Prefectul Ioan Ţintean a participat la şedinţa de bilanţ a Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Bistriţa-Năsăud şi Biagen Select, în care s-a făcut analiza activităţii de reproducţie şi ameliorare la specia taurine pentru anul precedent.
Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai Comitetului Director al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Bistriţa-Năsăud, fermieri, colaboratori-operatori de însămânţări artificiale şi controlorii performanţelor de producţie din judeţul Bistriţa-Năsăud, reprezentanţi ai Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Hunedoara, dr. ing Mihalca, directorul Agenţiei Naţionale în Zootehnie, responsabil pentru activitatea de ameliorare pentru zona de Nord a României, dr. ing. Criste Florin, directorul Şcolii naţionale de Operatori Însămânţători de la Dej, informează Instituția Prefectului.
În cuvântul de deschidere, prefectul Ioan Ţintean a apreciat activitatea pe care comitetul Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine o prestează pentru cele 171 de asociaţii locale şi, totodată, a remarcat rezultatele deosebite obţinute de Biagen Select pentru activitatea de reproducţie şi ameliorare la taurine şi porcine. ”Deşi judeţul nostru este un judeţ mic, ce deţine doar 2,1% din suprafaţa ţării, el se situează în primele 6 locuri pe ţară în ceea ce priveşte efectivul de bovine. La însămânţări artificiale, judeţul se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de bovine însămânţate artificial, fapt ce a determinat ca potenţialul genetic al efectivelor de bovine să fie unul foarte bun şi apreciat de fermierii şi crescătorii de animale. Aşadar, vă asigur că, la fel ca în anii precedenţi, veţi avea sprijinul Instituţiei Prefectului în soluţionarea problemelor cu care vă confruntaţi în activitatea de zi cu zi”, a precizat Ioan Ţintean.
Florin Platon, preşedintele asociaţiei judeţene, a arătat că rezultatele deosebite obţinute în judeţul Bistriţa-Năsăud, se datorează unei foarte bune organizări a serviciilor de reproducţie şi ameliorare prestate de Biagen Select, unitate condusă de dr. ing. Emiluţ Găină, care a făcut o prezentare a rezultatelor activităţii de însămânţări artificiale la taurine şi porcine, precum şi din domeniul de control al producţiei de lapte, respectiv de ameliorare a taurinelor.
Biagen Select promovează de 20 de ani genetica elveţiană (firma Swissgenetics) care corespunde cel mai bine condiţiilor existente în România, atât pentru fermieri mici, cât şi pentru fermele profesionale (rasele Simmental, Fleckvieh elvțtian, Bruna-Schwitz Holstein, Limousin şi Angus). De asemenea, pentru rasa Holstein Friza există o colaborare cu firma germană Osnabrucker Herdbuk Eg, iar pentru rasa Alb Albastru Belgian cu firma Belgian Blue Group din Belgia, cele mai renumite firme pentru cele două rase din Europa.
În clasamentul Consiliul Naţional al Întreprinderilor private din România, ce efectuează servicii în zootehnie, Biagen Select s-a clasat, în anul 2015, pe locul doi la nivel naţional.
La finalul şedinţei au fost acordate premii pentru rezultate deosebite obţinute la nivel judeţean, în anul 2015: operatori: Premiul 1 Mathe Csaba, Premiul 2 Budăcan Viorel, Premiul 3 Cârceie Gavrila; fermieri: Premiul 1 S.C. Agrocarmolact S.R.L. Monor, Premiul 2 S.C. Antodutii S.R.L., Premiul 3 Bolog Vasile (Săsarm); calitate genetică: Sc. Platon Prodilact SRL, Opre Georgeta PFA şi SC Agrocarmolact SRL Monor.
De ce sa se apeleze la genetica elvetiana? Stam foarte bine si cu cea romaneasca. Avem o rasa de taur prolifica: rasa „BORCEA”.