Deși puțini, există și bistrițeni s-au întors acasă după ce au lucrat în străinătate pentru ca să muncească pământul moștenit din moși-strămoși. Încurajator este faptul că le calcă pe urme și copiii. La Toamna Bistrițeană 2019 am întâlnit câțiva dintre gospodarii din această categorie.
Adriana Susa din Petriș a lucrat în Spania din 2000 până în 2008. ”Nu am lucrat decât 6 luni în seră. Acolo nu este pământ. În saci de perlită cresc legumele. Tot e sintetic, nimic nu e natural. M-am gândit: de ce să stau eu aici când acasă am pământ? Și ne-am întors cu toți banii adunați și i-am investit în agricultură. Nu am făcut niciun proiect european, tot ce am investit a fost din banii adunați de noi în Spania. Nu-mi pare rău că m-am întors pentru că nu m-am putut acomoda în Spania, deși am învățat și limba, surorile mele sunt în Spania. Mie nu mi-a plăcut acolo pur și simplu”.
”Numai asta facem de vreo 10 ani: agricultură. Avem 16 ari de solarii și un hectar afară. Cultivăm roșii, gogoșari, ardei iute, ardei gras, 25 de ari ceapă, 25 de ari cartofi, am pus 8000 de fire de varză. Recolta a fost bună, dar am obținut-o cu costuri mari pentru a fost secetă și a trebuit să udăm cu apă de la rețea. Am dat foarte mulți bani la apă. De-asta sunt mai scumpe legumelșe fiindcă și apa e scumpă și trebuie să scoatem de undeva cheltuielile. Ce nu vindem toamna, punem în conserve pentru că și iarna ne trebuie bani și atunci vindem murături. Eu pun ardei cu varză, castraveți la butoi, salată asortată, zacuscă, dulceață, murături asortate la borcan, bulion avem mult, 700 de litri anul acesta. Îl dăm la 10 lei litrul. Zacuscă mai vindem la 15 lei borcanul. Toate-s făcute din legumele noastre și de mine. Sunt mulți clienți care vin acasă după un produs, coboară cu mine în beci și pleacă cu mult mai multe. Clienții care vin acasă îmi aduc și alți clienți”, a spus Adriana Susa.
Georgeta Dumbrăvean din Mintiu a lucrat vânzătoare la Bistrița, iar soțul ei, șofer de profesie, la Armată. La un moment dat, și-au luat inima în dinți și au plecat în Austria. Și-au găsit de lucru în Viena, la solarii.
”Am lucrat la solarii, la legume. Ei au sere mari, profesionale, e altceva decât la noi. Se lucrează mecanizat și în sere, nu numai afară cum e la noi. Multe lucruri am învățat de la ei în ce privește îngrijirea plantelor. Nu suntem departe de ce fac ei, dar trebuie să vrei să înveți ce trebuie făcut la ele, anumite metode de a le curăța, de a le îngriji, în special roșiile și castraveții, că altfel le lăsăm să crească și nu obținem nimic”.
Acum, familia Dumbrăvean locuiește la Mintiu: ”Când copiii erau mai mici eram orășeni. După ce am venit din străinătate, am mers la țară, la Mintiu, să avem grijă de părinții care erau bătrâni și am rămas acolo. Încercăm să ne descurcăm din agricultură. Avem 12 ari de solar și restul la liber și mă refer aici la rădăcinoase. Ce culegem vindem în piață, la Bistrița în general fiindcă suntem mai aproape. Încercăm să ne descurcăm cu ajutorul copiilor. Anul acesta recolta a fost destul de bună, deși a fost anul greu cu multe ploi și apoi cu secetă. Lucrăm mai puțin cu sapa, mai mult mecanizat. Ne place ce facem, de-asta ne-am și mutat la țară”.
Geta Ivașcu din Șintereag a reușit să-și convingă fiul să lase străinătatea și să vină acasă să se alăture familiei care lucrează pământul.
”Avem puse legume lângă apă, sistem de irigare. Cu multă muncă și roadele apar. Facem agricultură de vreo 25 de ani. Cultivăm de toate. Avem 10 ari de solar cu roșii, 35 de ari cu vinete, gogoșari, ardei kapia, varză de vară mai multă, conopidă, ceapă, tot ce înseamnă legume. În zona noastră, suntem foarte mulți care ne ocupăm cu legumicultura. Avem și sursă de apă, dar și tehnologia ne ajută că majoritatea deținem sistem de irigare, aspersoare. Eu cred că există viitor pentru agricultură”, a spus Geta Ivașcu.
Deși fiul ei, Cosmin, a plecat o vreme în străinătate și a lucrat ca șofer la Bruxelles, l-a convins să se întoarcă acasă și să lucreze pământul.
”Pe viitor vreau să fac agricultură. În lucrat în Bruxelles, dar tot acasă e mai bine. Sper să mă dezvolt mai mult, să primim și ajutoare de la stat. Voi încerca să accesez Tânărul fermier. Sunt încrezător. Trebuie investiții în tehnologie, în sămânță de calitate și nu mai e chiar așa de grea munca la câmp. Trebuie și pus umărul că nu se face nimic dacă doar pui sămânța în pământ”, a spus Cosmin Ivașcu.
Pe toți acești oameni harnici îi puteți găsi în Piața Decebal cu legume de vânzare, iar cumpărând de la ei susțineți economia locală.
Adaugă comentariu