În 2018, România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire din 1918, ocazie cu care se pregătesc peste tot în ţară evenimente care să marcheze acest moment istoric important. Nici Bistriţa nu va face excepţie. La sugestia comunităţii artistice din oraş, Primăria a fost de acord să finanţeze realizarea unui monument care să fie dezvelit cu ocazia Centenarului, anunţă criticul de artă Oliv Mircea, cel care face parte din comisia ce va evalua proiectele ce vor fi înscrise în concursul de idei.
„Noi am primit pe tavă un oraş de la comunitatea germană care arată bine. Oricât am vrea să zicem una-alta, orăşelul nostru arată bine. Când sunt întrebat de ce îmi laud oraşul, eu spun că nu are mahala şi eu mă simt bine. Dacă am primit cadou acest lucru, la 100 de ani de la Marea Unire, noi trebuie să arătăm că suntem o comunitate de români responsabili care şi-au făcut şi îşi fac treaba administrativ şi nu neglijează valorile româneşti. Eu îmi doresc ca, la 100 de ani de la Marea Unire, în oraşul nostru să apară un monument. El poate fi aşa cum va hotărî comunitatea, pe orizontală, pe verticală. Amplasamentul nu e foarte fericit. E undeva în preajma bisericii ortodoxe de la Coroana de Aur, dar neeliminându-l pe Cuza. Aceste lucruri se pot discuta şi trebuie discutate pentru că sunt multe amplasamente, oraşul s-a extins. Nu mai există centru. Există centrul din jurul Bisericii Evanghelice, dar lucrurile în rest sunt într-o dinamică. În orice caz, eu mi-aş dori ca acest concurs pentru monumentul care nu ştiu cum se va chema să vină artişti foarte importanţi. Noi nici nu realizăm că valorile aduc oameni. Eu am râs că se pune liftul în turnul Bisericii Evanghelice, dar, încet, încet mi-am dat seama că liftul aduce oameni care vin de la sute de kilometri să vadă cum arată o comunitate după ce te urci în turnul Bisericii Evanghelice”, a spus Oliv Mircea.
Potrivit criticului de artă, oraşul noastru are două lucrări montate în ultimii ani în mandatele actualului primar care sunt excepţionale. Este vorba de cel din Piaţa Petru Rareş, lucrarea lui Mircea Spătaruşi floarea lui Patriciu Mateescu din faţa Palatului Administrativ.
„E o lucrare revoluţionară pentru România. Aşa e înţeleasă sculptura în spaţiul transatlantic. Acele 66 de obiecte, care de fapt sunt indentice dacă le demontezi, pot construi o floare care, în viziunea autorului, este bujorul din câmpia Transilvaniei şi care e făcută din fibre de sticlă. Autorul nu a primit niciun ban fiindcă a dăruit lucrarea oraşului. O firmă locală care lucrează cu fibră de sticlă a construit obiectele. Nu aşa ar trebui să se facă, dar iată că se poate şi aşa: cineva îşi dăruieşte creaţia, altcineva face pro bono lucruri pentru comunitate. Sunt convins că oamenii se vor obişnui cu acel obiect. Primarului Ovidiu Creţu îi face cinste că a reuşit să facă acest lucru”, a spus criticul de artă Oliv Mircea.
Totuşi, el crede că în oraşul nostru sunt şi multe lucruri care nu ar trebui să fie.
„De exemplu aşa numitul mobilier stradal, bronzurile de la capătul pietonalului, spre exemplu. E interesant în sine ca să-şi facă oamenii fotografii, dar eu nu le găsesc rostul în oraşul nostru care are repere simbolice. Ar trebui să nu îl ascundă pe Ioan Alexandru undeva în spatele Bibliotecii Judeţene. E o lucrare realizată de cel mai important sculptor de la Brâncuşi încoace”, a adăugat Oliv Mircea.
Ooooo……….pina in ianuarie putem fi lut de ulcele. Pai de acum incepeti sa ,,tocati ,, ????
Oare care o fi adevăratul motiv am apariției acestui critic de artă in spatiul public ?
Dintr-o dată, trezit din amorțeală vine in spatiul public cu alte mesaje decât cele rostite pe la colțul străzii.
Foarte important joc de al reinventa pe Crețu si de pare si pe altii intr-un viitor apropiat . Rămâne să așteptăm” Marea Lucratura ” ă lui Mircea Oliv si alti inițiatori.
Ma asteptam ca Mircea Oliv sa aibe in primul rand curajul sa spuna ca statuia lui Cuza nu are ce cauta acolo si ca aceasta decizie a administrației publice locale din Bistrița marca Crețu este o mare greșeală.
Dar se pare ca si oamenii de cultură sunt convinși cumva sa accepte aceste compromisuri si mai grav ,sa le si promoveze .
Si totusi pe cine reprezinte Mircea Oliv ?
În niciun caz pe artiștii din județul Bistrița Năsăud.
Să fi un critic pe interes doar si sa vorbim de valori mi se pare cel putin straniu si bizar .
Să se respecte adevărul istoric și să se facă Referendum pentru orice decizie care vizează interesul și aspectul orașului!
Sigur ca da, ca sa-si dea cu parerea toti tampitii si sa se blocheze toate proiectele.
Oliv iese in public!!! Miroase picarea lui Radu Moldovan… ca altfel, dacă nu pică… Oliv poate sa o miște rău … rău de tot….
