Actualitate Recomandări

Prima ediţie a crosului „Alerg pentru copii”. Care a fost scopul caritabil al evenimentului

(FOTO) Zeci de bistriţeni au sărbătorit 1 Iunie alergând împreună cu cei mici prin Pădurea Schulerwald. Au făcut-o ca să îi motive pe copii să ducă un stil de viaţă sănătos, dar şi pentru o cauză nobilă: sprijinirea familiilor care au copii bolnavi de diabet.

Adulţii au alergat pe 4,4 km, respectiv 8,8 kilometri, dar şi alături de cei mici într-o cursă de familie. I-a provocat să facă asta Asociaţia Puişorul, condusă de Dorina şi Sergiu Bouth, familie care a pierdut în mod de-a dreptul tragic o fetiţă ce s-a îmbolnăvit de diabet.

„Având în vedere că este 1 Iunie, Ziua Copiilor, vrem să îi îndemnăm să facă mişcare ca să fie sănătoşi. În al doilea rând, vrem să ajutăm copii bolnavi de diabet. Avem câteva familii pe care vrem să le ajutăm cu testere de glicemie şi cu aparate de glicemie pe care le vom dărui acestora. Avem o cursă pe 8,8 km pentru profesionişti, pe 4,4 km pentru amatori, iar pentru copii o cursă de amuzament pe 2,2 km, iar pentru părinţi şi copii o cursă de 500 de metri pentru amuzament şi mişcare”, a spus Sergiu Bouth.

„Am avut o fetiţă care a murit, fiind diagnosticată cu diabet. Au fost mai multe circumstanţe care au dus la decesul ei, nu doar diabetul. În mod normal, în 90% din cazuri copiii au nevoie de tratament toată viaţa, dar pot duce o viaţă normală dacă îşi fac tratamentul. Singura problemă e că tratamentul e costisitor, statul oferă foarte puţin, iar cheltuierlile cu un copil bolnav de diabet ajung la 2000 de lei lunar. Ca să menţii un copil bolnav de diabet pe linia de plutire trebuie să ţină regim. dacă au mâncat un măr, trebuie să calculeze nivelul de glucoză din mărul respectiv şi doza de insulină pe care trebuie să şi-o facă. Un copil bolnav de diabet e înţepat undeva la 20 de ori pe zi pentru testare şi pentru injecţiile cu insulină care reglează nivelul de glucoză din sânge”, a explicat Dorina Bouth.

Până acum trei luni, copiii bolnavi de diabet primeau gratuit de la stat circa 150 de teste la trei luni, iar acestea nu le ajungeau decât o lună fiindcă folosesc 10-15 pe zi. „Pe restul trebuiau să le cumpere. Sunt extrem de costisitoare. Ne-am gândit să-i ajutăm. Dacă pentru fetiţa noastră nu mai putem face nimic, măcar pe alţii să îi ajutăm”, a spus ea.

Un alt scop al Asociaţiei Puişorul este acela de a informa părinţii în legătură cu această boală. „Simptomele diabetului sunt foarte banale. Pot fi ignorate foarte uşor şi evoluţia bolii poate fi foarte bruscă, iar dacă nu eşti atent la simptome, copilul ajunge în stare foarte gravă. Din păcate, se fac confuzii între diabetul la copii şi diabetul la adulţi. Am întâlnit inclusiv medici care nu ştiau diferenţa. Evoluţia este diferită. Diabetul la copii insulino-dependenţi este o boală autoimună, în timp ce la copii, de tip II, este o boală metabolică. Foarte mulţi când aud că un copil are diabet spun că a mâncat dulciuri sau are un regim haotic, nesănătos. Nu e adevărat. Până acum nu se cunosc cauzele diabetului de tip I. Până la 6% sunt cauze genetice. O altă posibilitate sunt virozele, inclusiv o răceală, orice suprasolicită sistemul imunitar şi îl face să se dea peste cap. În loc să acţioneze împotriva viruşilor, atacă propriile celule din organism, iar primele celule pe care le atacă sunt cele beta din pacreas, cele producătoare de insulină”, a adăugat Dorina Bouth.

În judeţul nostru sunt circa 40 de copii mici până în 10 ani bolnavi de diabet I, iar la nivel naţional sunt circa 10.000.  La cros s-au făcut  şi donaţii în bani pentru aceşti copii care au nevoie lunar de tratamente în valoare de 2000 de lei fiecare.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.