De ce vreţi să vă faceţi o casă ecologică?
Ca să fiu sinceră, din cauza banilor. Nu avem bani. Discutam cu soţul meu şi ne-am dat seama că dorinţă să ne facem casă avem, dar putinţă, nu. Aşa că am început să studiem şi am aflat că, de fapt, a-ţi face o casă naturală poate fi la fel de costisitor ca atunci când îţi faci o casă normală, dar, dacă îţi faci o casă naturală muncind tu, cu prietenii şi familia, atunci te poate costa foarte puţin. Am aflat exemple concrete de oameni care au făcut acest lucru, cum ar fi domnul din Miercurea Ciuc care şi-a făcut o casă naturală investind 10.000 de euro şi mai ştiu tot o familie tânără din Turda care are o casă mai mică, dar au făcut-o cu 15.000 de euro în condiţiile în care au montat şi panouri fotovoltaice cu care îşi asigură curentul electric. De mulţi ani de zile sunt în zona aceasta a naturalului. Am simţit nevoia şi de sănătate, am născut un copil între timp, preocupările mele profesionale s-au schimbat cu 180 de grade. Acum mă pregătesc să consiliez mămici să nască sănătos şi să alăpteze. Toate aceste lucruri care au început de un timp, un soi de întoarcere la ce e bun şi drag, şi natural m-au dus la ideea de casă ecologică sau din materiale naturale. Practic încă nu ştim, dar vrem să o începem în primăvară.
Am înţeles că sunt eficiente energetic aceste case şi vreau să vă întreb dacă şi acest aspect a contat în luarea deciziei dumneavoastră.
Cu siguranţă! Îţi dă şi un sentiment de bine să fii autonom. Se ia curentul, tu ai curentul tău pe care-l obţii natural, la fel şi încălzirea. E şi o parte de încredere, şi o parte de siguranţă, automat. Gândiţi-vă numai la curentul pe care-l cumpărăm de la Electrica, singurul furnizor. Dacă vrei să ai altă opţiune, în România nu poţi avea. Dacă se taie curentul, practic rămâi cu toate moarte. Fiind autonom, nu mai ai această problemă.
Vreţi să vă faceţi casa ecologică împreună cu prietenii?
Da, observ în anturajul nostru. Suntem nişte familii tinere care ne întâlnim, dar, în ultima vreme, ne vedem tot mai rar. Copiii merg la grădiniţă, lumea lucrează, nu mai ai timp să te vezi sau te cunoşti. Stăm în Bistriţa şi aflăm de pe internet, de pe Facebook, ce mai facem. Cred că se poate şi numai prin exemplul personal poţi dovedi.
Cât aveţi de gând să investiţi şi unde vreţi să vă faceţi căsuţa ecologică?
Nu ştiu sincer, undeva la 20.000 de euro, să vedem dacă reuşim să-i adunăm pe toţi. Căsuţa va fi aici, peste podul Jelnei, undeva mai sus, pe partea stângă. E un locuşor foarte frumos, care ne foarte drag, sub pădure şi cu o privelişte peste toată Bistriţa. Am zis că, dacă aş sta acolo, nici nu m-aş mai da jos de pe deal. Aş rămâne acolo să-mi fac profesia, să-mi câştig existenţa. Nu putem fi absurzi şi să ne imaginăm că putem trăi fără a practica o profesie, dar aş rămâne acolo fiindcă îmi place foarte mult.
Ce fel de casă veţi face? Din baloţi de paie, din cob?
Nu ne-am hotărât încă. Urmează să luăm decizia în urma unei discuţii personale cu Nemeth Janos, rămâne să ne decidem. Soţul meu vrea să o construiască el, poate va intra chiar în acel „an sabatic”, un an pe care să şi-l ia liber de la serviciu. Trebuie să fim sinceri, nu poţi lucra doar câteva ore pe zi ca să-ţi faci o casă, nu poţi. Iarna aceasta stăm la gura sobei, astudiem, citim şi la primăvară, după Paşti, ne apucăm. Deja am avut propuneri din partea prietenilor care vor să ne ajute şi ne bucurăm foarte mult, ne simţim încurajaţi.
Felicitări, doamnă, mult succes!
Interviu realizat de Cristiana Sabău
De ce nu se urca intr-un copac ?? ar fi mai simplu si panorama ar fi superba. iar de securitate …nu mai vorbesc .doar ciorile sa-i poata face vreun rau. ca pe pamint……………!!
Sunt şi căsuţe în copac dacă vreţi să vă faceţi una. La Malin găsiţi inspiraţie. Arată chiar foarte bine, să ştiţi!
nu multumesc mult. prefer cea care o am acum. in alta ordine de idei e o idee buna casa asta ecologica , dar sa nu aiba mult fier prin curte sau alte materiale bunesi lucruri prin ea . prietenii stiu de ce . si sa nu lase casa mult singura . am avut o experienta si imi ajunge . peste vreo 200 de ani cind vom trai frumos si ,,singuri,, atunci imi fac si eu una in natura si in padure si pe unde vreti voi. pina atunci……….
Doamne, domnule Raul, sunteţi niţel cam negru în cerul gurii. Există viaţă şi-n afara politicului şi a încrâncenării noastre cotidiene faţă de tot felul de lucruri ce ne fac mai mult rău decât bine. Nu cred că reîntoarcerea la linişte, la firescul naturii poate fi ceva greşit. O zi de clacă cu oameni ce preferă o altfel de stare, ne poate reîmprospăta perspectiva asupra vieţii tumultuoase în care suntem angajaţi…
Familiei Ungur felicitări pentru alegere. Doamne ajută!
asa sint eu , ce sa fac acum ?? daca asa sint eu ?nu pot sa ma urc in copac .
imi plac comentariile dvs. Le apreciez foarte mult .[va citesc pe unde va gasesc] va felicit. aveti o gindire buna. bravo.
fiecare își modelează viața cum dorește, fiecare mănâncă, bea ce vrea..etc…dar cel mai important este să respectăm dorința, viziunea celuilalt atâta timp cât pe noi nu ne deranjează! În ceea ce privește construcțiile ecologice moderne, vă recomnd să vă documentați mai mult înainte de a ne așterne amintiri neplșcute din trecut…este diferență între casele vechi și casele moderne din materiale naturale, mai ales în ceea ce privește rezistența și eficiența…dar oricum avem exemple de construcții de sute de ani care sunt admirate de milioane de oameni. În altă ordine de idei, la conferință s-au prezentet soluții de case ecologică și pentru cei care confortul, statul la TV sau plimbările la mall sunt la ordinea zilei…dar cu toate astea ar face-o în case sănătoase și măcar nici nu ar polua mediul înconjurător
Cred ca tu, Raul Adrian, inca nu ai coborat din copac, la ce atitudine de primat ai!
tot ce e posibil. se poate orice .
Dle Raul … O sa ii propun sa construiasca si un grajd. Pentru tine! Numai bine!
hai dl Tudor ca mai glumesc si eu. chiar asa sa stam toata ziua suparati si mahniti ?? strica la frumusete. se poate ?? nu vedeti ce se mai cearta astia in USL ??? macar noi sa mai zambim
Daa…..si atunci o sa-si faca casa pe centura. [scuzati de asemanarea de cuvinte, dar asa a iesit !
cazul în care vor să înceapă construcţia în primăvară, ar cam trebui să pornească deja cu obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare.