Economie

Prețuri plafonate la polițele RCA. Ce prevede HG

Guvernul a adoptat Hotărârea care prevede plafonarea preţului la poliţele RCA, “pentru a elimina potențialul impact negativ al creșterii prețurilor, inclusiv ca urmare a inflației”.

Actul normativ prevede stabilirea, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurători pentru contractele RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost calculate și practicate de aceștia la data de 28 februarie 2023, precum și limitarea comisioanelor de distribuție la maximum 8% din prima netă.

Tarifele de primă maxime și procedura de acordare a despăgubirilor se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa bonus/ malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta; influența clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplică și de către BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) în cadrul procedurii de alocare a asiguraților cu risc ridicat. 

Pe perioada aplicării prevederilor actului normativ, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent car ce oferă servicii de închiriere autoturisme fără conducător auto.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile fie de la data eliberării autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asiguratorul RCA. Prin excepție, această perioadă poate fi prelungită numai cu aprobarea asiguratorului RCA în situații justificate.

Potrivit hotărârii, depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite de prezentul act normativ și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asiguratorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. 

Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, Valentin Ionescu, a anunţat că am putea avea, în luna iunie-iulie a acestui an, o nouă companie privată care să vândă asigurări RCA, CASCO, asigurări de sănătate şi de locuinţe. Referitor la posibilitatea ca CEC Bank să lanseze o divizie pe asigurări, Ionescu a precizat că momentan banca este în etapa în care trimite documentele necesare acestui demers către ASF.

Cel mai probabil în luna mai, ASF va veni cu un proiect care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, pentru a asigura evitarea unor derapaje pe piaţa asigurărilor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.