20.000 de lei de la MOL România ca să implementeze proiectul ”Poteca caprei negre din Rezervaţia Biosferei Munţii Rodnei”  prin Programul ”Spaţii Verzi” – Componenta Arii Naturale Protejate”. Organizaţia condusă de Claudiu Iuşan a cerut finanţare ca să protejeze mai bine o specie emblematică pentru masiv – capra neagră prin creşterea gradului de informare şi reducerea numărului de activităţi cu impact negativ asupra biodiversităţii locale cu statut relictar. Proiectul este în plină derulare, urmând să se încheie luna viitoare.

Poteca Munti 8 Poteca Munti 7 Poteca Munti 6 Poteca Munti 4

Organizaţia are ca parteneri Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, Asociaţia Eco Silvic, Colegiul Silvic Transilvania Năsăud, Asociaţia profesorilor de biologie Bistriţa-Năsăud, Primăria Lunca Ilvei şi Primăria Maieru.

Cele 25 de panouri informative sunt anoramice, tip fântână, cu ferestre rotative, pe picior, sunt amplasate pe un traseu tematic intitulat ”Capra neagră cu trei iezi” şi dedicat observării caprelor negre din Munţii Rodnei. O parte au fost deja amplasate cu ajutorul voluntarilor şi al jandarmilor montani.

Tot prin acest proiect se va edita o broşură a traseului tematic şi o monografie a caprei negre, ce vor fi disponibile şi în format electronic.

Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost înfiinţat în anul 1972, când zona a fost populată cu peste 700 de exemplare de capră neagră. Costurile repopulării au fost imense, pentru fiecare exemplar fiind plătită suma de 60.000 lei, resurse echivalente, la vremea aceea, cu preţul unei maşini Dacia, sau cu venitul mediu pentru o persoană pe circa 30 de luni. După apariţia unor norme legale, vânătoarea caprelor negre a fost restrânsă şi condiţionată, iar în Parcurile Naţionale a fost interzisă.

Trofeele de capră neagră sunt însă foarte valoroase. La numeroase concursuri şi expoziţii internationale, capra neagră din Munţii Rodnei s-a evidenţiat, stabilind chiar recorduri mondiale.  La expoziţia internaţională de vânătoare de la Viena din 1910, trofeul de capră neagră declarat record mondial provenea din Piatra Rea, în timp ce la expozitia de la Leipzig din 1930, trofeul de capră neagră ce ocupa locul trei, având 31,8 cm lungime, provenea din Pietrosul Rodnei.

Dacă despre existenţa zimbrului se mai poate vorbi doar în parcuri protejate, capra neagră este una dintre speciile periclitate recunoscute prin Convenţia de la Berna şi Directiva Habitate a Uniunii Europene, transpuse de România în legislaţia naţionala şi, de asemenea, declarată monument al naturii.

Anul acesta, la numărătoarea de primăvară au fost observate în masiv 117 exemplare.

Poteca Munti 3 Poteca Munti 2 Poteca Munti 1 Poteca Munti 11

Sursa foto: Facebook 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS