Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară şi din străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani. Soliştii din cadrul comunităţilor româneşti de dincolo de graniţe pot participa la concurs în urma preselecţiei naţionale din deschiderea Festivalului.
Nu se admite participarea aceluiaşi interpret la mai mult de trei ediţii ale festivalului. Nu pot participa în concurs laureaţii ediţiilor precedente care au câştigat premiile I, II şi III sau marele premiu.
Fişele de înscriere în concurs vor fi trimise pe adresa Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud până la data de 3 mai 2014, însoţite de partiturile muzicale ale pieselor care urmează a fi interpretate în concurs.
Concurenţii vor interpreta, atât la preselecţie, cât şi în concurs, trei piese muzicale: o piesă fără acompaniament (doină sau baladă de maximum 3 strofe), o piesă cu acompaniament orchestral şi o piesă din repertoriul artistei Valeria Peter Predescu. Pentru a se evita repetarea aceleiaşi melodii în concurs se recomandă ca fiecare concurent să aibă pregătite două cântece (doină, baladă sau piesă cu acompaniament) din repertoriul Valeriei Peter Predescu (aceasta pentru a oferi juriului posibilitatea de a alege piesele care vor fi interpretate în concurs). Concurentul trebuie să aibă pregătite cel puţin alte două piese, fiind la latitudinea juriului dacă acestuia i se vor solicita şi alte piese decât cele prezentate.
Pentru asigurarea unei participări valoroase în concurs, în ziua de 6 mai 2014 (ora 10.00), la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud se va proceda la preselecţia interpreţilor în prezenţa juriului festivalului. Neprezentarea la preselecţie atrage după sine neparticiparea în concurs. Pentru concurenţii judeţului Bistriţa-Năsăud se va organiza o preselecţie separată în ziua de 30 aprilie 2014, ora 10.00, la sediul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Concurenţii bistriţeni care trec de această preselecţie nu se califică direct în festival, ci se vor prezenta şi la preselecţia naţională din ziua de 6 mai 2013.
Concursul se desfăşoară într-o singură zi, 7 mai 2014, ordinea de intrare fiind stabilită de organizatori, ţinându-se seama de reprezentarea zonelor etnofolclorice ale ţării. Gala laureaţilor va avea loc în ziua de 8 mai 2014.
Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi ale domeniului cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, redactori muzicali radio-TV, profesori, dirijori), precum şi din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi ai Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi de valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular. Preşedintele juriului va fi o personalitate a folcloristicii româneşti.
Concurenţilor li se vor acorda medalii şi alte însemne ale festivalului. Juriul va acorda următoarele premii: Marele Premiu şi Trofeul ”Valeria Peter Predescu” – 1.500 lei, Premiul I – 1.000 lei, Premiul II – 800 lei, Premiul III – 600 lei. Juriul va mai acorda 3 Premii Speciale în valoare de 500 lei. Premiul de popularitate, acordat de publicul spectator, va fi în valoare de 500 lei. Un premiu special va fi acordat de către familia artistei Valeria Peter Predescu.
Adaugă comentariu