Din comentariile citite rezultă câtă ură zace în unii oameni. Creştinii, de orice confesiune ar fi, ar trebui să nu incite la ură, să fie toleranţi, răbdători unii cu alţii, iar faptul de a fi creştin să-l demonstreze prin respectarea singurei legi pe care ne-a lăsat-o Domnul nostru Isus Cristos, aceea a IUBIRII faţă de semeni, iar ca să sărbătoreşti un eveniment nu poţi să trăieşti în URĂ, ci să colaborezi cu ce ai mai bun la realizarea acelui eveniment, care pentru români este o bucurie. Dar constat cu regret, că acest lucru este necunoscut pentru unii locuitori ai „burgului – al cetăţii” care este o realizare a saşilor transilvăneni şi nu numai, o moştenire în care ar trebui să trăim şi cu recunoştinţă faţă de cei care au fost obligaţi să-şi părăsească „patria dulce Transilvania” – Siebenbürgen Süsse Heimat, cum sună primele cuvinte din Imnul saşilor transilvăneni. Cei care postaţi comentarii la articole de acest fel şi la alte teme, ar trebui să meditaţi la cele spuse mai sus, iar unii să încercaţi chiar să scrieţi corect româneşte, ar fi mult mai bine să vă iubiţi şi să lăsaţi ura deoparte, deoarece cu ură nu poţi să sărbătoreşti, să te bucuri, să fii fericit !
Nu e vorba de rautate!!!
este vorba strict de faptul ca un om duplicitar, triplicitar, care acuza pe toata lumea la toata lumea se afla in treaba si iese in fata!!! Ceva nu este in regula, repet… miroase el ceva… dar poate odata cu inaintarea in varsta nici mirosul nu-l mai ajuta! :)))
Sau e aruncat in fata de cei din umbra…adica sacrificat!!!
La cati prieteni are… nici nu-i mai trebuie dusmani, ca sa dispara repede din peisajul urban al burgului… asta daca nu sta in bancuta lui caldutza!!!!
E vremea sa se faca un monument cu semnificatie in Marea Unire(un bust al lui Iuliu Hosu) si nu vreo timpenie de-a lui nea primaru,facuta de vre-un pupist in dos.
Motto:
„Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!”
(Mihai Eminescu)
Traim in lumi paralele. Descrierea idilica a unui „critic de arta” nu se potriveste deloc Bistritei. Dimpotriva, de cand e Cretu primar, Bistriţa intrece Caracalul in materie de ciudatenii. In primul rand, pe Cretu l-a apucat nebunia mutarii statuilor care a facut praf istoria orasului. Prima isprava a fost mutatarea bustului lui Petru Rares din Piata care-i poarta numele pentru a face loc unui monument controversat, in forma de „Sula” tocmai langa Prefectura, vrand parca sa confere expresie materiala sintagmei „Sula si Prefectura”. A urmat apoi mutarea bustului lui Cuza, de la IJP, in Piata Unirii fara sa aiba habar ca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1 Decembrie,1918 si nu are nimic cu Mica Unire si cu
atat mai putin cu domnitorul Cuza. Dar, dupa mintea lui Cretu, unire sa fie, nu conteaza daca-i mare sau mica.
La asta nebunie se adauga mulajele oribile cu struții, merele de plastic, ouăle gigant și alte kitsch-uri urbane care ne fac de râsul lumii și alungă turiștii rătăciți într-un oraș lipsit de personalitate.
La capitolul cultura, deşi se cheltuie anual un milion de euro, primăria Bistriţa nu a reuşit să facă evenimente importante în oraş. Domina sub-cultura și bâlciurile asociate cu lipsa de viziune in organizarea evenimentelor care genereaza mai degraba manifestari de tip Cântarea României.
La capitolul Urbanism, ce sa mai vorbim; s-a construit haotic și nu există specialiști cu viziune în arhitectura. Spațiile verzi, zona Industrială, malurile râurilor, cartierele Sărata, Slătinița, Sigmir, Ghinda, si multe alte zone rezidențiale sunt ignorate total de parcă n-ar face parte din „Bistrița Europeană”.
Cel putin acum in pragul aniversarii Centenarului Marii Uniri din 1918, in Piata Unirii din Bistrita trebuie dezvelit un monument reprezentativ, iar bustul lui Cuza trebuie mutat inapoi la IJP, acolo unde a fost ridicat initial.
Altfel, Bistriţa ramane oraşul în care toate lucrurile se întâmplă pe dos. Este si parerea altora.
Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-pei…
Exact, Iuliu Hossu ar fi fost foarte „mandru” de atitudinea asta radicala, de ura si de nervul manifestate intru apararea bisericii greco-catolice. Exact asta este spiritul bisericii greco-catolice, de intoleranta si vorbe grele, de porniti cruciadice impotriva altui cult, tot crestin. Caci spiritul bisericii greco-catolice este de sorginte fascista, nu-i asa? Mai oameni buni, ce-i cu verva asta gotica pe voi?
Domnule Victor, militantismul dumitale, vena umflata pe frunte, strigatul isteric, astea sunt de sorginte fascista. Si nu au nici o legatura cu smerenia crestina. La fel cum nici abuzurile unor inalti functionari comunisti sau din BOR nu au nici o legatura cu smerenia. Biserica greco-catolica e mult mai curata din punctul asta de vedere. Insa jihadismul din discursul dumneavoastra nu are nici o legatura cu valorile bisericii greco-catolice. Nici una.
D-le OLIV MIRCEA , d-vs traiti in BISTRITA ?