Actualitate

Prețuri mai mari și la piața locală. Cât va costa kg de miel înainte de Paști

Din cauza majorărilor de prețuri la motorină, energie și apă din ultima perioadă, micii producători care își vând marfa la piața locală de la Biserica Evanghelică se vând nevoiți să își scumpească și ei marfa.

”Suntem foarte afectați de scumpirile la carburanți. Acum începe campania agricolă. Noi avem terenuri care trebuie lucrate pentru că furajele le facem noi. La 9 lei/litru, motorina e foarte scumpă. Să știți că un tractor consumă multă motorină. Suntem nevoiți să scumpim și noi produsele. Altfel intrăm în faliment și nu mai putem produce. În ultima perioadă, a scăzut și numărul de cumpărători poate și din cauza faptului că iarna vânzările de brânzeturi sunt mai slabe. Se mănâncă mai multă brânză primăvara și vara când apar și legumele. În ce privește mieii, anul trecut am vândut cu 30 de lei/kg, anul acesta cred că vor fi 40 de lei/kg, nu știm deocamdată. Toate se schimbă de la o zi la alta, nu poți să-ți faci niciun plan. Sunt foarte uimit de prețul la motorină. Cu toate că obținem un sprijin de 1 leu și ceva/litru de motorină, dar la scumpirile ce o fost nu se simte. Ne uităm la țările UE care își iau motorina pentru agricultură la aproape jumătate de preț, dar ce putem face noi? Eu m-am așteptat la instabilitate pentru că guvernanților noștri pare că nu le pasă. De oierit nu mă las, că asta e meseria mea. Nu putem lăsa terenurile în paragină, ce să facem? ”, a spus Grigore Creța, oier din Ruștior.

”Lucrăm cu tractoare, cu utilaje și prețul motorinei ne afectează cel mai mult. Fără utilaje nu mai poți face nimic. Așa că am fost nevoiți să creștem și noi prețurile, nu foarte mult pentru că oamenii nu ar mai veni să cumpere de la noi. S-ar duce unde-i mai ieftin. Oricum, oamenii cumpără mai puțin acum. Nu își mai permit ca în alte vremuri. Sunt foarte calculați față de anii trecuți”, a spus Leon Oprea, crescător de animale din Feldru, care a majorat prețul kilogramului de caș, brânză și urdă cu 2 lei.

”Dacă toate s-au scumpit, scumpim și noi produsele noastre. Prețul semințelor s-a scumpit cu 80% anul trecut față de acum doi ani. Costurile de producție sunt ceva mai mari. Uleiul l-am scumpit față de acum doi ani cu 50%. Un litru de ulei presat la rece costă 15 lei. Uleiul rafinat are un preț variat de la zi la zi, darămite de la an la an. Când crește, când scade. Și acum 5 ani costa 10 lei litru din câte îmi amintesc, eu nu pot schimba prețul de la o zi la alta. Nu mi se pare că a venit mai multă lume să cumpere ulei de când cu noua isterie. Sunt unii care cumpărau 2 litri pentru 3 luni, acum și-au luat 4 litri să le ajungă pentru 6 luni, dar sunt puțini aceștia”, a spus Dinu Pleșa din Dipșa.

”Nu mai ține lumea animale că îi greu de recoltat fânul dacă s-a scumpit motorina. Și eu ce fac atunci? De unde mai iau brânză pentru plăcintele mele? Agricultorii sunt afectați de creșterea prețului la motorină, la îngrășăminte chimice. dacă pui holdă și nu pui cât de cât un pic să ajuți, nu se face nimic. Acum costă 250 de lei îngrășământul. La cât sunt de scumpe, ieși în pierdere. Oamenii la rândul spun că nu mai pun nimic înpământ, dar dacă eu nu pun, ăla nu pune, ce mâncăm? Totuși, oamenii mai vin și mai cumpără. Eu sâmbăta asta am făcut numai un cuptor de 10 pite că săptămânile trecute nu au prea venit să cumpere, dar astăzi (sâmbătă, 12 martie – n.a.) am vândut tot până la 10. Nu am scumpit prețurile și poate de-asta”, ne-a spus Saveta Ban din Liviu Rebreanu.

”Noi, crescătorii de animale din Sângeorz-Băi, tot așa vom munci. Sigur că se va reflecta în prețul produselor costurile motorinei și a celorlalte utilități pentru că trebuie să muncim și cu tractoarele, și cu cositoarele, și cu curentul. Noi, ca și persoane, nu avem prea mult de suferit. Probabil cu toții vom consuma mai puțin și ne vom limita la un produs bun, consistent ca și calorii. Noi încă nu am scumpit prețurile. De când am început, tot 30 de lei/kg este cașul. Ne e greu să creștem prețurile pentru că vine omul să cumpere și se uită în ochii noștri și întreabă: Știți cât e pensia? E greu să majorăm, dar vom fi nevoiți la un moment dat”, a spus Floarea Larionesi de la Sângeorz-Băi.

Piața locală, care se ține în fiecare sâmbătă, la Biserica Evanghelică din Bistrița, nu a dus însă lipsă de cumpărători nici sâmbăta aceasta.

6 comentarii

  • Cred, sunt convins că trebuie să ne resetăm modul de viață, de gândire, comportament. Cei care putem să cultivăm, să creștem animale măcar pt subzistență. Da, munca țăranului n-a fost niciodată răsplătită, nici țăranul respectat, dar trebuie să ieșim din paradigma că nimic nu se merită, că ne costă mai mult dacă producem noi, decât dacă cumpărăm. Poate n-o să mai avem de unde cumpăra, sau cu ce cumpăra și-atunci se va merita.
    PĂREREA MEA!

    • Asta ii tare =))))))) dar problema este ca sunt alti carora le plac ” miei comunitari ”

    • Doamne da sa porneasca vietnamejii dupa ,,vânat”…poate scapam de rahatii de ,,mielusei”

  • Credința în burdihan și festinul lăcomiei , altfel nu îmi explic această nebunie asasină cu mieii . Iar proprietarii de turme de oi să nu se mai vaiete că au mereu printre cei mai bogați oameni din țară , bată-i Dumniezo !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.