Pentru a sărbători împlinirea a 20 de ani de la semnarea acordului de înfrățire între orașele Bistrița și Besançon, municipalitatea a organizat la Palatul Culturii, în cadrul Târgului Mare al Bistriței și în prezența invitaților din Franța, un moment aniversar.
Primarii din Bistrița și Besançon, Ovidiu Crețu respectiv Jean Louis Fousseret, au fost întâmpinați cu pâine și sare de tineri îmbrăcați în costume populare, după care au participat la vernisajul unei expoziții de costume populare franceze unicat, prezentată de Nicolas Charlety, președintele Confederației Naționale de Folclor din Franța, și de Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal.
Numeroasa delegație franceză și invitații municipalității au asistat apoi la o festivitate la care edilii celor două orașe au punctat traseul comun pe care Bistrița și Besançon îl au de 20 de ani.
Primarul Ovidiu Crețu a înmânat Medalia de argint ”20 de ani”, dar și mascota orașului, struțul, celor care au făcut posibilă înfrățirea și au menținut vie relația de cooperare Bistrița – Besançon: Claude Mercier – președintele Asociației Franche-Sylvanie, Jean Francois Guyonneau, Christian Nallet, Michelle Tyrode – membri ai asociației, Stela Todea – fost președinte ARFA, Monica Buboly – președinte ARFA, Mariana Suărășan, Geta Târnovan – membri ARFA, Mariana Buta.
”Cu ocazii speciale se aduc mulțumiri celor care s-au implicat. Mulțumiri tuturor, înmânăm câteva simboluri pentru a ne manifesta în acest fel mulțumirea față de cei care s-au implicat în mod deosebit. Am editat cu această ocazie Medalia ”20 de ani” pe care o înmânăm unor personalități din Bistrița și Besançon”, a spus Ovidiu Crețu.
”Au trecut 20 de ani de la oficializarea unei relații de prietenie care exista de multă vreme, mai ales la nivelul cetățenilor din cele două orașe. Ei sunt, în fond, cei care au inițiat, construit și consolidat relația de prietenie dintre orașele noastre. Legăturile au devenit tot mai consistente de-a lungul timpului, iar schimburile pe plan cultural, educațional, economic și administrativ au scris istoria relațiilor româno-franceze, mai ales ca o dorință a cetățenilor celor două comunități. Relațiile s-au diversificat și s-au extins spre cele mai variate domenii, cu o consistență tot mai mare în cele ale învățământului, social, cultural. Asociația de prietenie româno-franceză a avut un rol deosebit de important în consolidarea relațiilor trainice cu prietenii noștri din Franța. Contactele dintre actorii societății civile din cele două orașe, schimburile de bune practici au reprezentat un enorm câștig.
Autoritățile locale au făcut demersuri ca această relație de prietenie să aibă corespondență și la nivelul primăriilor, implicând un mare număr de funcționari publici în proiecte comune. Prin proiectul ”Tranziție”, funcționari ai Primăriei Bistrița au efectuat stagii de formare în cadrul serviciilor din Primăria Besançon în domenii variate. S-au pus bazele unei rețele a orașelor partenere, reunite sub titulatura ”Conferința orașelor partenere”. Au urmat alte proiecte comune, ”Teritorii” și ”Teritorii gemene” în domenii social, transporturi, amenajare. Schimbul de experiență în proiectul ”Teritorii ale Europei” pe teme sociale s-au finalizat cu crearea în Bistrița a primului atelier protejat pentru persoanele cu handicap din România și a unui serviciu de îngrijire la domiciliu. În urma vizitelor din ultimii ani ale prietenilor din Besançon, s-au remarcat câteva tematici care ar putea face obiectul următoarelor schimburi de experiență. Direcția Educație Turism pregătește schimburi pe teme legate de CL al Tinerilor, teme sportive și educative. Centrul Cultural Municipal este interesat de schimburi în domeniul culturii și al artizanatului. Direcția de Servicii Sociale are în vedere teme privind tratarea persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vârstnice prin schimburi trilaterale Bistrița – Besançon – Zielona Gora. Un alt schimb de experiență vizat implică Ocolul Silvic Bistrița pe tema gestionării durabile a fonsurilor forestiere, iar SC Business Park intenționează să aibă discuții cu instituția similară din Besançon, parcul industrial și incubatorul de afaceri. O nouă idee de parteneriat este schimbul de experiență la nivelul polițiilor locale și serviciilor pentru situații de urgență.
Momentul aniversar de acum este unul special în evoluția parteneriatului care ne-a adus până acum satisfacții și bucurii. Sper ca relațiile dintre cele două orașe vor cunoaște un nou dinamism. Vive la France, vive la Roumanie!”, a spus primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.
”Sunt mândru și fericit să particip la acest moment frumos de sărbătoare: 20 de ani de prietenie. Această longevitate reprezintă un simbol și un mesaj puternic, al necesității creării de legături între națiuni, al prieteniei de neclintit între România și Franța. Prin înfrățirea noastră se schițează istoria unei Europe deschise, solidare și îndreptată spre viitor, eliminarea barierelor pentru construirea unui viitor comun. Locuitorii din Bistrița și Besançon pot să fie mândri de ceea ce reprezentăm împreună azi. Este o mare bucurie să regăsesc Bistrița, este pentru a doua oară când vă vizitez. Mi-a rămas în minte primirea pe care mi-ați făcut-o acum zece ani și îmi va rămâne în minte primirea pe care mi-ați făcut-o acum. Regăsesc Bistrița dinamică, în plină transformare economică și urbană, deschisă și mai mult spre Europa. Sunt emoționat de interesul pentru Franța și cultura sa, de această dorință de schimburi de idei și experiență. Aceste schimburi au fost numeroase și fructuoase timp de 20 de ani. Înfrățirea noastră este un proiect viu, bazată pe legături operaționale și concrete, la nivelul administrațiilor, la nivelul asociațiilor de prietenie. Acești 20 de ani sunt o frumoasă reușită și ne dau entuziasmul necesar să ne gândim la viitorul parteneriatului nostru pentru următorii 20 de ani. Aceste zile, în avanpremiera întâlnirii din octombrie de la Besançon, ne vor da ocazia să ne gândim la problemele cu care ne confruntăm azi pentru a pregăti viitorul nostru. Vom explora noi piste și noi teme de parteneriat. Să fim inventivi, vizionari, ambițioși. Îmbărbătați de această istorie comună, vom ști să deschidem noi perspective și să scriem în română și în franceză noi pagini ale prieteniei dintre Bistrița și Besançon. Trăiască prietenia româno-franceză!”, a afirmat primarul din Besançon, Jean Louis Fousseret.
Aici puteți vedea mai multe fotografii.
”Dorim ca legătura dintre orașele noastre să se mențină la fel de fructuoasă și în viitor, deoarece astfel de schimburi de experiență sunt în avantajul comunităților noastre, pentru o Europă fără frontiere”, a menționat viceprimarul Cristian Niculae.
„evoluția parteneriatului care ne-a adus până acum satisfacții și bucurii”. satisfactii-burti pline. bucurii-cantari si baute.
Oaspeți trebuie promiți ca atare, faptul ca eate vorba de prima înfrățire a orașului nostru, consider ca autoritățile au făcut un lucru normal și de bun simt fata de parteneri noștri!!!
Pentru bistrițeanul de rând aceste înfrățiri nu au absolut nicio valoare și niciun beneficiu. În schimb,pentru anumiți angajați din primărie, aceste înfrățiri sunt ocazii de vacanțe plătite (angajații care merg în orașele ănfrățite primesc mabi de diurne, transport și cazare asigurata….și …..cumea ironiei….nu pierd zile de concediu…ba chiar mai mult….cu mici manevre declară ore suplimentare..plătite sin bugetul local, din banii contribuabililor). Decât să se repare o stradă bombardată…sau să se asfalteze un drum de pământ..mai bine o excursie în străinezia pentru primar și o sobor de angajați pe primărie
Domnule Dorel aveti dreptate dar va rog sa nu generalizati, merg aceiasi de fiecare data adica obedienti si pupatori de mana, restul cred ca nici nu exista pentru primar. Sunt doar cativa importanti se vede si dupa grila de salarizare, va rog sa studiati grila care a fost facuta publica.
Bravo domnule primar si viceprimar, felicitari