Cultură

Prezentări de noi cercetări, expoziții și atelier de creație, la Complexul Muzeal

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează vineri 15 decembrie sesiunea de comunicări științifice cu tema ”Noi cercetări pe limes-ul nord-estic al Provinciei Romane Dacia”.

Muzeul Bistrița va deveni locul în care se vor prezenta cele mai noi rezultate ale cercetărilor din domeniul arheologiei desfășurate pe limes-ul nord-estic al Provinciei Romane Dacia, prilej cu care vor fi dezvăluite detalii importante pentru publicul larg și lumea științifică ale ultimelor descoperiri.

Evenimentul reprezintă totodată și o ocazie deosebită pentru ca specialiștii bistrițeni să prezinte rezultatele cercetărilor arheologice proprii realizate în siturile cunoscute sau recent identificate.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită la vernisajul expoziției ”Sărbători religioase și laice în Bistrița și Năsăud în prima jumătate a sec. XX”, care va avea loc luni 18 decembrie, ora 11.00, la sediul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, de pe str. Gen. Grigore Bălan nr. 19.

Expoziția realizată de Secția de Istorie-Arheologie a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud își propune să prezinte publicului larg prin intermediul unor texte și fotografii de epocă câteva instantanee din viața oamenilor de pe aceste meleaguri surprinși în cele mai frumoase momente ale existenței. Astfel, fie că facem referire la spațiul sacru al sărbătorilor spiritual-religioase (Ex. Paștele, Crăciunul, Rusaliile) încărcate cu toată semnificația lor profundă, în permanentă legătură cu Cerul, fie la cele laice care marchează evenimente importante din viața și istoria națională (ex. 10 Mai – Ziua Națională, 24 ianuarie 1859 – Ziua Unirii Principatelor Române), expoziția foto-documentară vă invită să luați parte în preajma frumoaselor sărbători ale iernii la un festin spiritual al timpului de sărbătoare. La realizarea posterelor au fost folosite texte din presă și revistele locale (Ex. Revista Bistriței, Gazeta Bistriții, Săptămâna, Vatra), fotografii din patrimoniul imaterial al perioadei interbelice locale precum și studii de specialitate diverse care se ocupă de aceste aspecte ale vieții spirituale.

Sursele documentare ale expoziției provin din Fondul de carte veche al Muzeului Bistrița, Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, Muzeul ”Cuibul Visurilor” Maieru.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud organizează luni 18 decembrie, ora 11.00, vernisajul expoziţiei temporare “Specific mie – ziua minorităţilor naţionale din România”.

În cadrul acestui eveniment cultural au fost invitate ca parteneri comunitatea evreilor, comunitatea maghiară, comunitatea romă și comunitatea germană din judeţul Bistriţa-Năsăud. Expoziţia de anul acesta va avea în vedere valorificarea fotografiilor pe care fiecare comunitate le consideră reprezentative pentru a reda viaţa cotidiană şi aspecte din cadrul sărbătorilor specifice fiecarei etnii.

În programul evenimentului vor participa cu activitatea “Unitate, diversitate în Bistriţa interculturală” elevii de la Şcoala Gimnazială Tureac, coord. prof. Ştefan Sălăgean.

Sunteți invitați să pătrundeţi într-un spaţiu multicultural recreat de mărturiile fotografice ale unei lumi care păstrează urmele unor istorii multietnice prezente acum în comunităţi restrânse.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud organizează în data de luni 18 decembrie, începând cu ora 9.00, atelierul de creaţie ”Podoabe în bradul de Crăciun”.

Sunt așteptați să participe copii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani. Participanţii au prilejul, astfel, de a se bucura de atmosfera sărbătorilor de iarnă şi totodată, cu mânuţele lor dibace, să dea curs creativităţii, imaginaţiei şi abilităţilor practice. Scopul acestei activităţi este acela de a oferi o alternativă artistică de petrecere a timpului liber şi de a realiza ornamente de iarnă. În acelaşi timp, în acest frumos se vor cânta colinde.

Atelierul tematic organizat în cadrul proiectului ”Sărbători înseamnă împreună” se va desfășura gratuit, la sediul Muzeului Bistriţa, din str. G-ral Grigore Bălan, nr. 19. Înscrierile se fac la sediul Muzeului Bistriţa, din str. G-ral Grigore Bălan, nr.19, pentru grupuri mai mari de 5 persoane.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.