Pentru participarea copiilor la ora de religie este necesară completarea unei cereri din partea părinţilor până la data de 6 martie 2015 la unităţile de învăţământ unde studiază. În timp ce mulţi profesori se tem că părinţii nu vor face acest efort să se deplaseze până la şcoală, iar elevii mai mari care pot decide singuri vor renunţa la religie de dragul de a avea o oră liberă în plus, există şi dascăli optimişti.
Unul dintre ei este preotul misionar Tudor Mudure, coordonatorul Centrului Misionar pentru Tineret „Preot Profesor Ioan Bunea” de la Sîngeorz-Băi, care lucrează de ani buni deja cu organizaţiile de tineri ortodocşi.
Predaţi religie la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa. După ce s-a pus problema opţiunii pentru participarea la orele de religie cum au reacţionat elevii?
Foarte multă lume îşi pune întrebări referitoare la ce se întâmplă în societate astăzi. Oamenii vor să ştie de ce s-a ajuns aici şi care e finalitatea. În ce mă priveşte pe mine, ca şi cadru didactic, eu sunt optimist. Vă spun sincer că, la ora mea, vin şi copii de alte confesiuni şi sunt primiţi cu braţele deschise. Diriginta unei clase a avut o întâlnire cu părinţii şi a venit cu o fişă pe care mi-a arătat-o. O mămică a scris că este de religie penticostală, dar îşi doreşte ca fiica ei să participe la ore de religie ortodoxă. Pe mine m-a îmbucurat foarte mult vestea aceasta. Nu ştiu ce va fi în alte şcoli, dar eu sunt optimist. Până la urmă, ne responsabilizează şi pe noi acest aspect. Trebuie să privim lucrurile aşa cum sunt şi să ne dăm seama că, la un moment dat, poate fi şi pâinea noastră în joc.
Înţeleg de la dumneavoastră că e foarte important şi omul care predă religie. Dacă el a reuşit să se facă plăcut în comunitate, dacă le place copiilor să participe la orele lui, nu are motive să îşi facă griji că elevii nu vor mai veni.
Pe lângă faptul că suntem dascăli, noi, profesorii de religie, trebuie să formăm caractere şi suflete. Este o diferenţă, aş spune eu. Profesorul de religie în fiecare zi vorbeşte despre Dumnezeu şi trebuie să aibă o trăire aparte, o viaţă duhovnicească, fără să fim habotnici sau să ne gândim la excese, să aibă o viaţă duhovnicească curată. Având această viaţă el personal, transmite starea şi elevilor şi nu are de ce să îşi facă griji că nu se vor mai înscrie la orele lui.
S-au făcut şi multe greşeli despre care fie am auzit, fie am citit, cum ar fi cazul unor profesori de religie care au transmis ideea potrivit căreia Dumnezeu pedepseşte dacă nu respectă copilul anumite reguli impuse.
Sunt cazuri particulare. Este adevărat, se vede la televizor, din ziare. Dacă s-a procedat greşit, a venit momentul în care lucrurile să se corecteze. Eu sunt convins că se vor lua şi măsuri de către forurile superioare. Să ştiţi că elevii sunt şi ei conştienţi că profesorul de religie îşi poate pierde locul de muncă. A venit un copil simpatic de clasa a VI-a care mi-a spus, râzând, că, dacă nu mai vin ei la ore, eu nu mai am serviciu. Copilul glumea, dar afirmaţia lui dovedeşte faptul că ei sunt conştienţi de lucrul acesta. Lumea trebuie să ştie că disciplina Religie face parte din trunchiul comun (materii obligatorii -n.r.), deci nu e scoasă afară din şcoală. Eu, la începutul anului şcolar, am dat copiilor o fişă prin care să-şi dea acceptul pentru participarea la orele de religie. Am avut bucuria să constat că s-au înscris mulţi şi de la alte confesiuni. Acum le-am explicat că este vorba despre altceva, în special diriginţilor fiindcă ei se ocupă, dar sunt optimist că elevii vor veni în continuare la orele mele.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Am copil in clasa a 2-a si vreau sa va spun cum s-a pus problema orei de religie la ei .Au primit toti formularul, nu li s-a spus despre ce este vorba, ci doar atat:”il aduceti toti semnat”.Si daca au intarziat sa-l aduca semnat, invatatoarea a inceput sa faca presiuni.Cred ca nu e singulara situatia.Sper ca din anul scolar viitor sa putem opta in adevaratul sens al cuvantului.
Gasiti aici mai multe informatii, ne-deformate de BOR:
.
