Actualitate

Prefectul, între lege şi tocmeală: În zona de câmpie unde să facă picnic? În mijlocul lanului de grâu?

Instituţia Prefectului este, teoretic, cea care trebuie să vegheze la respectarea legilor statului român. Una dintre ele este Legea 54/2012, a picnicului, însă e puţin probabil să o vedem pusă în aplicare din moment ce însuşi prefectul Ioan Ţintean nu o cunoaşte, crezând că aplicarea ei ţine de ISU.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a organizat, joi, o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii instituţiilor militarizate în care le-a spus să vegheze la respectarea unui climat de ordine şi linişte în ţară cu ocazia minivacanţei de 1 Mai. În afară de prefectul Ioan Ţintean şi subprefectul Ovidiu Frenţ, la videoconferinţă au mai participat şeful IPJ, chestorul Marius Linul, comandatul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi – col. Florin Furnea, inspectorul şef al ISU, col. Constantin Florea şi comisarul şef Sidor Bodescu de la DGIPI care au spus că unităţile pe care le conduc îşi vor face datoria.

Timp Online l-a întrebat însă pe prefectul Ioan Ţintean dacă măcar de data aceasta va fi respectată în judeţ Legea picnicului. „Primăriile sunt controlate de către ISU de fiecare dată în teren dacă abuzează de nerespectarea Legii picnicului”, a răspuns prefectul, dovedind că nu cunoaşte prevederile Legii 54/2012 privind activităţile de picnic.

În discuţie a intervenit apoi col. Florin Furnea care a spus că Inspectoratul Judeţean de Jandarmi a primit o adresă din partea Comisariatului Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, iar jandarmii, împreună cu comisarii Gărzii, vor face controale în zona Bistriţei, a Becleanului şi Năsăudului.

„Dar asta-i cu altceva!”, l-a corectat prefectul, însă şeful Jandarmilor a subliniat că acţiunile programate cu Garda de Mediu vizează clar respectarea Legii 54/2012.

Întrebat câte primării au amenajat locuri de picnic, aşa cum prevede legea, prefectul Ioan Ţintean a răspuns: „Nu ni s-a cerut să facem o inventariere, dar fiecare a luat în serios problema acestor locuri. Nu e obligatoriu să fie la Colibiţa. De exemplu, e amenajată în Bistriţa Bârgăului, de la ieşirea din colonie până sus. De exemplu, are Sîngeorzul zonă de picnic pe Cormaia. Eu susţin că primarii s-au preocupat ca oamenii să aibă unde ieşi. În zona de câmpie unde să facă picnic? În mijlocul lanului de grâu? Condiţii cum are Bistriţa nu are toată lumea. La ţară ştiţi cum e. Primarii se străduie să respecte legea, nu au condiţii ca cei de la oraş. Doamne fereşte! Cum să putem vorbi că nu se respectă Legea picnicului? Cine să duce de 1 Mai la Sânmihai să facă grătare? În zona urbană se iese la picnic, în zona de promenadă cum e Colibiţa există posibilităţi. Sigur că aveţi dreptate că, în multe localităţi, nu s-au gândit!”.

Subprefectul Ovidiu Frenţ a spus că primarilor li s-a cerut o listă cu locurile de picnic, iar ei au transmis fiecare un loc cu denumirea populară. „Această listă este la cei de la Mediu şi va face obiectul controlului. Într-adevăr, nu există împrejmuire sau indicatoarele prevăzute. Cred că unii au încercat să le facă, dar au dispărut. Este, cel puţin teoretic, o listă cu locurile de pincnic de pe raza tuturor UAT-urilor, noi o avem în centralizator”.

Legea picnicului prevede că acesta poate fi organizat numai în zone special amenajate sau în zone indicate pentru picnic, care aparţin domeniului public sau privat al statului şi unităţilor administrative-teritoriale, zone în care există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi şi este permisă aprinderea focului.

Organizarea activităţilor de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei.  Amenzile se mai dau şi pentru cei care nu lasă locul curat după picnic, dar şi celor care nu depun selectiv deşeurile rămase în urma mesei luate în aer liber.Este interzisă folosirea produselor de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 de metri faţă de cursurile de apă, iar spalarea tacâmurilor sau a altor obiecte folosite la masă nu se poate face în locul de picnic.

În zonele amenajate pentru picnic, cetăţenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care: păstrarea curăţeniei şi aruncarea deşeurilor doar în containerele special amenajate; aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii şi stingerea jarului după încheierea activităţii; folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop, păstrarea liniştii şi ordinii publice.

Cristiana Sabău

Prefectura 2 Prefectura 3 Prefectura 4 Sidor Bodescu

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS