Președintele Academiei Române și totodată rector al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, academicianul prof.univ. dr. Ioan Aurel Pop, a fost prezent, sâmbătă, la Bistrița și a susținut o prelegere în cadrul Conferinței ”De la sat la stat sau drumul spre Marea Unire”, organizată de Asociația Tradițional Progresistă Horea, de Asociația Alexandru Vaida Voevod, de Asociația Grigore Moisil și de Asociația Catharsis.
Potrivit unei postări a Instituției Prefectului, la această întrunire care a avut loc la Centrul Dacia din Bistrița, Ioan Aurel Pop a spus: ”Ne iubim țara nu pentru că este mare sau mică, ci pentru că este, așa cum este, a noastră”.
Ioan Aurel Pop este, din 2018, cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud.
Prezent la conferință, prefectul Ovidiu Victor Frenț a transmis: „Avem cu toții proiecte personale, dar toate împreună contribuie la cel mai important proiect, România! Mă bucur că deși a trecut Centenarul Marii Uniri, astfel de întâlniri continuă, aduc împreună oameni preocupați de viitor și avem ca invitat un om atât de important și de bine pregătit, dl. Academician Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop.
Și România s-a creat tot prin faptul că oamenii s-au întâlnit și au dorit ca împreună să construiască propria casă, propria țară! La acest construct, un rol important l-au avut învățații, înțelepții. De aceea cred că și acum, orice strategie, oricâte proiecte mari de țară ar fi, ar trebui să se facă cu consultarea și cu acordul Academiei Române.
Apropo de titlul conferinței “De la sat la stat”, satul este cea mai veche formă de organizare a statului. Apoi, dacă ne zgâriem puțin cu toții, descoperim că suntem țărani sau fii de țărani! Deci vă invit la cât mai multe acțiuni de clacă, cât mai utile, și haideți să facem mai mult, să ne punem de acord, să continuăm să ducem România pe drumul cel bun! Mulțumesc dl. Acad. Ioan Aurel Pop că a revenit în județul nostru, vă mai așteptăm de câte ori puteți să veniți și îmi doresc ca data viitoare să reușim să facem accesibil discursul dumneavoastră generației tinere. Felicitări dl. Director Gavril Mureșan și tuturor asociațiilor ce au contribuit la organizarea acestui eveniment etalon!”
Academia Română a fost de curând în mijlocul unei controverse după ce președintele Ioan Aurel Pop a declarat că studiul realizat de INSCOP și prezentat drept „Barometrul de opinie publică al Academiei Române” nu a fost aprobat de instituția pe care o conduce.
”Biroul Prezidiului Academiei Române a luat la cunoştinţă cu surprindere de faptul că un institut al Academiei Române – este vorba despre Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale «Ion I.C. Brătianu» – a dat publicităţii un sondaj de opinie privitor la aspecte actuale ale vieţii politice româneşti. Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română. Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică”, notează Biroul Prezidiului Academiei Române.
INSCOP Research a lansat luni un studiu care ar fi fost realizat din iniţiativa Academiei Române. Conform Barometrului de Opinie Publică, peste 39 la sută dintre români vor merge „sigur” la vot pe 26 mai. În privința intențiilor de vot, studiul arată că PSD și PNL au fost alese în egală măsură de cetățeni, având scoruri apropiate.
Ah, asta preocupă pe Preşedintele Academiei.
Protocronist (antieuropeean) prin definiție.
Condamnă ferm sondajele politice în fața unei adunări de oameni politici.
Curat-murdar vorba inegalabilului Caragiale.
Garnitura asta de comunişti reciclați, cred că pot face față dinamismului universitar .
Mai corect se putea spune „De la sat la stat ca la sat în Stat”. Oameni din mediul rural promovați în burgurile citadelă . Dorința de a reuşi călcând pe cadavre, adevăr istoric. Cu cât se va defila cu garnitura de intelectuali rupți de ştiința reală -încă la alții mottoul e Nullius in verba (adică contestarea periodică a „adevărurilor confortabile” , la mulți dintre academicienii români se acceptă un soi de bizarerie academică ,amestec exoteric între credulitate , fapte istorice inventate şi fapte reale. Construcții ficționale ale trecutului şi viitorului.
„Construcții ficționale ale trecutului şi viitorului.”
.
Ce-i aia „o constructie fictionala a viitorului”?
Pai orice construct ( social, cultural,economic, politic sau chiar tehnico-stiintific) cu proiectie in viitor este o fictiune.
Pentru ca orice construct uman, pentru a exista in realitate mai intai a existat in imaginatie.
A fost carevasazica „o constructie fictionala a viitorului” mai inainte de a fi realitate..
Democratia de pilda ,mai inainte de a exista in realitate a fost imaginata.
Orice produs cultural ia fiinta mai intai in imaginatia cuiva, inainte de a deveni realitate.
Radioul, telefonul, avionul,navele spatiale, toate au fost mai intai fictiuni (adica produse ale imaginatiei).
Ca sa nu mai vorbim despre marile realizari arhitecturale si ingineresti ale civilizatiei umane din toate epocile si de pe toate meridianele.Toate au fost mai intai fictiune in mintea unora, apoi au devenit realitate.
.
Cam asa si cu Romania..Nu face exceptie..
Inainte de a fi realitate, Romania moderna a fost imaginata de mai multe generatii de visatori.
Carevasazica, Romania moderna a fost mai intai o fictiune, un vis, si apoi a devenit o realitate.
Nu vad ce-i rau in asta, io zic ca-i bine.
Viitorul nu poate fi decat fictional , adica imaginat.