Ora de religie – întrebări și răspunsuri:
.
––––––
Q3: Dirigintele, un profesor sau directorul mi-au spus că toată lumea trebuie să completeze cererea. E adevarat?
A: Nu. Doar de cei care doresc să participe la ora de religie trebuie să depună o cerere în acest sens, conform deciziei CCR 669/2014 (vezi aici). Dacă nu completezi cererea, înseamnă automat că nu dorești să faci religie.
.
Q4: Am primit cererea pentru ora de religie și mi s-a zis că dacă nu vreau să particip să scriu NU acolo unde se trece cultul și voi fi trimis la altă oră. Să completez așa sau să nu completez deloc?
A: Nu trebuie completată în acest caz. Această variantă nu este prevăzută în niciun act legislativ deci nu este acceptabilă. Cererea trebuie depusă doar de cei care doresc sa participe la oră, dacă nu vrei nu trebuie să semnezi nimic.
.
Q5: Am primit cererea și mi s-a spus că la religie trebuie să completez Ateu și nu voi face ora. E adevărat, tot trebuie să depun cererea?
A: Nu, nu este adevărat, doar elevii care vor să participe la religie trebuie să depună cererea. În plus, nu este legal ca școala să colecteze informații despre credințele tale religioase (sau lipsa lor) fără acordul tău expres (vezi Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, punctul 5 alineatul 1)
.
Q6: Ni s-a spus la școală că dacă nu vrem ora de religie vom face matematică / altă oră. Este adevărat?
A: Ora de religie nu poate fi înlocuită cu o altă oră, pur și simplu tu vei avea o oră în minus față de colegii care fac religie, și o notă mai puțin la medie (de exemplu media se va face între cele 10 materii rămase, nu între cele 11 câte sunt cu tot cu religia)..
.
Q7: Profesorul de religie / dirigintele / directorul au spus că voi rămâne corigent / repetent sau risc exmatricularea / scăderea notei la purtare dacă nu depun cererea pentru ora de religie. Ce să fac?
A: Fals. În nici un caz nu este posibilă penalizarea în vreun fel a elevilor care nu fac ora de religie! Cel sau cei care fac asemenea afirmații comit infracțiunea de constrângerea unei persoane de a participa la serviciile religioase ale unui cult (art.381 din Codul Penal) și riscă dosar penal. Prima măsură este să le explici doar că nu dorești să faci ora și că acesta este dreptul tău legal. Dacă insistă, vă sfătuim să adunați dovezi în favoarea dvs (cereri pre-completate cu datele tale, înregistrări audio, mărturiilor colegilor) și să le atragi atenția persoanelor care te somează că sunt în ilegalitate. Poți să le citezi articolul respectiv din codul penal pentru a le explica de ce infracțiune se fac vinovați când te amenință. Dacă insistența persistă, ne poți contacta pentru a documenta cazul și a lua atitudine pe căi legale.
.
Q8: Cum procedez dacă nu m-am înscris la ora de religie și totuși sunt obligat(ă) să rămân în clasă, pentru că nu am unde să mă duc?
A: Școala trebuie să asigure o variantă, alta decât rămânerea la ora de religie, în cazurile în care această oră nu este prima sau ultima în orar. Cel mai simplu e să stai în biblioteca școlii, sau chiar să asiști la o oră a unei alte clase (fără să fii notat, bineînțeles). Dacă școala nu a sugerat niciuna dintre variante, le poți aduce argumente legale în favoarea ta. Legea 35/2007, Nota nr. 58869/23.09.2013 a MEN, Nota MECT nr. 19.283/2005 și deasemenea art. 381 alin 2 din Noul cod Penal interzice explicit participarea forțată la orele de religie chiar și ca “public captiv”. Detalii suplimentare aici.
.
Q9: Am completat cererea pentru a face religie și am depus-o, deoarece am crezut că este obligatoriu. Cum pot să o anulez acum?
A: Se depune la registratura şcolii, cu număr de înregistrare, o informare cu privire la faptul că nu doreşti să frecventezi orele de religie confesionale. Eventual se aminteşte faptul că ai depus o cerere de a frecventa orele de religie conform unei anumite confesiuni pentru a se cunoaşte ce confesiune este. Nu este necesar să justifici decizia ta, libertatea de conştiinţă nefiind negociabilă. Nu este nevoie să justifici de ce ai dorit asta în prealabil, nici să justifici de ce nu mai doreşti să urmezi aceste cursuri. Cereri preformulate pentru părinţi dacă elevii au sub 18 ani sau pentru elevi dacă aceştia au peste 18 găsiţi aici.
