Automatele de reciclare a ambalajelor de la marile magazine sunt luate cu asalt, mai ales la sfârșit de săptămână, de persoane care vin la oraș, la cumpărături, și aduc totodată aduc saci întregi de ambalaje de la țară. Sunt sticle, PET-uri și doze de băuturi vândute oamenilor cu garanție, bani pe care îi încasează însă tot comerciantul.
Această practică este incorectă potrivit comisarului șef adjunct Stelian Dolha de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud și, pentru moment, nu are altă soluție decât aceea ca să nu fie reținută la vânzare garanția de 50 de bani care ar trebui returnată cumpărătorului.
”În ce privește prețul de vânzare, acesta ar trebui să fie fără garanția de returnare fiindcă banii aceia rămân la restaurantul sau barul respectiv pentru că ambalajul rămâne la restaurant. Chiar am avut o discuție și nu cred că este altă variantă în acest moment. Restaurantul trebuie să afișeze că prețurile pe care le practică pentru produsele respective nu include returnarea”, a declarat Stelian Dolha în ședința Colegiului Prefectural.
”Sunt multe sincope. Am văzut chiar situații în care restaurantul sau barul a reținut garanția și pe sticlă nu era sigla SGR. Dacă te duci cu acea sticlă la automat nu primești bani fiindcă nu are siglă”, a adăugat și subprefectul Decsei Atilla.
Conform Hotărârii de Guvern 1074/2021, înscrierea în Sistemul de Garanție Returnare (SGR) este obligatorie pentru toți operatorii economici care produc, importă sau comercializează diverse băuturi ambalate. Aceasta include berea, mixurile de bere și de băuturi alcoolice, cidrul, alte băuturi fermentate, sucurile și nectarurile, băuturile răcoritoare, apele minerale și de băut, vinurile și spirtoasele.
Dacă la orașe, în marile magazine, sunt automate de reciclare, în cazul magazinelor mici inclusiv a celor de la țară, trebuie să se facă așa-numita colectarea manuală a ambalajelor SGR.
Comerciantul trebuie să preia ambalajele returnate de consumatori și să le returneze garanția corespunzătoare, conform prevederilor Hotărârii de Guvern 1074/2021. Pentru a facilita acest proces, comerciantul trebuie să își organizeze activitatea într-un mod eficient.
Din păcate însă, nu se întâmplă așa și aceasta este explicația pentru care la automatele de reciclare sunt tot timpul cozi.
O lege prost făcută, de către niște dobitoci din guvern care habar nu au pe ce lume trăiesc. Cand ai un magazin alimentar, un restaurant sau altfel de afacere tip horeca, numai de depozit de pet-uri goale nu ai loc. Unde să adune comercianții ambalajele care onor gânditorilor din guvern trebuie adunate si predate întregi, nu presate?
Apoi, o altă problemă care intervine este căratul ambalajelor goale, necompactate la depozitele regionale, aflate la sute de kilometri. Deci ne lăudăm că reciclăm, dar cu ce costuri?
În numele reciclării cărăm ambalaje goale, pline cu aer, consumând carburant și poluând atmosfera. Și la urmă, tot consumatorul final plătește.
Și cum ai vrea să fie???
Sunt de acord ca nu e perfectă această lege, dar dacă o respectă toți devine aproape perfectă.
Cine zice ca trebuie ambalajele sa ajunga la depozitele regionale întregi? Întregi tre sa le predea cel care revendica prima data garanția (adică consumatorii finali) ceilalți le presează/sparg și doar le înregistrează în sistem -acolo e finalul lanțului…
Problema e ca noi ca nație îți dăm berea cu garanție și nici nu te lăsăm ca pleci cu sticla de la terasa…ca e a noastră și nu ne mai e completa naveta🤣🤣🤣🙈
La noi se respectă din orice lege numai partea care credem noi ca ne aduce beneficii și ne convine!
Lucrezi pe buldo la curățat ape si anul asta ai ramas fara paine?
Uită-te la efecte (mediu) si dupa vi cu defecte (adica, tu)
Legea nu e facuta pentru reciclare, e facuta pentru profit, ca majoritatea legilor.
Cum functioneaza sistemul:
Importatorii sau producatorii trebuie sa obtina coduri de bare de la GS1 pentru SGR, contra unui cost anual, evident.( parca nu se puteau inregistra codurile existente pe produse) Codurile obtinute se inregistreaza pe site la returo, nu va prelua automat de la GS1 aceste coduri, ( de aici problema cu sticlele neacceptate, nu au fost declarate pe site.) Dupa inregistrare trebuie declarat lunar cate produse din fiecare cod au fost plasate pe piata, iar RETURO va factura producatorului 0,5 lei x nr produse, plus o taxa de administrare, platita lunar. Acesti 0,5 lei sunt returnati comerciantilor, care la randul lor ii dau clientilor care returneaza ambalajele. Taxele suplimentare cu administrarea, organizarea punctelor de colectare ( saci, sigilii, etc) se vor regasi in pretul produselor pt ca nici o firma nu isi asuma pierderea. Cine castiga din toate astea? RETURO si GS1. Numai daca ne gandim ca multe persoane nu mai returneaza sticlele, cati 0,5 lei raman in buzunarul RETURO fara sa faca nimic? Nu mai vb de celelalte taxe.
Seamana cu ,,purtati masca” cineva se foloseste de milioane de 50 bani…iar fraierii isi transforma casa si masina in ghena de gunoi….
Cumva, este mai corect asa. Astfel de legi au apărut ca răspuns la lipsa de responsabilitate a oamenilor. Foarte mulți considerau strada, parcul, plaja, pădurea și râurile genele lor de gunoi. Ca nu este organizat sistemul exact cum ar trebui este rodul faptului ca aceeași care se plâng acum au votata și tolerat în funcții administrative incompetenții pe care acum ii înjura. Acum este prea târziu. Franța încă nu adoptat aceasta legislație pentru ca nivelul lor de colectare este foarte avansat prin metodele clasice. La noi, dezastru de oameni, dezastru te autorități = banul jos.
Toate magazinele opresc ilegal taxa de 50 bani pentru ambalajele fara sigla sgu.
Cind am vazut asta am lasat baxul de apa( fara sigla ) la casa.
Ai fost tu la TOATE magazinele, și la TOATE ai pățit la fel? Nu adaugă nimeni manual garanția, ea se adaugă AUTOMAT când se scanează un ambalaj cu sigla SGR. Poate la magazinul din satul tău ți-a cerut în plus 3 lei, dar pe bon sigur nu apărea garanția!
În mediul rural colectarea ambalajelor este nerentabile. Clientul vine cu ambalajul pe care îl verific și ii dau banii pe loc. La sfârșitul lunii următoare primim banii pe ambalaj minus sacii speciali pe care ii plătim minus ambalajul SGR care nu este recunoscut chiar dacă șoferii care preiau sacii ii aruca la grămadă i n camion și când tragi linie vezi ca ai 5-10 la suta pierdere. Verificați…
Soluția la problema ta e să scumpești cu 10% toate produsele cu SGR. La fel fac și marile lanțuri, toate pierderile, furturile, amenzile se calculează procentual și se adaugă la preț.
O lege proasta ca mai toate legile date de PSD si PNL. In Craiova, daca te duci la automatele SGR de la Lidl din Romanesti ca sa duci ambalajele SGR cumparate de acolo, vezi coada datorita t. care vin sa predea sute de ambalaje care numai de la Lidl nu sunt cumparate.
In zona de sud a orasului Craiova, precum si la magazinele de la periferia Craiovei, nimeni nu recicleaza ambalajele SGR, si t. vin la supermarketuri ca sa faca un ban.
Legea e proasta deoarece nu obliga toti comerciantii sa aiba automate de preluare a ambalajelor SGR pe de o parte, iar pe de alta parte, supermarketurile se complac in aceasta mizerie deoarece bonul valoric eliberat, se foloseste strict la acel supermarket – adica, chiar daca valoric bonul reprezinta ambalaje SGR vandute mai mult decat au intrat in reteaua respectiva de supernarketuri, supermarketurile se multumesc ca respectivii ce aduc sute de ambalaje deodata, chelruiesc banii in respectivul supermarket.
Si uite asa, datorita PSD si PNL, sau viceversa, in loc ca acest proces sa fie unul facil pentru toti cetatenii, devine unul facil doar pentru t., restul cetatenilor datorita acestei mizerii complacandu-se sa arunce aceste ambalaje SGR, proces care nu mai presupune umilinta de a sta la coada alaturi de t., langa automatele SGR ale supermarketurilor.
Dincolo, adica in vest, la automatele SGR ale supermarketurilor se accepta doar ambalajele vandute de respectivul supermarket si nu vezi cozi. De fapt, nu sunt cozi… Cetateanul vine, vede t. cu sute de ambalaje si pleaca. Si nu mai vezi a doua oara la automatul SGR pe cetateanul de buna credinta… In consecinta, acesta prefera sa arunce ambslsjul de plastic. Ca asa a inteles PSD si PNL sa aplice sistemul SGR: prost si ineficace. De aia suntem pe ultimul loc in UE… Ca asa stie clasa politica de la PSD+PNL sa aplice directivele UE …
În primul rând, și țiganii sunt oameni. Suntem atât de amestecați, încât cu siguranță avem cu toții ADN de maghiari, sași, șvabi, romi, turci, tătari (în funcție de zonele țării). În al doilea rând, dacă romii sau alții predau saci întregi de peturi, programul și-a atins scopul: acele peturi se reciclează și nu ajung în râuri, șanțuri, păduri. Într-adevăr sistemul încă are lacune, exact cele enumerate de userul Noaptea Minții. Cu timpul se vor corecta toate astea, putem spune că deocamdată sistemul SGR este în teste. Trebuia început de undeva.
Păi cu bonul valoric emis de automat te duci la o casă, evident, din acel magazin și îți dă banii, nu ești obligat să cumperi nimic de la ei🙈🤦🏻
„umilinta de a sta la coada alaturi de t., ” sunt si ei oameni, si sunt utili daca colecteaza ce arunca „BOGATII ” ca sa nu zic bortatzii
” Dincolo, adica in vest, la automatele SGR ale supermarketurilor se accepta doar ambalajele vandute de respectivul supermarket si nu vezi cozi”
Vorbești din experiență sau doar așa…te gândești cum ar fi in vest, câinii cu colaci in coada, lapte și miere pe râuri și numai curcubee. Nu e perfect sistemul nostru
Consider că prețul care E la raft acela trebuie încasat,vorbesc de magazine mari ,nu acela + 0,50 bani.Treabă romanescă!Mie îmi oprește magazinul X,dar pot cere banii când duc sticla de la Y.
Da, sunt obligați sa returneze și cash
Am un spațiu de 15mp2 . nu am unde sa depozitez , le trimit mail iar ei îmi spun ca trebuie sa respect legea iar apoi i-am întrebat cum pot avea și eu aceeași facilitate ca MC Donalds ( nu primesc sticle decât cumparate de acolo) .Tot fast food am și eu. De ce firmele americane sunt protejate iar pe noi ne luați la mișto?
RUSINE
Pentru că suntem o colonie. Tara a fost jefuită și violata în nenumărate rânduri dar cel mai tare și abuziv după 1990.
Restaurantele nu au voie sa ia garantie decat daca clientul ia ambalajul acasa. Daca au o suprafata mai mica de 200 m patrati nu au obligatia de a colecta ambalajele de la clienti.
Lege data doar pentru profitul statului. Cine conduce? Niște privați? Adică luvae da dreptul să ia zeci de milioane de 50 de bani, unde mai pui că se gândesc la 1 leu sa fie treabă mai oaboa. Consider că mivse încalcă un drept. Prețul de la raft, este prețul care include prețul de producție al mărfii și ambalajului și adaosului comercial și TVA și accize. De ce sa mai vina statul sa mai îmi scoată 50 de bani pe bucata? Pleacă produsul cu x lei din fabrica și noi ajungem sa plătim 2x pe acel produs. Este jaf, hoție, cum vreti sa îi spuneți. Cat despre reciclare, deja platesd acasă ridicarea selectivă, la servici și peste tot se aruncă deja pe selectare, ce dracu mai lipsea? De fapt incompetenta salubrisurilor din tara este acum plătită de noi, iar statul mai musca o halca din putinii noștri bani
Nici o lege nu se face pentru a fi pe placul tuturor. Dacă ar fi asa ar fi inutila. Ea trebuie sa impună, sa reglementeze, ceva ce societatea nu accepta benevol. Iar orice schimbare implica o reacție de respingere, de opoziție. Nici o lege făcută așa, pe genunchi nu poate fi perfecta. Iar ai noștrii legiuitori și-au dovedit de fiecare data incapacitatea de a face ceva bine ( doar dacă nu era în interes personal, vezi pensii speciale, drepturile celor aleși, legile partidelor șamd) sau dimpotrivă capacitatea de a pervertit o idee buna.
Ambalajele preluate manual nu au voie sa fie presate,returo își rezervă dreptul de a refuza ambalaje după ce au ajuns sacii la ei.
Nu era mai bine sa se renunțe la fabricarea băuturilor in conținut de plastic, îmi luam 6 sticle de sticla le dădeam la schimb și gata🤔🤔🤔