Si orice construct real din viitor, in prezent nu exista decat ca si „construct fictional.”
Nu ai inteles despre ce e vorba. A vorbit despre sondajul ala mincinos pe care niste mizerabili de la PNL au incercat sa il prezinte ca pe un sondaj facut de Academia Romana. Pe ei nu i-a interesat ca exista riscul de decredibilizare a Academiei. Din ce stiu si de la cunoscuti, penelistii si useristii spun ca scopul scuza mijloacele, asa ca ei sunt dispusi la orice in lupta cu PSD.
Vad ca masoneria bistriteana e convertita la psd-ism… in campanie!!!
mamă, mamă ce cultzi e tontzi! sunt sigură că tovarăşa Elena academician de renume mondial i-ar privi cu duioşie pe puiuţii ei aflaţi în aşa ipostază de fierbinţeală neuronală!
DomnuluiCC
Cine sunteti d-voastra de le stiti asa de ,,bine „de parca ati fi un fel de geniu rupt din soare?Ce inseamna dupa d-voastra antieuropean ?Si de cand ,daca-ti iubesti tara ,esti antieuropean?Chiar o luam pe aratura de tot ?Si nici nu ne dam seama!Tot respectul pentru domnul academician Ioan Aurel Pop .
”Academia Română a fost de curând în mijlocul unei controverse după ce președintele Ioan Aurel Pop a declarat că studiul realizat de INSCOP și prezentat drept „Barometrul de opinie publică al Academiei Române” nu a fost aprobat de instituția pe care o conduce.”
”Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică”, notează Biroul Prezidiului Academiei Române. Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică”, notează Biroul Prezidiului Academiei Române. Citatele de mai sus exprimă frustrarea președintelui Academiei Române cu privire la faptul că politicienii nu iau în seamă ajutorul elitei intelectuale a țării, că instituția se dezice de studiul realizat de INSCOP, care a scos în evidență că PSD-ul nu prea mai are șanse să obțină majoritatea cu care se laudă, ceea ce contrazice afirmația ” instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică”, care exprimă ”spălarea pe mâini” și faptul că ”nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”, adică chiar contrariul afirmației că, ”nu se implică în politică”.
Tocmai ”perierea” unor reprezentanți ai puterii politice, demonstrează obediența domnului Ioan Aurel Pop, prin care se implică în politică. Nu m-aș fi așteptat de la un om înzestrat cu atâta pregătire să nu-și dea seama că se contrazice. Pe de altă parte, nu mă mir, deoarece a fost educat și instruit să servească politica înaintașului PSD. Oare să fie atât de ”inteligent” încât nu-și dă seama ce înseamnă politica? Îi amintesc eu, subiectivitatea în știința ISTORIEI, în servirea interesului puterii politice aflată la putere. L-am avertizat într-o scrisoare trimisă dumnealui de aproape un an, în august 2018, la care încă nu am primit nici-un răspuns, e drept că am afirmat că am răbdare să-și spună părerea la cele afirmate de mine în scrisoare. Am speranța că, onestitatea dumnealui își va arăta roadele într-un târziu!!!
Din pacate, in zilele prea multa istorie se face dupa ureche de catre nespecialisti. Legat de Centenarul Unirii un exemplu de „istorie dupa ureche” este chiar orasul Bistrita, unde inca din 2012, primarul Cretu a mutat in Piata Unirii bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, nestiind ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. Dar, ce mai contează. Dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu contează daca-i Mare sau Mică. Dupa ce si-a dat seama de gafa comisă, primarul a incercat s-o dreaga facând o declaratie de-a dreptul idioata: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei modern în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara”.
Primarul Cretu nu stie ca nu Cuza, ci Mihai Vitezul, este precursorul Marii Uniri , fiindcă la 1600 el a infăptuit Unirea celor trei tari romanesti si s-a proclamat domn al Munteniei, Ardealului si a toată tara Moldovei. Ba mai mult, in 2018 cu prilejul dezvelirii statuii lui Petru Rareş ridicată în piaţa care îi poartă numele , un alt individ cu pretentii intelectuale a facut o afirmatie si mai halucinantă : „Petru Rareş este un precursor al Marii Uniri”.
In schimb, cu toate ca Primăria Bistrița a promis la inceputul anului 2018, realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918,care să fie amplasat în Piața Unirii, acest lucru care nu s-a materializat. De aceea, ar trebui ca un MONUMENT AL UNIRII sa fie realizat macar pana pe 4 iunie 2020, cand se implinesc 100 de ani de cand s-a semnat Pacea cu Ungaria de la Versailles in palatul Trianon. Avand in vedere ca Piata Unirii din Bistrita este de dimensiuni reduse ca suprafata, acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc placat cu marmura cu inaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar impreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe trei dintre laturile obeliscului se vor amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura vor fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.
Pe soclul monumentului se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
Acele asociații sint de fapt masonice. În sala masonii bistriteni care au mai fost văzuți si cand a venit șeful lor pe Romania ,Radu Balanescu. Curios este si implicarea lor cu functii in politică, în PSD si in administratie.Si tot ei ne spun cand vin la tara de grupuri oculte , organizații care vor sa distrugă tara ,etc .
Mai observam in randul masoneriei si abonați de serviciu la lucrari publice prin judet cu lucrări proaste ca cea de la strâns, etc.
Sa fie si Preș Academiei Mason ? Cred ca ar trebui să întrebăm si sa aflam si noi cine ne conduc de fapt ?
Este masin si presedintele academiei… dar este un mason fara interesele celor din sala!!!!