Actualitate

Moțiunea de cenzură a trecut, Guvernul Grindeanu a picat. ”Până la urmă, asta se aşteaptă de la noi”

ACTUALIZARE (VIDEO) Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sorin Grindeanu a fost adoptată. În urma votului cu bile la care au luat parte 251 de deputați și senatori, 241 de parlamentari s-au exprimat în favoarea moțiunii, iar 10 împotrivă. Pentru ca moţiunea să fie adoptată erau necesare 233 de voturi. Astfel, Guvernul Grindeanu este demis. Preşedintele României Klaus Iohannis va convoca pentru luni consultări cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern.

”Nu a fost o zi uşoară. A fost o zi complicată pentru partidul meu, dar şi o zi deloc uşoară pentru România. Această criză trebuia să ia sfârşit pentru a continua guvernarea. Cred că s-a demonstrat, încă o dată, că acest partid ştie să rămână unit, indiferent cât de grele şi inedite sunt provocările. Sper ca de mâine să ne întoarcem la obiectivele administrative şi să lăsăm vrajba deoparte. Cu toate că ştiu că unii sunt dezamăgiţi de acest scandal, oameni care au avut încredere în noi, ştiu că avem capacitatea de a depăşi acest moment greu şi să îi convingem pe români că deciziile grele au trebuit să fie luate pentru o guvernare eficientă. Până la urmă, asta se aşteaptă de la noi”, a scris pe Facebook deputatul PSD Daniel Suciu.

”Îmi cer iertare românilor”

”Astăzi, România a intrat în normalitate, a fost o acţiune politică asumată de PSD şi ALDE, asumându-şi şi un risc politic, dar nedorind să riscăm ca un program de guvernare ambiţios să fie pus sub semnul întrebării. Am preferat să nu ne prefacem că lucrurile merg foarte bine de dragul de a salva nişte aparenţe. Este bine că astăzi PSD a ieşit întărit din această încercare, nu a fost uşor. Noul premier trebuie să fie un om corect şi responsabil, cu o capacitate enormă de muncă. Îmi cer iertare tuturor românilor pentru greşeala pe care am făcut-o, trebuia să discutăm mai mult în partid despre varianta de prim-ministru. Am crezut foarte mult în acest om”, a declarat Liviu Dragnea. El a spus că are în acest moment patru variante pentru funcţia de premier, iar numele final va fi ales în Comitetul Executiv al partidului şi va merge cu această propunere la consultările de luni de la Cotroceni.

Dezbaterea moţiunii de cenzură s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, timp în care în sala de plen a Parlamentului s-au auzit huiduieli la adresa lui Liviu Dragnea, social-democraţii au părăsit sala la discursul Ralucăi Turcan, iar Tăriceanu a tăiat microfonul în timpul discursurilor PNL şi USR. În sala de plen au fost prezenţi 385 de senatori şi deputaţi la dezbaterea moţiunii de cenzură. Deşi au anunţat că nu vor vota pentru sau împotriva demiterii premierului Sorin Grindeanu, PNL şi USR au fost prezenţi în sală pentru ca şedinţa să poată avea cvorum. În banca Guvernului s-au aflat doar Sorin Grindeanu, Victor Ponta şi Augustin Jianu.

Parlamentarii liberali au venit cu foi A4 pe care scria ”Ruşine PSD”, ”Jos PSD” şi ”Grindeanu=Dragnea”. Preşedintele PNL, Ludovic Orban a dat asigurări că niciun parlamentar liberal nu va vota moţiunea de cenzură.

Liderul senatorilor PSD Mihai Fifor a citit textul moţiunii.

Premierul Sorin Grindeanu a răspuns acuzaţiilor: ”Vă spun cât se poate de deschis, eu nu înţeleg de ce suntem azi în Parlament şi cred că nici românii nu înţeleg asta, nu înţeleg de ce atâta scandal în PSD . Lucrurile şi guvernarea merg foarte bine. Mă uit la dumneavostră şi văd că mare parte nu înţelegeţi. Ca premier, îmi cer scuze că România trece prin asta. Am luat decizia să nu demisionez pentru că făceam două greşeli uriaşe. Nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea şi să ajungă iarăşi la decizia preşedintelui Iohannis. Am considerat că România se afla săptămâna trecută la orice răscruce – ne puteam întoarce la epoca de dinainte 1989 sau să ne gândim la viitorul copiilor. Nu îmi doresc să ne întoarcem în trecut”.

