Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a participat la Bistrița la reuniunea conducerilor Camerelor de Comerț din țară: ”E bine să știm unde am ajuns, încotro ne îndreptăm, care este strategia”.
Cu această ocazie, el a făcut o vizită la firma Comelf: ”M-a impresionat portofoliul de clienți pe care îi are. Să vezi General Electric sau Siemens ca principali clienți ai unei firme românești este mare lucru, asta spune multe inclusiv din punctul de vedere al calității. M-a surprins plăcut faptul că nu mai suntem la faza de loan, așa cum este economia românească în multe sectoare. Sunt produse proprii, integrate într-un sistem nobil precum al energiei”.
Paradoxal, Bistrița-Năsăud este un județ foarte bine proporționat economic, cu o componentă importantă în industrie, cu jucători la nivel național și vorbim de cifre de afaceri de peste 40-50 de milioane de euro. Să știți că nu sunt mulți la nivel național. Între 50 și 100 de milioane de euro cifră de afaceri sunt 297 de societăți la nivel național și din Bistrița aveți cel puțin trei”
Mihai Daraban a menționat că din păcate în România s-a ajuns ca 70% din comerțul exterior să fie intracomunitar: ”Mai vorbim de 15% către țările europene non UE, iar pe restul planetei – 15%. Ne preocupă acest lucru, pentru că doing business în cadrul UE a devenit o activitate de rutină, în care agenții economici se cunosc, iar rolul CCI este mult diminuat pe zona UE. Sunt un vehement apărător al capitalului autohton, dar trebuie să recunoaștem și rolul societăților străine în Românie. Dacă se gândește cineva că vine o vrăjitoare și ne ia capitalul, atunci punem cheile în cui și plecăm. Au fost atacuri la adresa capitalului străin și nu ni le dorim. Roata este inventată în foarte multe domenii și mă surprinde că nu vrem deloc să copiem legislații din alte țări care își au funcționalitate de zeci de ani. Cu clasa noastră politică mai mult sau mai puțin pregătită, noi încercăm să reinventăm roata. Ne furăm căciula singuri. Avem peste 800.000 de agenți economici activi la ORC, dacă ne ducem la Finanțe vedem cu 148.000 mai puține bilanțuri. Am cerut lămuriri la ANAF. Răspunsul? Altă întrebare!”.
Domnule presedinte, depinde si ce produci pentru GE sau Siemens, ca daca le livrezi talpile la generatoare sau balamalele la dulapuri nu stiu daca e cel mai bun exemplu.
Exemplu mult mai convingator il puteati da cu RAAL care are mult mai multi beneficiari de marca si are produse mult mai complexe.
Ma gandesc ca atata timp cat se face livrarea produselor cu transporturi agabaritice, nu cred ca sunt doar talpi. Dar no, poate ma insel. Si chiar daca ar fi talpi, sa ajungi furnizor la o firma de talia celor doua, trebuie totusi sa indeplinesti anumite cerinte si sigur nu cred ca sunt cerinte pe care le poate indeplini orice firma care sudeaza panouri de gard/porti ( fara asuparare pentru cei care fac munca asta).
Ca de obicei, Daraban e mirat de o firmă care e pe piața de ani de zile. Asta pentru că nu prea cunoaște realitățile economiei românești. Aceleași vechi sloganuri, păreri, cuvântări, dar cam atât. Daraban e adânc integrat în trecut și e păcat. Camerele, fie ele județene, naționale, de comerț, județene sau de ce or mai fi ele trebuie să se reinventeze. Fie revin la forma de organizare de dinainte de război, fie devin instituții publice, dar în sensul actualei legislații europene, fie se duc spre întreprinzători și firme, permițând asocierea acestora până la nivel de sat, dacă e cazul. Daraban poate să le transforme, are capacitatea, experiența și poate, și sprijinul necesar. Comelf și Raal sunt firme tari, puternice. Ce face Camera pentru ele? This is the question.