––––––
Sursa: asur.ro/noutati/ora-de-religie-faq
.
Parerea mea este ca BOR este doar o grupare infractionala organizata.
.
Sa-mi dau copiii pe mana acestori escroci ar fi o mare lipsa de responsabilitate a mea ca parinte.
Dragi parinti ai anului 2015 (nu 1015) iata „invataturile profesorilor” de religie ai BOR:
.
– cadavrele umane uscate vindeca cancerul
– daca ai alta religie decat cea ortodoxa, sau nu mergi la biserica, ajungi in iad
– tablourile indeplinesc dorinte
– apa chioara la pet, cu eticheta BOR, alunga boalele..
– pamantul are 6000 de ani
– soarele se invarte in jurul pamantului
– pamantul este centrul universului
– femeia e facuta dintr-o coasta de barbat
– femeia e inferioara barbatului
– internetul si invataturile occidentului sunt uneltele diavolului
– daca mergi in pelerinaj la mortaciuni, poti sa castigi la loto
.
Toate aceste ABERATII sunt predate copiilor la ora de religie ca adevaruri supreme !!!
.
Cu o astfel de pervertire a educatiei de catre BOR, cum ar putea elevii sa beneficieze de o educatie sanatoasa pt. ei si pt. societate?
.
Popii ăștia șmecheri predau in scoli fara sa aibă cursuri de pedagogie absolvite.
Spovedesc si sfătuiesc oameni si copii fara sa aibă calificare de psiholog.
Se de ‘vindecări’ fara sa aibă calificare de medic.
Popii ăștia șmecheri fac orice, numa sa iasă banu.
Mai rar găsești impostori care își vând mai bine ‘marfa’ decât ăștia.
De ce nu își organizează Bor aceste cursuri in biserici?
Sunt multe localități in care sunt 2-3 biserici si nici o scoala!
De ce se arunca Bor sa înhațe bani de la stat cu 15 mâini?
Am aflat vu stupoare ca in Romania s-au construit cate 5 biserici pentru fiecare școală!
Cate o biserica pt. fiecare odrasla sau nepot de popa. Tot nu le-a ajuns. Scot popi pe banda rulanta si ii baga forțat in plata statului, in posturi inventate pentru popi! Ce sa învețe copii de la preoții care nu au nici o pregătire pentru a preda in scoli???? Este vorba doar de salariile lor! Iau bani din 2-3-4 locuri, de la stat, cu 15 mâini, fara sa facă nimic util societății!
Mare dreptate aveti.
.
In scoli trebuie sa predea PROFESORII si oameni pregatiti pt. a educa copiii, nu sa vina acest escroci cu VOODOO lor, sa ne duca copiii inapoi in Evul Mediu..
.
Eu nu o sa îmi înscriu fetița la aceste ore.
Educatia religioasa nu poate decat sa faca bine copiilor, sa-i pregateasca pt viata insuflandu-le valori morale importante pt un adult . Influenta negativa din zilele noastre este enorma, oricum e prea putin o ora pe saptamana pt a repara raul care se acumuleaza din toate directiile si perverteste mintea copiilor. Ora de religie este una din putinele cai care au ramas parintilor pt a incerca sa isi mentina copiii pe drumul bun.
Da.. valori „morale” importante cum ar fi
.
– cum sa iti torni aproapele la securitate (exemplu: mitropolitul Andreicut)
.
– cum sa iti cumepri cele mai tari masini, in polul saraciei (exemplu: popa cu maserati Robertino Oprea din satul Varasti, judetul Giurgiu)
.
– cum sa nu platesti impozite la statul care te finanteaza (exemplu: toate afacerile BOR)
.
– cum sa vinzi voturile prostimii pe milioane de euro (exemplu: campania electorala din 2014, cand tot BOR-ul a militat pe fata pt. Ponta si PSD)
.
.
Hai sa mergem si mai departe istorie:
.
– cum sa arzi femeile pe rug, acuzandu-le ca sunt VRAJITOARE !!!
.
– cum sa condamni oamenii de stiinta si sa ii arzi pe rug pt. ca spun ADEVARUL STIINTIFIC! wxwmplu: Giordano Bruno pt. lucrarile sale despre Univers (azi demonstrate si acceptate unanim!), Galileo Galilei, etc..
.
– cum sa desconsideri femeia, si sa o condamni la „treburile casnice”
.
si pot sa iti umplu pagina asta cu „moralitatea” pe care ati raspandit-o voi in lume… escroci medievali….