”Dacă nu veţi face asta, în această seară, PSD se va duce la Cotroceni să-l roage frumos pe Klaus Iohannis să pună premier un pesedist. Liviu Dragnea nu poate fi, din aceleaşi motive pentru care nu a fost nici în urmă cu 6 luni! Şi o să stăm să aşteptăm ce decide preşedintele României. Iar din declaraţiile de până acum, nu cred că va fi un premier de la PSD. Şi atunci am pierdut guvernarea! Şi toată munca primarilor, membrilor de partid, simpatizanţilor se va duce pe apa sâmbetei pentru orgolii mărunte! Vreau să ştiţi că pe mine, ca român, ca pesedist de 21 de ani acest lucru mă deranjează foarte tare. În loc să-mi fac treaba pentru care m-aţi trimis la Guvern, împreună cu colegii noştri miniştri, astăzi dezbatem în Parlament dacă vrem să dăm singuri jos propriul guvern”, a mai spus Grindeanu.

El a adăugat: ”În ultimele zile m-am întâlnit cu foarte mulţi colegi din partid şi mi-au spus că am procedat corect. Şi vreau să-i felicit pe toţi colegii noştri din PSD, în special cei din Ardeal, care au avut curajul să spună clar că a fost o greşeală a actualei conduceri ce s-a întâmplat în ultimele zile şi că nu trebuia procedat aşa. Şi vreau să-i încurajez pe toţi cei care cred că actuala moţiune împotriva PSD este o greşeală, să voteze împotriva ei!”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că nici determinarea şi nici ritmul premierului nu au fost aşa cum se aştepta şi cum spera şi că să fi lăsat lucurile aşa ar fi însemnat ca PSD să eşueze cu bună ştiinţă şi să îi păcălească pe români. El a spus că nu se aştepta ca Grindeanu, „fostul nostru coleg”, să reacţioneze cu atâta îndărătnicie: ”Am crezut mult în Sorin Grindeanu şi îmi asum asta. N-am făcut-o în glumă. Am crezut că este cea mai bună soluţie pentru noi. Din păcate, se agaţă de scaun în cel mai nelegitim mod. N-a ajuns premier datorită celor baricadaţi în Palatul Victoria. A ajuns acolo pentru că cele două partide în mod statutar au hotărât să-i acorde un vot de încredere. Sub conducerea mea, PSD nu va accepta nicio alianţă subterană toxică. Am promis că vom face alianţe doar cu românii. PSD cere miniştrilor săi şi primului ministru să lucreze pentru români. Programul nostru de guvernare, programul care împinge România înainte este lucrul în care cred. Pentru continuarea acestui program, vă cer azi să votaţi moţiunea aceasta care ne doare pe toţi, dar care trebuie să treacă”.

El a menționat că premierul a avut întâlniri nocturne pe la Vila Lac 1 cu social-democraţi, în care s-a discutat despre „funcţii, dregătorii, ministere şi afaceri” şi s-au promis lucruri irealizabile.

Premierul Sorin Grindeanu a răspuns în plen acuzaţiilor lui Liviu Dragnea, susţinând că nu a negociat nimic cu absolut nimeni, că promisiuni au fost făcute de către liderul PSD lui şi lui Victor Ponta şi că în sală sunt vreo 5 premieri şi 50 de miniştri.

ȘTIREA INIȚIALĂ Moţiunea iniţiată de către PSD şi ALDE împotriva guvernului Grindeanu va fi dezbătută şi supusă votului, miercuri, de la ora 11.00, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului. Premierul Sorin Grindeanu se află în situţia inedită în care se va prezenta în faţa Parlamentului pentru testul votului de încredere cu o bancă ministerială aproape goală, întrucât cvasitotalitatea miniştrilor şi-au anunţat demisiile din Guvern. Singurul care i-a rămas alături din echipa iniţială este ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, la care se adaugă Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului în locul lui Mihai Busuioc.

Şedinţa va debuta cu o nouă lectură a textului moţiunii de cenzură, aceasta fiind citită prima dată în plen duminica trecută. PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

După citirea din nou în plen a textului, Sorin Grindeanu va prezenta poziţia guvernului său faţă de moţiune, după care va urma dezbaterea în plen, fiecărui grup parlamentar fiindu-i atribuit un număr de minute stabilite, în funcţie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvântul, înainte de a se trece la vot.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este semnată de 222 parlamentari de la PSD şi ALDE. De la PSD, deputaţii Victor Ponta şi Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputaţi PSD nu au fost prezenţi duminică. De la ALDE, lipsesc trei semnături. Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie ca miercuri 233 de parlamentari să voteze în favoarea acesteia.

Şansele de succes ale moţiunii de cenzură sunt greu de evaluat. PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul, însă nu se ştie cu certitudine numărul celor nemulţumiţi de decizia luată de Comitetul Executiv Naţional de a retrage încrederea PSD în propriul guvern, în urma evaluării iniţiate de către Liviu Dragnea şi prezentată, săptămâna trecută, membrilor CExN de către Darius Vâlcov.

