Actualitate

Premiul anual ”Grigore Bradea” 2022

Asociaţia Culturală „Grigore Bradea” – organizaţie non-profit înființată în martie 2013 – are drept scop promovarea operei sculptorului Grigore Bradea, a moştenirii artistice a acestuia, precum şi introducerea în circulaţia publică a unor documente materiale, audio şi video despre opera sa, informează asociația într-un comunicat.

De asemenea, unul dintre obiectivele Asociaţiei Culturale „Grigore Bradea” este și să promoveze, să susţină artiştii tineri, precum și evenimentele culturale în spaţii alternative.

În acest sens, din 2013, asociația a instituit Premiul anual Grigore Bradea.

Premiul „Grigore Bradea” a fost acordat până acum tinerilor artiști Darius Hulea (2013), Maria Sicoie (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Roșca (2016), Anca Stătică (2017), Alexandru Daniel Smuczer (2018) și Emilian Mocanu (2019) și Florin Tambă (2021).

În anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19, premiul nu a fost acordat.

Asociaţia Culturală „Grigore Bradea” și-a propus să crească notorietatea acestui premiu la nivel național, transformându-l într-un concurs deschis tuturor tinerilor artiști absolvenți ai secțiilor de sculptură din România.

Începând cu ediția din 2021 premiul este acordat într-un parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Premiul va consta în oferirea unei sume de 11.045 de lei brut (10.000 de lei net) și oportunitatea de organiza o expoziție personală la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Sponsorul premiului anual „Grigore Bradea” este Restaurant ROD Cluj-Napoca (https://restaurantrod.ro/).

Obligativitatea plății taxelor și impozitelor ce decurg din acordarea acestui premiu revin Asociației Culturale „Grigore Bradea” prin reținerea la sursă a sumelor care se impun.

Componența juriului Premiului Anual „Grigore Bradea” în 2022 este:

1.  Alexandru Gavrilaș, manager Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

2.  Vlad Berte – Lector Univ. Dr. Catedra Sculptură, Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca

3.  Cătălin Bădărău –  Asistent Univ. Sculptură, Universitatea Națională de Arte Bucuresti

4.  Bogdan Rață –  Lector Univ. Dr. Catedra Sculptură la Universitatea de Arte și Design Timișoara

5.  Sorin Purcaru – Lector Univ. Dr. Catedra Sculptură la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

6.  Vasile Duda – istoric de artă  

7.  Florin Tamba – Sculptor, Câștigător Premiul Anual Grigore Bradea 2021

8.  Asociația Culturală „Grigore Bradea”

Condiții de participare

Premiul Anual Grigore Bradea poate fi acordat oricărui absolvent al unei instituții de învățământ superior din România cu specializarea Sculptură care la data înscrierii dosarului nu a împlinit vârsta de 35 de ani.

Fiecare candidat va realiza un dosar digital care va conține CV-ul său, un portofoliu de minim 10 lucrări realizate, o scurtă dizertație asupra lucrărilor incluse în dosar și un acord tip de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Fotografiile lucrărilor trebuie să cuprindă lucrarea în întregime din patru (4) unghiuri. Dacă dorește, artistul are posibilitatea de a prezenta și fotografii cu detalii relevante ale lucrărilor.

Dosarul digital fi trimis pe adresa de e-mail Premiul.Grigore.Bradea@gmail.com

Asociația culturală „Grigore Bradea” va confirma primirea acestuia. În cazul în care un candidat nu va primi confirmarea în decurs de 24 de ore de la trimiterea dosarului – acesta este rugat să sune la numărul 0748.101.975 pentru a-și anunța candidatura și a clarifica detaliile necesare înscrierii.

Vor fi descalificate dosarele care nu conțin CV-ul artistului și acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, artistul fiind notificat în acest sens de către Asociaţia Culturală „Grigore Bradea”.

Desemnarea câștigătorului se face în urma deciziei asumate de majoritatea membrilor juriului, prin vot deschis. Asociația Culturală „Grigore Bradea” se obligă să informeze pe toți cei înscriși cu privire la rezultatele votului comisiei de jurizare.

Propunerile și înscrierile se pot face începând din 1 septembrie 2022 până în 15 noiembrie 2022 inclusiv.

Rezultatul votului juriului va fi anunțat în 15 decembrie 2022.

Evenimente organizate de Asociația culturală „Grigore Bradea”

August 2022 – Expoziția personală Emilian Mocanu „În numele Tatălui”

Iunie 2021 – Lansare concurs național Premiul Anual Grigore Bradea 2021

Ianuarie 2020

Publicare album „Grigore Bradea – Zeița Fecioară” editat de Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea”, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Albumul cuprinde fotografii ale unor lucrări (126) modelate în lut. Fotografiile sunt completate de texte scrise de criticul de artă Ramona Novicov, criticul clujean Vasile Radu, sculptorul Vlad Ciobanu și etnologul, scriitorul Emil Cira.

Tehnoredactare și prelucrare grafică: Blue Apple Concept. Tipar: Transilvania Print.

Parteneri – sponsori: Rotary Club Bistrița, RAAL, Electro-Ursa Servcom, Restaurant ROD Cluj-Napoca

Octombrie 2019

Expoziție personală „InterSemn: întâia poveste a muzei Clio” realizată la Galeria Arcade 24 de Alexandru Smuczer, laureat Premiu Grigore Bradea 2018

Noiembrie 2018

Expoziție personală „Dincolo de văl” realizată la Galeria Arcade 24 de Anca Stătică, laureată a Premiului „Grigore Bradea” 2017

Noiembrie 2017

Expoziție personală „Douăsprezece naufragii. Cei puternici sunt cei care dau nume” realizată la Galeria Arcade 24 de Axenia Roșca, laureata Premiului „Grigore Bradea” 2016

Septembrie 2016

Expoziție personală „SIHLA” realizată la Galeria Arcade 24 de Ionel Mihai, laureat Premiu Grigore Bradea 2015

Iulie 2016

Inaugurarea și dezvelirea statuii „Fecioara”, în Parcul Municipal Bistriţa. Lucrarea a fost modelată de Grigore Bradea în gips, în 1986 și donată prin amabilitatea doamnelor Tamara Moise şi Veronica Moise Burlica – lucrarea fiind reprodusă la dimensiunea de 3 m înălțime în 2016, în bronz, la SC Tapio SRL Cluj-Napoca.

Iulie 2015

Expoziție personală „Pădurea nebună ” realizată la Galeria Arcade 24 de Maria Sicoie, laureat Premiu Grigore Bradea 2014

August 2014

Expoziție personală „Anonymous” realizată la Galeria Arcade 24 de Darius Hulea, laureat Premiu Grigore Bradea 2013

Martie 2013

Simpozion „Grigore Bradea – un fel de om”, organizat în memoria sculptorului Grigore Bradea, de la a cărui moarte s-au împlinit 15 ani în 2013.

Evenimentele s-au desfăşurat vineri (29 martie) şi sâmbătă (30 martie) la Galeria Arcade 24 Bistriţa, la Centrul Cultural Sinagoga şi în alte locaţii culturale ale oraşului.

A fost lansată o serie limitată de 15 cărţi poştale cu fotografii ale lucrărilor lui Grigore Bradea de plastică mică, lemn sau piatră. A fost inaugurată expoziţia de portrete ale lui Grigore Bradea realizate de pictori şi sculptori care l-au cunoscut. A fost organizat un concert de muzică electro de excepţie susţinut de Makunouchi Bento (Timișoara, live) – electroacoustic / ambient / experimental şi Vali Chincişan (visuals).

Grigore Bradea s-a născut în 1 martie 1947 la Spermezeu (Bistriţa-Năsăud) – un sat situat la poalele Munţilor Ţibleş, fiind unul dintre sculptorii reprezentativiai generatiei ’70. A fost membru al U.A.P. din 1981, secția sculptură. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca în 1965. A fost admis, în același an, la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția Sculptură, la clasa profesorului Kós András. A absolvit Institutul Arte Plastice „Ion Andreescu” în 1972. A fost numit profesor la Liceul Pedagogic „George Coșbuc” din Năsăud. A fost membru fondator al Cenaclului de Creaţie al UAP Bistriţa-Năsăud și a reprezentat Bistriţa în numeroase manifestări atât la nivel naţional, cât şi internaţional. A contribuit la înfiinţarea Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistriţa şi la obţinerea spaţiului pentru atelierele artiştilor bistriţeni, spaţiu care găzduieşte astăzi şi Galeriile de Artă Arcade 24 ale UAP Bistriţa-Năsăud.           

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.