În acest moment, nu se impune o nouă stare de urgenţă din cauza numărului de persoane infectate cu coronavirus, iar în condiţiile în care legislaţia va permite anumite localităţi sau chiar regiuni ar putea intra în carantină, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a subliniat că prelungirea stării de alertă este ”aproape iminentă”.
Actuala stare de alertă expiră în data de 17 iulie.
Miercuri de la ora 16.00 este programată ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, iar de la 17.30 ședința de Guvern. ”Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în CNSU. Să nu vorbim de restricţii, dar să nu se gândim nici la relaxări. Vom avea stare de alertă, în continuare, cât va fi nevoie ca să oferim protecție cetățenilor”, a spus ministrul Sănătății
”În acest moment nu avem evoluţie pentru o stare de urgenţă, dar prelungirea unei stări de alertă, după 15 iulie, este aproape iminentă. Am făcut acele măsuri de relaxare, eram pregătiţi la 1 iulie să mai facem alte măsuri de relaxare, dar evoluţia nu ne-a permis. Măsurile de relaxare depind de evoluţie, evoluţia depinde de noi, ca sistem medical, cum gestionăm cazurile pe care le avem, dar şi de partenerii noştri, că sunt agenţi economici sau populaţia civilă, care au nişte reguli de respectat”, a comentat ministrul Sănătății.
El a menționat că în unele zone este posibilă carantinarea. ”La nivel local este posibilă, în măsura în care o să ne permită legislaţia, carantinarea unor anumite localităţi, carantinarea unor anumite regiuni, dar în general este mecanismul izolării de care avem nevoie. Acel pacient sau acea familie, în izolare, îşi consumă boala. Nemergând în mediul populaţional înconjurător nu fac acea transmitere şi atunci se închid focarele. Este o regulă foarte simplă”.
Ministrul Sănătăţii a declarat că în acest moment ”suntem pe ascendentul celei de-a doua cocoaşe”, în privinţa cazurilor de Covid-19, iar acest lucru se datorează nerespectării măsurilor de protecţie recomandate de Guvern şi de medici: ”Măsurile de relaxare veneau cu nişte norme de aplicare, cu nişte norme de desfăşurare şi funcţionare care erau în acel moment agreate şi de acei agenţi economici care şi le asumaseră. În condiţiile în care nerespectarea acestor reguli a devenit o regulă, am văzut şi rezultatele. Dacă acum 4-5 săptămâni ne apropiam de o bază a curbei descendente, s-a transformat acea curbă într-o curbă cu două cocoaşe”.
Adaugă comentariu