Guvernul a aprobat majorarea plafoanelor pentru ajutoarele sociale acordate pensionarilor cu venituri mai mici, ale căror pensii au crescut de la 1 septembrie în urma recalculării.
Pragurile de venituri care se majorează pentru pensionari:
1. Medicamente compensate 90%: Pragul crește de la 1.830 de lei la 2.020 de lei pe lună
2. Carduri de alimente și mese calde (250 lei o dată la două luni): Pragul crește de la 2.000 de lei la 2.210 lei
3. Ajutoare de încălzire: Pensionarii eligibili anterior recalculării pensiilor vor rămâne eligibili, indiferent de creșterea pensiei
Comunciatul Guvernului:
”Pensionarii care primesc tichete sociale pentru alimente sau masă caldă, medicamente compensate și ajutor pentru încălzire pentru energie, vor beneficia în continuare de aceste măsuri de sprijin și după majorarea pensiilor aplicată începând cu 1 septembrie 2024. Prin Ordonanța de Urgență, Guvernul a majorat pragul veniturilor obținute de pensionarii care primesc aceste forme de susținere socială pentru ca, după majorarea pensiilor, aceste persoane să le primească și în continuare.
Astfel, pentru beneficiarii tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, limita de venituri a crescut de la 2.000 la 2.210 lei. Numărul total al persoanelor care beneficiază de aceste tichete în valoare de 50 de euro acordate o dată la două luni se va menține la același nivel cu cel pentru tranșa din luna august 2024. Este vorba despre aproximativ 1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu un singur părinte.
De asemenea, Guvernul a majorat și plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Acesta a crescut de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună. De programul de compensare cu 90% a medicamentelor vor putea beneficia peste 2,3 milioane de pensionari cu pensii de până la 2020 de lei. La fel ca până acum în stabilirea acestui prag nu se iau în calcul eventuale alte venituri obținute de beneficiari, în afara celor din pensii și din indemnizații sociale pentru pensionari.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie (energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi și/sau petrolieri) va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin.
Potrivit Ordonanței adoptate astăzi de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor rezultat în urma procesului de recalculare potrivit Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie. Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestora. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025”.
4. Pensii taiate. Pensiile cele mai mici, ale persoanelor aflate in dificultate si ale celor care au lucrat in grupele a I-a si a II-a de munca au fost taiate in procente diferite pentru a se putea acoperi volumul crescut al pensiilor speciale despre care nu vorbeste nimeni.
Ministresa fata de general de securitate a mintit din nou zicand ca cea mai mare pensie este din contributivitate si apartine unul fost lucrator din sistemul bancar. A mintit cu nerusinare: cele mai mari pensii, de zeci de mii de euro pe luna, sunt pensii speciale. I-a uitat pana si pe colegii de partid Valer Dorneanu, Toni Grebla si multi altii.
Deși îndeplinește condițiile cerute de lege pentru a-i fi alocați cei 250 lei, o dată la două luni, pentru alimente și masă caldă, soția mea nu a primit niciun leu în cursul anului 2024. Nimeni nu răspunde la cele trei numere de telefon, respectiv 031.9268, 0372838634 și 0372838633, puse la dispoziția prostimii de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – adică ministrul Câciu și ai lui.
Pentru domnul Dobrin. Așa este, confirm că la numerele de telefon respective nu răspunde nimeni. Eu, pentru a-mi rezolva problema, m-am adresat cu o petiție la comisia de abuzuri de la Camera Deputaților. Am fost apoi contactat de la MIPE și s-a rezolvat.
Dar vesti pentru mediul privat care duce in spate pensionarii, bugetarii și asistații sociali când? Când va avea loc o discuție despre o strategie națională de a convinge românii că merită să investești în Romania? Când o discuție despre reducerea bugetarilor? Când o discuție despre conceperea unui cadru legal în care afacerile sa prospere? Când? Discuții despre pensionari care sunt trecutul nu viitorul României nu mă interesează. Mă interesează cei care duc viitorul României mai departe.