Actualitate

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, audiat la Parchetul ICCJ

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martor în dosarul „Erata”, care vizează hotărârea privind referendumul din 2012 pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu.

Augustin Zegrean a declarat, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că vor fi audiate şi alte persoane în acest caz şi că el personal nu se teme de această cercetare, decizia pe care au luat-o judecătorii constituţionali la acel moment fiind una corectă.

„Am dat (Curtea Constituţională, n.r.) o decizie până când cineva o să înţeleagă rezultatul votului, nu am stabilit noi. Noi am primit de la BEC procesul verbal şi acolo scria că au fost la vot opt milioane, care reprezintă 46,24 la sută din numărul cetăţenilor înscrişi în liste. Dacă dădeam altfel decizia, puteam fi traşi la răspundere, eventual”, a declarat Zegrean, întrebat dacă se simte vinovat că a fost dată o erată la hotărârea adoptată de CC în 2 august 2012 cu privire la organizarea referendumului, în care se făcea menţiunea că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot.

Preşedintele Curţii Constituţionale a adăugat că, în opinia sa, nu este normal ca anchetatorii să verifice soluţii ale judecătorilor, acesta fiind şi motivul pentru care, în legea românească, statutul judecătorului este „inamovibil”. Zegrean a mai spus că dacă anchetatorii s-ar apuca să cerceteze fiecare decizie a judecătorilor, nu s-ar ajunge nicăieri.

După audieri, Augustin Zegrean a spus: ”Categoric nu ar fi fost un alt rezultat. Hotărârea finală prin care s-a stabilit că referendumul nu este valabil a fost luată în baza articolul 6. Nu amestecaţi mere cu pere”.

La ieşirea din PICCJ, Augustin Zegrean a fost huiduit de câteva persoane. Întrebat de ce crede că se întâmplă acest lucru, preşedintele CC a răspuns: „Întrebaţi-i pe ei. Şi când am fost în Parlament mi s-a strigat ”orbul handicapat”.

Miercuri sunt aşteptaţi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie alţi doi judecători ai Curţii Constituţionale, unul dintre aceştia fiind Petre Lăzăroiu.

Curtea Constituţională a adoptat, 2 august 2012, o hotărâre cu privire la referendum, însă a constatat că din aceasta lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la scrutinul care avusese loc pe 29 iulie 2012. Astfel, după publicarea hotărârii, a fost emisă o erată prin care se menţiona faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, respectiv peste 18 milioane.

Erata a fost întocmită şi semnată atunci de judecătorul Ştefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare la Monitorul Oficial. Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente, au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel că nu a fost atins pragul de participare, de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.  Judecătorii CC Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader, care au făcut opinie separată la hotărârea de invalidare a referendumului din 29 iulie 2012, şi-au argumentat dezacordul prin faptul că decizia a fost luată în baza „eratei” la adoptarea căreia ei nu au fost consultaţi.

3 comentarii

  • În DEMOCRAȚIA și în STATUL DE DREPT a lui Traian Băsescu și a regimului său, o ERATĂ e mai importantă decât aprox. 8.500.000 de cetateni cu drept de vot… Toată povestea asta cu uite cvorumul nu e cvorumul și mai ales cum încerca „crocodilu” să se agațe de orice chichiță juridică doar doar să mai râmână șef peste „ROMÂNICA” (conform propriilor declarații) e cât se poate de penibilă și arată că habar n-avem ce înseamnă și ce semnificație au, cu adevărat, noțiuni ca Democrație, Stat de Drept, Separarea Puterilor în Stat etc. ERATA ne ARATĂ, ca să fac un joc de cuvinte, o realitate tristă, ne arată gradul sau nivelul nostru de înțelegere a mecanismelor unei societăți moderne, complexe e adevărat, dar nu de neînțeles, chiar și pentru cei cu capacități cognitive sub medie, care este extrem de redus din păcate și în fine ne arată, mai sintetizat, nivelul nostru de CIVILIZAȚIE…

  • Ba, domnule Zegrean, nu solutia adoptata de judecatori este cercetata, ci daca ea s-a adoptat pe baza unor „indicatii” pretioase de la Coroceni sau din alta parte, altfel zis, daca erau „interesati” unii dintre judecatori sa dea un anumit verdict.. Si aici se ajunge la partizanatul politic al judecatorilor de la CC, pusi unii de un partid si ailaltii de celalalt partid.. Daca se dovedeste ca au fost anumite „intalniri” sau „telefoane” inainte de a se da „erata” atunci e „penala” treaba…

  • e penala 100%… (cica nu este normal ca anchetatorii să verifice soluţii ale judecătorilor….) da ce sa verifice….punctul si virgula???? …NO….UITE….DIN CAUZA UNUI PUNCT SI O VIRGULA….. (basescu si olteanu…..) o sa te duci tu acolo unde a’ntarcat mutu iapa!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.