Social

Poveștile celor plecați în America, de ce s-au dus, cu ce s-au întors, spuse la Arhivele Naționale

(FOTO) Sărăcia a fost cea care i-a împins pe românii, maghiarii și sașii din Bistrița-Năsăud să-și lase locurile natale și să plece în America în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, atrași de câștigurile fabuloase pe care le-ar putea obține peste ocean.

Potrivit datelor obținute de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, undeva între 5 și 10% din populație a plecat spre SUA. , însă nu există date certe despre numărul exact de români care a mers în căutarea Eldorado.

”Li se promiteau câștiguri fabuloase, imediate, condiții de transport extraordinare, deși acestea erau inumane. Erau transportați câte 3000-4000 de oameni în cala unui vapor. Li se promitea că drumul va dura 5 zile, dar putea dura 2-3 săptămâni și chiar 1 lună și jumătate dacă era vremea nefavorabilă. Apoi, erau zvonurile din comunitățile respective destul de mult amplificate cum că, dacă ajungi pe Tărâmul Făgăduinței, vei câștiga și vei acumula averi fabuloase. Mai erau și companii din SUA care căutau forță de muncă ieftină. Acestea au fost cauzele pentru care au emigrat românii în SUA. Cei care au plecat din Transilvania în proporție de 90% erau țărani. Ajungând în America se angajau ca salahori în industriile grele. Lucrau minim 12 ore cu salariul minim, erau cazate câte 30-40 de persoane într-o încăpere insalubră ca să nu plătească mult pentru chirie. Mâncau foarte puțin, iar speranța de viață a celor care au plecat acolo s-a redus foarte mult, la 30-40 de ani arată studiile. Din statistici se constată că numai o treime s-au întors acasă. Unii și-au realizat visul, alții au rămas din rușine fiindcă nu au realizat nimic. Alții nu au mai avut posibilitatea să se întoarcă fiindcă biletul de vapor era destul de scump. Atunci ori au rămas, ori s-au dus în Mexic unde au crezut că vor reuși să se întoarcă mai ușor acasă. Nu au reușit acest lucru și nu știm ce s-a mai întâmplat cu ei”, a spus dr. Cornelia Vlașin, șef Serviciul Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale.

Documentele pentru expoziție au fost găsite în special în fondul Băncii Aurora de la Năsăud, a doua bancă românească din Transilvania după Banca Albina de la Sibiu.

”Fondul e deosebit de bogat în corespondență. Avem situații statistice, liste cu cei care trimiteau banii acasă, dar cea mai importantă rămâne corespondența purtată prin intermediul băncii. Primeau informații de acasă, transmiteau informații din SUA, iar banca era delegată să urmărească folosirea banilor trimiși din America de cei de acasă. În unele scrisori sunt anumite cerințe: din banii respectivi să fie cumpărat un imobil, un teren, să se construiască ceva. Corespondau prin intermediul băncii fiindcă cei de acasă nu știau citi și pentru ca să existe garanția că banii erau cheltuiți cum voia persoana care îi trimitea”, a spus dr. Cornelia Vlașin.

Una dintre cele mai interesante povești descoperite de cercetători a fost cea a lui Petre Nașcu, plecat din zona Năsăudului, care i-a promis soției că, după ce va aduna o sumă de bani, o va chema și pe ea peste ocean. Între timp, a aflat că femeia murise, s-a recăsătorit, îi moare și a doua soție, iar după 25 de ani, citește un anunț într-un ziar din New York că soția din țară îl caută. Soția este chemată în America și se regăsesc după 25 ani. ”Noi avem fotografia aceea. E cea mai emoționantă poveste, de film”, a spus dr. Cornelia Vlașin.

De asemenea, sunt expuse multe scrisori, documente, fotografii din perioada respectivă, monede, bancnote, cec-uri trimise din SUA și păstrate de Banca Aurora: ”Am încercat să expunem cu preponderență corespondența fiindcă în scrisoarea respectivă e și fotografia celui plecat. Când au plecat de acasă au lăsat o fotografie familiei, iar atunci când trimiteau scrisoarea acasă și banii, familia trebuia să vină cu acea fotografie și se făcea o comparație de către bancă între fotografia celor de acasă și cea primită de bancă. Cumva se justifica faptul că cineva e delegat să ridice suma de bani trimisă din SUA”.

Dr. Cornelia Vlașin a mai aflat documentând expoziția că mulți dintre cei care s-au întors din America au fost jefuiți: ”Unii au investit în 20 de perechi de opinci. Aveau câțiva dolari sau chiar sume importante. Am văzut corespondențe între autoritățile din România și cele din fosta Iugoslavie unde se întâmpla, de obicei, tot acest jaf. Erau jefuiți de hoții de la drumul mare sau de autoritățile de acolo, de jandarmi. Cred că avem multe de învățat din experiența lor. Istoria e ciclică. Unii care au plecat au investit banii în case sau în terenuri fără ca acest lucru să dea un impuls comunității. Impactul la nivelul comunității a fost pozitiv fiindcă au venit banii, dar nu a influențat semnificativ bunul mers al societății. Unii au dat bani bisericii și școlii, unor copii care nu aveau posibilități materiale să urmeze școli, dar la nivelul întregii Transilvanii, impactul nu a fost major”.

Istoria pare că s-a repetat nu demult, după Revoluție, când, de asemenea, românii au plecat să caute un Eldorado în țări din Europa, iar banii câștigați acolo i-au investit și ei tot în case și terenuri, fără ca toate acele câștiguri să ducă la un progres evident al comunității noastre.

Expoziția va fi deschisă până în 1 septembrie 2021 putând fi vizitată de la 8.00 la 16.30 de luni până vineri.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3707022042760592

13 comentarii

  • Cei care s-au intors teferi si cu ceva bani au cumparat „pamanturi” ca sa ajunga printre fruntasii satelor. Apoi „a venit” colectivul si s-a terminat cu sperantele „americanilor”. La mine in sat a fost un astfel de caz cand s-a intors badea Ilarie din America si a reusit sa cumpere ceva pamant. A murit imediat dupa razboiul mondial iar fiul sau Nicolae (var de-al doilea cu tata) a facut puscarie prin anii 60 ai secolului trecut (cica era chiabur si sfarnar). A murit la scurt timp dupa iesirea din inchisoare. Eram copil si il tin bine minte pentru ca era foarte sobru , inchis in sine , nu radea si nici macar nu zambea. Tusa mult si azi sunt sigur ca a murit de tuberculoza sau alta boala de plamani contractata in puscarie la Poarta Alba sau la taiat de stuf.Dolarii , ardelenii si pamantul…S-a ales praful !

  • Ar fi interesant o expoziție și cu poveștile românilor sclavi pe plantațiile de sparanghel din germania sau cu româncele traficate în Italia.

  • Si la mine in comuna stiu pe badea Ion, zis Americanu.A muncit din greu, s-a intors a cumparat pamant si a venit colectivizarea.
    Ce drama pentru urmasii lor.

