Actualitate

Pregătiri pentru 1 Decembrie şi Târgul de Crăciun: pe pietonal au apărut căsuţele ”model Nürnberg”

Pe pietonalul Liviu Rebreanu au fost amplasate deja cele 20 de căsuţe din lemn în care comercianţii îşi vor vinde produsele la Târgul de Crăciun ce se deschide în ajun de Moş Nicolae şi ţine până de Revelion. Din căsuţe vor fi servite porţiile de fasole cu cârnaţi oferite de administraţia judeţeană 1 Decembrie.

Înainte de se instala în ele cei care îşi vor vinde marfa la Târgul de Crăciun, căsuţele vor fi folosite, ca şi anul trecut, ca loc de distribuire a porţiilor de fasole şi cârnaţi, luni 1 decembrie, de Ziua Naţională, după festivităţile organizate cu ocazia marii sărbători.

Primarul Ovidiu Creţu a precizat că acest tip căsuţe, după modelul celor de la Nürnberg, e potrivit pentru Târgul de Crăciun. ”Sigur că, în momentul în care va fi finalizată amenajarea Pieţei Centrale în conformitate cu soluţia care a ieşit câştigătoare vom deplasa şi târgul în această zonă, aşa e firesc, dar, cel puţin în următorii trei-patru ani, vom continua să-l dezvoltăm pe pietonal. Anul acesta sunt 20 de căsuţe. În anii următori, cred că vom ajunge la 30-40 ca să avem un târg de substanţă”, a spus edilul.

Târgul de Crăciun se va deschide în ajun de Moş Nicolae, respectiv în data de 5 decembrie, la ora 10.00. Comercianţii vor vinde mâncare, vin fiert, decoraţiuni de sărbători, îmbrăcăminte, jucării, confecţii, tricotaje, încălţăminte, dulciuri, artizanat şi obiecte hand-made. ”Vrem ca până în seara zilei de 5 decembrie, când se pun cadourile în pantofi, oamenii să poată cumpăra până atunci din târg. Încercăm să ţinem târgul până de Revelion”, spuen Creţu.

La târg vin şi trei firme care vând mâncare. ”Am văzut că se poate să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod civilizat, şi de Oktoberfest, şi de Zilele Jupânului. Încercăm şi acum fără să creăm aglomeraţie foarte mare. Trebuie să creăm o alternativă. În plus, am constatat că, la târgurile mari din Europa, cel mai mare fiind în Nürnberg, dar şi la Viena sau München, se practică acest lucru, iar ceea ce e bun în Europa e bun şi pentru Bistriţa. Chiar am recomandat celor care doresc să vândă să ia legătura din timp cu ceramiştii din zona Corund ca să facem şi noi ceşti personalizate aşa cum le-am văzut şi în alte oraşe din Europa. La Nürnberg  costă o ceaşcă de vin fiert un euro, iar garanţia pentru ceaşcă doi euro. Dacă vrei să o păstrezi, fiind un obiect frumos, rămâi cu ea, dacă nu, o dai înapoi şi primeşti garanţia. Sper ca şi la noi să instituim acest obicei din acest an, dacă nu, sigur de la anul”, a spus Ovidiu Creţu.

Tot în 5 decembrie, dar de la ora 17.00, se va aprinde conform tradiţiei, de pe pietonal, iluminatul festiv de sărbători.

1 casute lemn targ 2 casute lemn targ 3 casute lemn targ 4 casute lemn targ

4 comentarii

  • Centrul orasului Bistrita este sufocat de prea multe activitati pe care primarul Cretu le inghesuie aici. Cea mai mare prostie a fost amplasarea “cortului de cultura” exact in mijlocul drumului, blocand total latura estica a Pietei Centrale . De asemenea, acum si latura sudica a Pietei Centrale a fost blocata prin mutarea scenei de pe pietonal, anuland orice perspectiva asupra bisericii evanghelice. Acum si Pietonalul Liviu Rebreanu este strangulat de casutele din lemn amplasate in fata vitrinelor. Centrul orasului are mai degraba aspectul de bazar oriental si nu seamana nicidecum cu Viena sau Nürnberg. De aceea, poate era mai bine ca macar Targul de Craciun sa fi fost amenajat in Piata Mica, unde casutele din lemn ar putea ramane in permanenta pentru a gazdui si piata de produse traditionale din timpul anului. In felul acesta, centrul ar deveni mai aerisit iar Pietonalul ar putea fi amenajat pentru sarbatorile de iarna, gazduind inclusiv Oraselul Copiilor.

  • Lipsa de imaginatie, sau pur si simplu prostie . Mai degraba Piata Mica ar putea fi legata functional fara dificultate de zona pietonala de pe str. Liviu Rebreanu. In acest fel ar avea loc o extindere a zonei pietonale care ar permite o mai buna organizare a evenimentelor culturale si comerciale organizate in centrul orasului. Astfel, prin mutarea in Piata Mica a casutelor de lemn inghesuite pe pietonal in fata vitrinelor si utilizarea acestora pentru organizarea de targuri, si chiar a pietei de produse traditionale in timpul anului, ar completa in mod util funcţiunea pieţei de spaţiu public pietonal.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.