Actualitate

Prefectul Stelian Dolha: Firmele să angajeze români care au venit din străinătate

În fiecare zi revin acasă din străinătate peste o sută de conjudețeni ai noștri, iar mulți dintre ei vor rămâne în țară și ar trebui avuți în vedere de firmele care vor să facă angajări, a declarat prefectul Stelian Dolha.

”Avem peste 2700 de persoane în izolare la domiciliu în Bistrița-Năsăud în condițiile în care în fiecare zi intră între 100 și 120 de persoane, iar împreună cu cei de acasă, peste 200 de persoane intră în izolare la domiciliu. Vin de peste tot, și din Spania, și din Germania, și din Anglia. Vestea bună pe care o avem este aceea că mulți și-au vândut acolo proprietățile și vor să înceapă aici o afacere, chiar în agricultură. Știu cazuri de persoane care și-au vândut acolo case cu 150.000 – 200.000 de euro și vor să vină aici ca să înceapă o afacere în agricultură”, a spus Stelian Dolha.

Prefectul a mai spus însă că în urma discuțiilor cu oamenii de afaceri din județ a aflat că sunt firme mari în județ care lucrează cu muncitori străini.

”Cred că deja un excedent de forță de muncă – raportat la numărul de persoane în izolare și la numărul de persoane în carantină, reamintindu-ne că au fost 1300 de persoaane în carantină instituționalizată – ori foarte puțini au plecat înapoi. Restul sunt încă aici. E trist că mulți nu vor să lucreze în România. Poate vor să plece din nou, nu știm. Cert este că nu și-au căutat un loc de muncă. Este clar că trebuie să venim în perioada următoare cu program complet în care să se implice chiar și Instituția Prefectului în întâmpinarea lor cu oferte de locuri de muncă. Mie mi se pare nefiresc să ai un excedent de forță de muncă în județ și tu să lucrezi cu muncitori vietnamezi. Este adevărat că acești oameni (străinii -n.r.) au niște contracte, dar, în condițiile în care repornește economia și firmele și-ar dori să angajeze oameni noi, în condițiile în care Guvernul a anunțat facilități fiscale, ar fi firesc să nu mai facă angajări din altă parte, ci din ceea ce noi avem azi, români de-ai noștri”, a spus Stelian Dolha.

Potrivit Guvernului, începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă decretată sau a stării de alertă instituite, înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsa intre 16 și 29 de ani înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale salariaților anterior perioadei prevăzute sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă.

Sumele se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, la cererea angajatorilor, depusă, prin mijloace electronice, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum și a municipiului Bucureşti, în raza cărora aceștia îşi au sediul social.

Procedura de acordare urmează să se stabilească prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a OUG.

Cheltuielile efectuate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se acoperă din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene.

5 comentarii

  • Ca la stat se angajeaza doar pilele, neamurile si cunostintele nomenclatorilor.. restul la privat.

  • Omul ăsta pe ce lume traieste?firmele nu mai au comenzi sa isi tina angajatii actuali .nu sa mai angajeze .si cei veniti din strainatate o sa plece inapoi tot asa de repede cum au venit.Oameni de genul domnului Dolha traiesc in alta lume ,nu in lumea reala .

  • Nu sunt pe alta lume, ei sunt in alte timpuri. Ei, anul trecut, cand era o adevarata provocare sa cauti sa angajezi pe cineva, ziceau ca vor sa aduca invesitori si sa creeze locuri de munca. =)))
    Au invatat vechile sloganuri ca pe niste cantecele si nu li s-a spus ca nu mai sunt de actualitate.

  • Domnule profesor prefect, vă rog să nu mai vorbiți ca tovarășul prim secretar al meu din tinerețe. Trăim în democrație, capitalism, într-o lumea concurențială europeană. Motivația muncii favorizează mișcarea, apoi stabilitatea politică. Nu vedeți că la buget se formează post după om și nu se caută om după post. Concursul se ține joi iar postul este ocupat de marți. Nix meritocrație, numai gargară, voturi, donații și chipurile sponsorizări. Nu fiți ipocriți. La privat altă medalie. Impozite și taxe mari pe antreprenor, apoi parvenitismul rapid de la „slugă” la „stăpân”. Vax educație economică-financiară antreprenorială pe termen lung. Deocamdată avem o democrație „siropoasă” cu șanse mari de-a eșua.

  • Jobul lui ar fi să creeze condiťiile de încurajare a angajării( incitative, sprijinirea proiectelor antrepenoriale) , concursuri cu transparență şi pe competență.
    Eu personal aş da ordin ca fiecare concurs pentru o funcție publică să fie ținut într-o sală la prefectură supraveghere video, subiecte propuse într-un mod aleator , plus un subiect ce corespunde provocărilor actuale, iar candidații să accepte în scris publicarea răspunsului lor.
    Simplu şi eficient, se vor prezenta cei care sunt pregătiți, ştiu despre ce vorbesc şi se asumă şi în posibile greşeli( responsabilitate).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.