Părinţii ai căror copii au frecventat programele de tip after school din şcolile bistriţene, întrerupte la jumătatea lunii martie, au cerut Primăriei Bistriţa să se implice şi să rezolve această problemă întrucât nu au cu cine să-i lase pe cei mici după-amiaza. Viceprimarul Cristian Niculae, la urechile căruia au ajuns numeroase reclamaţii de la părinţi, a decis să nu stea cu mâinile în sân.
„Am fost sesizat de mai mulţi părinţi legat de această problemă. Am discutat cu doamna inspector general Camelia Tabără, este colega mea de partid, mi-a explicat că aşa stau lucrurile din punct de vedere legal, că nu se mai pot organiza aceste programe în acest fel. Am mai avut o discuţie şi cu doamna deputat Doina Pană în sensul acesta să vină cu o propunere de modificare legislativă şi să găsim soluţii. Chiar săptămâna aceasta şi-a propus să aibă o discuţie cu doamna premier Viorica Dăncilă. Aştept să văd ce soluţii sunt. Am înţeles că este un ordin de ministru care a încurcat lucrurile şi trebuie să vedem ce putem face pentru a modifica lucrurile din punct de vedere legislativ. Nu putem cere ISJ să nu respecte legea. Cred că modificarea trebuie făcută la Ministerul Educaţiei. E o problemă pe care trebuie să o rezolvăm urgent pentru că părinţii trebuie să aibă soluţii pentru copii. Acum se munceşte mult, fiecare are jobul cum îl are. Educaţia copiilor e foarte importantă şi trebuie rezolvată această problemă: să poată şi părinţii munci, şi copiii să se poată pregăti”, a spus viceprimarul Bistriţei, Cristian Niculae, totodată preşedinte al PSD Bistriţa.
Reamintim că şcolile din judeţ au decis să întrerupă programele after school începând din 15 martie a.c.
„Metodologia de organizare a after school s-a schimbat din septembrie 2017. Nu mai are ce căuta contractul cu PFA. Noua metodologie invocă, în exclusivitate, asociaţia de părinţi. Noi nu am avizat, pentru acest an, niciun After School, decât cel de la Dumitra, plătit de autorităţile locale şi Lechinţa şi Teaca, pe proiect european. Am transmis procedura financiară şi de organizare ca să poată fi expusă părinţilor pentru anul viitor. Directorii s-au sesizat că ceea ce au e o ilegalitate. Şi încearcă să intre în legalitate. Practic se poate face, dar cu bani plătiţi la casieria şcolii. Asociaţia de părinţi trebuie să depună banii, dar nu poate salariza. PFA e un mic business. Noua metologie spune că nu are ce căuta în şcoală”, a declarat Camelia Tabără pentru Timp Online.
Întrebată câte astfel de PFA-uri există în judeţ, Camelia Tabără a răspuns: „Nu ştiu să vă spun câte sunt. Anul trecut le-am avut inventariate, iar Curtea de Conturi ne-a spus că nu e în regulă. Am reglementat pe procedură când am făcut Hotărâre de Consiliu Local, iar în septembrie 2017 s-a schimbat complet metodologia. Forma financiară nu se poate derula decât cu asociaţia de părinţi”.
Inspectorul şcolar general a mai precizat că nu ştie de ce s-a luat decizia întreruperii programelor after school din 15 martie: „Directoarele s-au tot străduit, dar, din punctul nostru de vedere, ele nu au avut aviz. Noi nu am dat nicio dispoziţie în niciun sens. Sunt spaţii şcolare de care răspunde directorul şcolii. De tot ce se întâmplă sub cupola şcolii răspund directorii. Nu ştiu de ce au decis să întrerupă exact din 15 martie. Nu gestionăm noi asta, dar eu am spus de fiecare dată că nu avem avizate programe de tipul Şcoală după şcoală pentru că avea componenta didactică în regulă, însă cea financiară, nu. Pot poate face After School dacă plăteşte şcoala în regim de plata cu ora. Noi am transmis pentru anul viitor procedura. Suntem obligaţi acum, înainte de înscriere, să le spunem forma corectă: asociaţia de părinţi plăteşte, iar doamnele sunt plătite pe stat de plată la plata cu ora. Ca formă de plată e exact cum e plătit postlicealul sanitar de la Liceul Sanitar. Acolo se constituie catedre susţinute din contribuţiile cursanţilor”.
În 2016, a mai fost o situaţie similară despre care Timp Online a scris AICI.
Cum functionează Afterschoolol in Scandinavia:
– este in subordinea Primăriei
-angajatii sunt plătiti de catre Primărie
– părintii plătesc o sumă modică 700DKK la un salariu net de 20.000 dkk. Asta raportat la salariile din Bistrita ar insemna 70 lei la salariu de 2000 lei.
– Primăria iți trimite factura acasă
-nu se face şcoală
-se face karting, pictură, olărit, desen, fotbal, excursii, paintball, foc de tabără, ingrijit iepuri, tenis de masă, dans, cântat la un i strument, skate park etc.
-ingrijitorii/supraveghetorii nu sunt profesori, sunt oameni cu seflet mare.
De ce este bun un Afterschool: Copiii nu se joacă de capul lor pe stradă, nu se bat, nu fac prosti, nu fumează, nu se injură unii pe altii, etc.
Nu stiu dacă am fost suficient de clar in exprimare.
Parintii plătesc doar 700 Dkk, pentru că Afterschoolul este SUBVENTIONAT de către Primărie. Costul real este dublu sau triplu.
Deci, nu îi puneți pe părinți să plătească întreaga sumă (400 lei pe lună sau mai mult).
Cel mult 200 lei, restul plăteşte Primăria Bistrița.
Completarea ordinului de ministru a avut loc in 31 august 2017, iar avizarile se fac pentru fiecare an scolar pana la 1 martie . Deci la 1 martie 2017 s-a facut documentatia pentru anul scolar 2017-2018. Doar in BN cica se aplica retroactiv o modificare!!!!!! Modificam abuziv sa fim legali in februarie 2018 ceva ce trebuia sa functioneze conform ordinului de ministru existent anterior! Nu se dau numere de inregistrare si raspunsuri scrise la cereri in ISJ BN!!! Dar se striga ca nu au lucrat legal invatatoarele! Hotii striga hotii!
Daca părinții ar înceta să mai cocoloseasca copiii si iar responsabiliza de mici,Daca nu ar mai concura între ei care da mai multe meditații si cate activități extra are copilul atunci va garantez ca profesorii ar face totul la clasa fără să fie nevoie de afterscool sau meditații. SA fim obiectivi și sa recunoastem ca nu toti copiii sunt superdotati ,sa ii mai lăsăm să se bucure de faptul că sunt copiii.