Actualitate

Șeful CJ Radu Moldovan despre golirea lacului Colibița

După ce golirea lacului de acumulare de la Colibiţa a revenit în actualitate, Administrația Bazinală de Apă Someş-Tisa depunând la Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud studiul de evaluare adecvată pentru proiectul ”Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, președintele CJ Radu Moldovan a declarat:

Și anul trecut au apărut informații despre un asemenea proiect și am adresă oficială de la conducerea Administrația Bazinală de Apă Someş-Tisa că nu au în vedere în următoarea perioadă un astfel de lucru. Că nu au în vedere, că nu e o necesitate, că nu se întâmplă în următorii ani. Am văzut ce a apărut, dar nu am văzut precizarea că avem finanțare de undeva. M-am interesat și eu, barajele din anrocamente sunt cele mai sigure din lume. Nu există niciun fel de pericol, dar că din când în când este indicat să se mai lucreze, să se mai curețe și așa mai departe. Deci în momentul de față nu există nici finanțare, nici date. Că ei au o strategie pe următorii 20 de ani și au depus la Agenția pentru Protecția Mediului nu știu ce studiu, este cu totul altceva. Lacul Colibița e principala sursă de alimentare cu apă și când cei de la Administrația Bazinală vor avea în vedere așa ceva, primii pe care trebuie să-i înștiințeze sunt cei de la SC Aquabis. Până acum nu există nicio înștiințare oficială vizavi de un asemenea proiect” – Radu Moldovan la AS TV

Potrivit documentului întocmit de SC Greenviro SRL Cluj-Napoca, singurul mod prin care poate fi mărit gradul de siguranţă al barajului este golirea lacului de acumulare. Colibiţa ar putea arăta ca o groapă imensă timp de 150 – 180 zile, lucrările care determină mărimea acestei perioade fiind în special cele de etanşare în totalitate a măştii barajului. Pe lângă timpul aferent lucrărilor propriu-zise în această estimare s-au avut în vedere şi un număr de zile în care activitatea poate fi întreruptă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (ploi, vânt puternic, viituri pe râul Bistriţa Transilvană). S-a avut în vedere un program de lucru de 10 ore/zi şi 26 de zile pe lună.

„Perioada optimă de realizare a lucrărilor este aprilie/mai – septembrie/octombrie. Odată cu finalizarea acestor lucrări se va trece la reumplerea acumulării”, scriu specialiştii firmei clujene în studiu.

După golirea lacului, ei propun să se facă o inspectare a suprafeţei ce urmează a fi reabilitată. „Soluţia aleasă în vederea refacerii etanşeităţii constă în acoperirea întregii suprafeţe a măştii cu un nou blindaj impermeabil, sistemul ales fiind o soluție brevetată tip „Carpi” ce  constă dintr-o geomembrană impermeabilă din PVC compozit, lipită la cald în timpul fabricației, pe un geotextil anti-perforare/de drenaj şi de susținere. Înainte de-a se trece la montarea geomebranei este necesară curățarea măștii barajului de orice tip de sedimente depuse în timp, îndepărtarea porţiunilor deteriorate ale măştii de beton asfaltic, tratarea rosturilor. (…)  Montajul pe uscat se va realiza de către echipe care lucrează pe platforme mobile suspendate de coronamentul barajului. (…) Soluţia aleasă este conceptual asemănătoare celor instalate deja la unele baraje din ţara noastră, baraje de anrocamente cu mască de beton, precum și la alte câteva baraje de anrocamente cu mască de beton asfaltic din Europa  – Moravka din Republica Cehă, Winscar din Marea Britanie, Sa Forada din Italia”, se arată în studiu.

În ce priveşte golirea acumulării, viteza de coborâre a nivelului apei nu va depăşi 1,20m/zi, maxim 15 zile. La fiecare 18 m coborăre  va interveni un palier de aşteptare de 15 zile. La reumplerea acumulării nu există limite. La fiecare 16 m coloană de apă, intervine un palier de aşteptare de 20 zile. „În aceste condiţii, urmărind şi valorificarea cât mai eficientă a acestei resurse de apă (potenţial hidroenergetic, alimentare cu apă localităţi) se apreciază că golirea acumulării se va putea face în cca. 3 – 5 luni de zile, respectiv în perioada noiembrie – martie. În aceste condiţii, se va asigura şi perioada de inspecţie înainte de demararea lucrărilor propriu-zise”, se mai arată în studiu.

Tot cu acest prilej se vor face lucrările de amenajare a albiei cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Se vor executa atât în lungul văii Bistriţei Transilvane cât şi în lungul văii Bârgăului (afluent dreapta al Bistriţei Transilvane).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.