Actualitate

Preşedintele României a trimis un reprezentant la ”Universul Einstein”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis, la Bistriţa un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale care să le înmâneze premii elevilor cu cele mai bune rezultate la cea de-a XI-a ediţie a Concursului Naţional de Fizică „Universul Einstein”, organizat de Palatul Copiilor Bistriţa.

La ediţia din acest an a concursului participă peste o sută de elevi şi profesori din 29 de judeţe care se întrec pe cicluri Universul Einstein 1de învăţământ: gimnazii, licee/colegii, palate/cluburi ale elevilor. Liceenii concurează la trei secţiuni: Fizică teoretică – experimente, Fizică aplicată şi mijloace dedicate studiului fizicii şi Interdisciplinaritate. A patra secţiune este cea de publicaţii, reviste, culegeri, etc.

Prof. Dorel Nicoară de la Palatul Copiilor Bistriţa: „Prima ediţie a acestui concurs am organizat-o în 2005 Dorel Nicoaracând a fost Anul internaţional Einstein. Poate şi longevitatea acestui concurs a atras atenţia Administraţiei Prezidenţiale, domnul preşedinte Klaus Iohannis transmiţându-ne nişte premii supriză pentru cei mai merituoşi elevi. Îi mulţumim şi ne bucurăm că avem parte de prezenţa unui reprezentant al domniei sale aici. Anul acesta, proiectele au fost trimise în perioada martie-mai 2015. Este vorba de zece proiecte realizate în Palatele Copiilor, 11 proiecte din gimnazii şi 32 de proiecte din licee. În total sunt 53 de proiecte din 29 de judeţele, selectate dintr-un total de 176 de proiecte la care au lucrat peste 400 de elevi şi cadre didactice. La Bistriţa, sunt 103 participanţi din ţară şi cinci din Bistriţa-Năsăud”.

Prof. Camelia Tabără – inspector şcolar general: „Am venit să-i salut în primul rând pe colegii profesori care Camelia Tabaraşi-au sacrificat câteva zile de vacanţă ca să fie alături de copiii pasionaţi de fizică şi care, dincolo de tărâmul teoretic, reuşesc să vadă utilitatea practică a acesteia, să realizeze mici proiecte care ne conving pe toţi că fizica e regina ştiinţelor şi noi, foarte mulţi din această sală, o iubim. Vreau să-i mulţumesc reprezentantei Administraţiei Prezidenţiale că e prezentă alături de concursul nostru. Cu siguranţă că domnul preşedinte, oriunde ar fi şi orice va fi devenit, nu va uita că e profesor de fizică şi că există un soi de solidaritate a profesorilor de fizică de peste tot, o disciplină pe care mulţi elevi o consideră dificilă. Noi toţi cei care predăm ştiinţele avem o misiune dificilă, să le facem cât mai uşoare şi mai accesibile şi să lucrăm în aşa fel încât mulţi elevi să le îndrăgească. Le urez elevilor mult succes în concurs şi le mulţumesc profesorilor încă o dată”.

Prof. dr. Mihai Todică, UBB Cluj – preşedintele juriului: „Acest eveniment nu e doar o competiţie între elevi, este un forum al cunoaşterii. Aici, la Bistriţa, acum doi sau trei ani am auzit de Platforma Arduino. Am fost prof. Todicaimpresionat de lucrările prezentate, m-am întors la Cluj şi am început să mă documentez devenind un fan al acestui tip de nouă ştiinţă care îmbină informatica, fizica şi robotica. M-am iniţiat şi perfecţionat în Platforma Arduino şi am observat că acel proiect s-a multiplicat încât am întâlnit peste 10 proiecte pe această direcţie. Deci această competiţie joacă şi un rol de diseminarea cunoştinţelor noi care reprezintă pentru România şansa de a intra în categoria ţărilor care promovează hi-tech, înalta tehnologie. Nu mai avem resursele naturale, poate nici potenţialul uman şi nici nu mai există cerinţa de a dezvolta industrii energofage care să producă mult, voluminos şi greu. În schimb, avem potenţial pentrui a produce lucruri mai mici, dar cu foarte multă inteligenţă înglobată. Această înaltă tehnologie poate pătrunde nu numai în şcolile de elită, ci în ultimul cătun unde există internet. Ca să te dezvolţi în această direcţie nu ai nevoie de prea multe, doar de un computer, o conexiune la internet şi de câteva module fizice care se pot cumpăra cu bani puţini”.

prof. dr. Aurelia Dan- inspector educativ: „Universul Einstein are în spate o muncă de elaborare a unui proiect Aurelia Danpe care domnul Nicoară l-a depus în toamnă când a avut loc selecţia naţională a proiectelor educative şi a fost selecţionat de Ministerul Educaţiei pentru a fi implementat în acest an şcolar. Ne bucurăm să girăm astfel de proiecte de calitate şi sperăm să ne vedem cu bine şi anul viitor”.

Ediţia a XI-a a Concursului Naţional de Fizică este un proiect al Palatului Copiilor Bistriţa şi al Fundaţiei ,,Proelectron”. Ediţia din acest an a fost finanţată integral de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Einstein 3 Einstein 1 Einstein 4 Einstein 5

3 comentarii

  • Musai Cameluta Tabara sa se bage in seama ca pe vremea cand tatal ei era inspector general si beneficia de multa protectie si era mereu pusa in fata .Si slugarnica fata de Iohanis ca mama ei fata de Ceausescu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.