  • Expozitia intitulata „Şi am plecat spre El Dorado”, dedicată fenomenului emigrării în America de la începutul secolul al XX-lea din judeţul Bistriţa-Năsăud, reprezintă un eveniment cultural din categoria celor cu care Serviciu Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud ne-a obisnuit în ultimii ani, de când la conducerea institutiei se află doamna Cornelia Vlașin.
    Pentru cei plecați, America reprezenta promisiunea unui trai mai bun, fiindcă principala cauză a emigrării era sărăcia. Majoritatea celor plecati s-au ocupat cu agricultura ca muncitori necalificați, apoi încet-încet și-au constituit micro-comunități și și-au organizat societăți de ajutorare, și-au menținut legătura cu familiile de origine, pe care le susțineau, au facut economii și-și planuiau intemeierea de gospodării, fie in America, fie acasă în țară. In organizarea expozitiei, a fost necesară o muncă meticuloasă pentru a selecta si a pune laolaltă materialul documentar care să reflecte cât mai fidel emigratia in America, fenomen complex, cu multiple consecinte istorice, sociale și antropologice.
    De altfel, într-un interviu acordat ziarului „Răsunetul doamna” Dr. Cornelia Vlaşin spunea că tema a fost primită ca o provocare din partea doamnei Cristiana Sabău, o provocare absolut frumoasă. (Vezi :https://www.rasunetul.ro/dr-cornelia-vlasin-sef-serviciu-judetean-al-arhivelor-nationale-bistrita-nasaud-despre-expozitia)

  • Exista si povesti cu sucess. Am remarcat ca cei educati si cu talent reusec oriunde, iar dor de acasa le aduce inapoi oricum. Cei fara sucess in tara lor de origine dupa Experienta mea vin inapoi dezamagiti ca „dincollo“ este greu, impozibil, si nu sint tratati corect. De fapt acesti omeni clar ca doar cauta vinovatul in alta parte, doar niciodata la lipsa lor de putinta.

    • Bravo,ai dreptate.Tu se pare ca esti cel „fara sucess,pe care dor de acasa le aduce inapoi oricum”.

  • Nu-i rau ca oamenii încearcă sa faca mai mult in alta tara decat li se permite in cea natală .
    Fiecărui om i se potrivește un anumit sistem social : cel harnic vrea libertate si cat mai putine îngrădiri , cel leneș vrea un stat care sa-i dea cat de mult fara sa-i ceara nimic , cel inteligent vrea o societate deschisă bazată pe meritocrație , cel prost vrea o tara unde sa fie egal cu savantul …
    Unii găsesc ce cauta , altii nu . Majoritatea realizează in final ca tara ce si-o doreau , nu exista nicăieri , decat in mintea lor !
    Emigrarea n-a fost si nu este un fenomen specific românesc . Au emigrat de foame irlandezii , de sărăcie italienii , apoi polonezii , ungurii , nemții … valuri de migrație a avut aproape fiecare popor european .
    Noi romanii nici macar nu suntem emigranți adevărați , plecam doar ca sa avem de unde reveni !
    Mai bogați , mai înțelepți , mai harnici si mai toleranți .
    Nu-i asa ?

  • Si zicem rau de tara noastra si ne ferim unii de altii (in strainatate) , pastrand recomandarile OMS privind distantarea. Si facem case mari cu banii din strainatate si cumparam apartamente cu ghiotura (asa se explica de ce se construiesc atatea blocuri) pentru copii si nepotii nostri care vorbesc alte limbi. Si acele case si apartamente sunt locuite 2 saptamani pe an.Si pamantul romanesc ramane necultivat . Si parintii asteapta un semn de departe , ca ai lor o duc bine .Si , si , ar fi multi de si…

  • Ai dreptate ma psd-istule! Trebuia sa stea toti aici sa plateasca la bugetul din care isi fura averile borfasi ca Dragnea, Mazare, Nastase, Valcov. Sa plateasca impozite unui stat criminal si corupt care tine o armata de peste 2 milioane de bugetari incompetenti, rai si prosti doar ca sa voteze psd-ul! Sa trudeasca aici pentru ca bulibasele din psd sa-si faca palate tiganesti acasa si vile scumpe la Monaco si Monte Carlo, sa-si cumpere hoteluri si plaje la Fortalezza si in Madagascar!

  • Sa fim fericiti acasa la noi! De ce sa fim noi slugile altora? Sa traim aici din ajutoare sociale si sa fim pe veci stapani! Dar mai bine sa ne angajeze pe toti la stat ca nu-i corect asa sa imprumute tara bani ca sa dea bugetarilor. Ce, noi nu suntem romani ca ei?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.