.
Iata stimabile, un exemplu LIVE despre „educatie” pe care o ofera acesti mascarici copiilor nostri:
.
un popa le spune copiilor ca soarele se invarte in jurul pamantului!!!
sursa: https://www.youtube.com/watch?v=ZLdcVG9aUYQ
.
Asta e pur si simplu bataie de joc la adresa educatiei..
.
Da, da, să treci pe la mine s-o vezi.
Educația se face in cei 7 ani (aia de la început, de acasă),pe asta școala o să clădească, dacă n-ai reușit tu … vine un ”superpopă de religie” ( https://www.youtube.com/watch?v=ZLdcVG9aUYQ ) și-l învață tot, inclusiv ce n-ai facut tu ! Ai numa răbdare ….
Despre astfel de moralitate ar trebui sa ii invete BOR pe copii??
.
––––––-
Patriarhul Daniel e cel mai „bine” imbracat roman! Doar crucile de la gat valoreaza 14.000 de lei! Veniturile sale sunt cat cele ale Presedintelui si Primului Ministru la un loc
.
Patriarhul Daniel este cu siguranta unul dintre cei mai bogati romani, insa statutul lui nu-i va permite niciodata sa apara intr-un clasament de profil realizat de revistele economice.
.
Patriarhul Daniel, omul aflat in fruntea Bisericii Ortodoxe, este unul dintre bugetarii cu cele mai mari venituri din Romania. Castigul lunar al Preasfintitului ajunge la 13.900 de lei, din care 7.731 lei de la stat si 6.169 lei de la Arhiepiscopie. Aproape o jumatate din acestia ii doneaza in scopuri caritabile. Chiar si asa, el castiga mai mult decat primul ministru care are o indemnizatie de 6.184 si decat Presedintele Romaniei – 6.500 lei pe luna.
.
Patriarhul ar putea conduce si intr-un clasament al celor mai „bine” imbracati romani. Vesmintele bisericesti cu care inaltul ierarh apare la slujbe sunt cusute cu fir de aur, metal din care este realizat si celebrul lui sceptru. Crucea Stavofor si cele doua engolpioane (medalion cu icoana) – unul infatisand-o pe Fecioara Maria, iar celalalt – pe Iisus Hristos sunt din argint placat cu aur si valoreaza 14.000 de lei. Per total, tinuta Preafericitului se ridica la 25.000 de lei.
.
Preasfintitul se plimba prin oras cu o limuzina de lux marca Audi, in valoare de 70.000 de euro adica in jur de 315.000 lei. Interesant e ca Patriarhul nu a platit pentru aceasta masina, ci a primit-o de la reprezentantii unui important dealer din Romania.
.
Biserica Ortodoxa Romana este de departe cea mai bogata institutie din Romania. BOR are afaceri in mai toate domeniile, de la industrie alimentara la turism, comert, imobiliare si Mass Media. Bunaoara, cifra de afaceri a trustului condus de Patriarh este comparabila cu cea a PRO TV-ului, cel mai important post de televiziune din Romania. Avutia Bisericii este de aproape 4 miliarde de euro, insa s-ar putea dubla in anii urmatori daca va reusi sa-si recupereze integral sutele de mii de hectare de padure, dar si o parte a tezaurului de la Moscova revendicat de statul roman.
–––––––––
.
Sursa: wowbiz.ro/patriarhul-daniel-e-cel-mai-bine-imbracat-roman-doar-crucile-de-la-gat-valoreaza-14-000-de-lei–veniturile-sale-sunt-cat-cele-ale-presedintelui-si-pri_141024.html
.
.
Pentru cele de mai sus (si multe altele) eu AFIRM ca BOR este o GRUPARE INFRACTIONALA ORGANIZATA si nimic mai mult.
.
pentru preotul de mai sus…. daca asta faceti voi ….atunci in 25 de ani de cand predati religie in TARA ASTA AR TREBUI SA FIE PLINA DE CARACTERE, PERSONALITATI SI SUFLETE CURATE…unde sunt?
Nu-l lua chiar așa, probabil este unul dintre cei care pune suflet, cunosc si eu cam câte degete am la o mană, și-l felicit dacă-i așa. In rest, activități … fonduri, astea de la început au făcut casă bună ”tagma” asta, este ceva de muls (babe, stat … ), moralitate, și alte valori ? :)) să vii s-o vezi !
domnule profesor RECOMAND ca la ora de religie sa predati si despre ISLAMISM!!!!!