Actualitate Recomandări

Explicația întârzierilor la plata celor care au făcut parte din birourile secțiilor de votare la alegerile locale

Prefectul Stelian Dolha a explicat de ce există întârzieri la plata unor persoane care au făcut parte din birourile secțiilor de votare organizate pentru alegerile locale din 27 septembrie. Ca istoria să nu se mai repete și la alegerile parlamentare, el a trimis în trimis o circulară în județ.

”E o problemă pe care am constatat-o acum de când m-am reîntors în funcția de prefect și anume aceea că noi, de fapt, facem plățile în formă clasică pentru cei care au participat la alegeri, cei care au făcut parte din birourile secțiilor de votare. Adică facem viramente, primăria te cheamă, îți dă bănuțul în mână și se formează cozi. Cât de greu este să avem carduri și viramentele să se facă în conturi? Suntem totuși în alt secol. Unii poate au refuzat pentru că au conturile blocate și vor banii în mână, dar nu cred că sunt mulți”, a spus Stelian Dolha într-o emisiune la BEX TV.

Prefectul a mărturisit că este apelat telefonic de cel puțin 10 persoane zilnic și că oamenii îl întreabă când primesc banii pentru participarea la alegerile locale: ”Îi întreb: Aveți card? Nu! Îi așteptăm să vină la primărie. Eu am semnat deja pentru ca să facem viramentele pentru patru bănci la care unii au carduri. Lor le vor ajunge banii mai repede. O să fie puțină întârziere pentru cei care nu au carduri, deși am încercat să grăbesc lucrurile. Înțeleg că oamenii depind de banii respectivi, dar nu așa. Suntem în vreme de pandemie și noi încă mai mergem la primărie să stăm la coadă să ne luăm banii respectivi, indemnizațiile pentru zilele de alegeri? Nu se poate”.

Prefectul spune că a făcut o circulară către toate primăriile ca măcar pentru alegerile parlamentare membrii secțiilor de votare să-și deschidă conturi bancare ca să le fie virați banii pe carduri.

Guvernul a hotărât AICI că:

  • Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare primesc pentru activitatea desfăşurată în cadrul unui tur de scrutin o indemnizaţie în valoare de 1.250 de lei.
  • Locțiitorii preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare primesc pentru activitatea desfăşurată în cadrul unui tur de scrutin o indemnizaţie în valoare de 1.000 de lei.
  • Ceilalți membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare primesc pentru activitatea desfăşurată în cadrul unui tur de scrutin o indemnizație în valoare de 500 de lei.
  • Membrii birourilor electorale de circumscripție județeană primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 200 de lei.
  • Statisticienii și personalul tehnic auxiliar ai birourilor electorale de circumscripție județeană primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 150 de lei.
  • Președinții și locțiitorii birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 150 de lei.
  • Ceilalți membri ai birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală, informaticienii și personalul tehnic auxiliar ai acestora primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 100 de lei.
  • Plata indemnizațiilor se face pe baza listelor de prezență aprobate de președinții birourilor electorale.
  • Plata indemnizațiilor ce revin membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și operatorilor de calculator se face sub condiția finalizării activităților prevăzute de actele normative aplicabile.
  • Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, statisticienii şi operatorii de calculator care îşi au domiciliul sau reşedinţa în alte localităţi beneficiază de drepturile prevăzute de Hotărârea nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate.
  • Fondul indemnizaţiei stabilite pentru personalul tehnic auxiliar şi statisticieni, potrivit alin. (5), nu poate depăşi: 10.000 de lei, în cazul birourilor electorale de circumscripţie comunală; 18.000 de lei, în cazul birourilor electorale de circumscripţie orăşenească sau municipală; 100.000 de lei, în cazul birourilor electorale de circumscripţie judeţeană.
Etichete

12 comentarii

  • Unii muncesc o luna de zile pentru 1250 de lei.Aveti rabdare domnilor presedinti de birou electoral ca o sa va primiti leafa mult dorita.Cei care v-au pazit sectiile zi si noapte au primit 20 de lei.

  • Acolo ar trebui sa fie voluntari. NU haidamaci de partid platiti. 200 milioane euro pentru alegerile locale. Bineinteles, nu numai pentru plata „inrolatilor”. Suma este enorma. In numele democratiei se poate face chiar orice ?

    • Banii pentru care curg aceste lacrimi de crocodil ,si acestor
      marunti traficanti de influenta electorala, ar trebui relocati, fara surle si trambite, inspre sistemul medical.

  • De vina e incompetenta și prostia angajaților din prefectura și unele primarii. Aceștia când au fost angajați ? S-a depus la pontaje și IBAN, în aceste cazuri nu înțeleg de ce nu s-a făcut plata ?

  • s-ar putea obtine public o lista cu presedintii si vicepresedintii din sectiile de votare? si functiile lor? asa ….de transparenta…sa vedem si declartiile lor de avere anul viitor!

    • Găsești pe site la AEP președinții și locțiitori, iar pe siteul prefecturii găsești inlocuirile (aproape 300)

  • Prima data cand am fost operator am incasat banii a doua sau a treia zi. Acum, pe cont… tocmai a trecut o luna de zile si… deh, electronii se muta mult mai greu, cu postalionul poate, apropo de modernizare.
    Cat despre cei care spun baa, atitia bani pentru 3 sau 5 zile, poate ar trebui sa puna mana pe tableta sau pe pix sa vada cum este. Dar deh, e mai usor o replica a la Las Fierbinti decat sa iti infierbinti creierul :). (Unde sau daca e cazul).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.