În aceste circumstanţe, Liviu Dragnea a început negocierile cu UDMR pentru a se asigura că moţiunea va trece şi cu voturile Uniunii, însă concesiile pe care era dispusă PSD să le facă pentru aceste voturi au provocat nervozitate printre parlamentarii PSD din Transilvania şi nu numai. Chiar dacă negocierile nu s-au finalizat, mai mulţi parlamentari social-democraţi s-au arătat nemulţumiţi de perspectiva instituirii zilei de 15 martie ca Ziua Maghiarilor din Români şi de scăderea pragului de la 20% la 10% de la care ponderea unei minorităţi într-o localitate impune folosirea în administraţie şi a limbii respectivei minorităţi. În plus, negocierile cu UDMR nu au avut rezultatul scontat astfel că, marţi după-amiază, preşedintele Kelemen Hunor a anunţat că parlamentarii Uniunii nu vor participa la plenul reunit în care se va vota moţiunea de cenzură. „Liviu Dragnea (speriat ca nu are voturile colegilor săi ca să treacă moţiunea PSD contra PSD) s-a hotărât să folosească aseară voturile UDMR ca şi «glonţ de argint»! Azi şi-a tras «glonţul de argint» fix în propriul picior! Şi în picioarele PSD!”, a scris Victor Ponta pe Facebook după ce UDMR a anunţat că nu va vota moţiunea de cenzură a PSD.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a anunţat marţi că senatorii şi deputaţii partidului pe care îl conduce nu vor participa la şedinţa de plen reunit de miercuri. Celelalte două partide de opoziţie, PNL şi USR, au anunţat că vor fi prezente în sala de plen, dar nu vor participa la vot. Parlamentarii USR nu vor vota la moţiunea de cenzură iniţiată de către PSD împotriva guvernului Grindeanu, USR susţinând că singura ieşire onorabilă din criză ar fi convocarea alegerilor anticipate întrucât PSD şi-a pierdut credibilitatea.

 

În ceea ce-i priveşte pe cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, înclinaţi în mod tradiţional să sprijine majoritatea parlamentară, acum au decis să voteze fiecare după cum îi dictează conştiinţa.

14 comentarii

  • LEPADATURILOR ; in numele marelui meu bunic, care a fost cpt. in primul RAZBOI MONDIAL si a fost participant la unirea TRANSILVANIEI cu ROMANIA in 1918, va spun voua bai GOZERI de politruci, ca nu aveti nimic in comun cu mine si cu aceasta tara pe care nu o iubiti absolut deloc din ingamfare, prostie si lasitate.Ca atare pe acei tradatori si nemernici de parlamentari, care au stat la povesti cu alte CURVE din politica romaneasca si anume cei din HUDEMERE,, eu cetateanul semnatar, va trimit pe toti la mamuca voastra sub poale, sa intrati acolo de unde ati venit. Sa va loveasca acceleratul bai nenorocitilor, golanilor si netrebnicilor. ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU !!!

  • PSD-ul si-a dat arama pe fata , e un partid ipocrit . Luptele interne pentru suprematie au adus grave prejudicii de imagine tarii noastre pe plan international . Asistam la un spectacol politic grotesc in care un partid depune o motiune de cenzura impotriva propriului guvern . Tara nu mai e guvernata , imaginea Romaniei e compromisa , cu totii avem numai de pierdut , datorita orgoliului lui Dragnea de a detine puterea absoluta si a incapatanarii prostesti a lui Grindeanu de a se tine de scaunul de premier .

  • Jeguri ordinare… Lepre si banditi… Lingai si tradatori…
    PSD=Partidul Sugiucilor si Denaturatilor. ALDE=Alianta Luzarilor DEmagogi

  • Daca ar fi atat de inversunati pentru un proiect pentru oameni,daca ar lupta pentru terminarea autostrazilor intr-un timp record ,daca ar face totul pentru conditii decente si tratament fara spaga in spitale ,etc. ,atunci da ar fi parlamentari .Asa sunt o adunatura de oameni fara capatai.

  • Victorieeeeeeeeeeeeeeeeeee !
    Am învinsssssssssssssssssssssssssss!
    Traiască ai noștri: Codrin Ștefănescu, E.Nicolicea, D.Pană, și el maximo dragu de Dragnea !
    Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! (Stima noastră și mîndria…..)

  • Oricum, dupa aceasta motiune de cenzura impotriva propriului guvern, PSD-ul a iesit prost, exact ca in acea glumă cinică, evocând celebrul banc în care doctorul spune familiei pacientului că are două veşti, una bună şi una rea: operaţia a reuşit, pacientul a murit. Mai în glumă, mai în serios, cam aşa a iesit si PSD-ul lui Dragnea, dupa trecerea motiunii . Daca guvernul Grindeanu a mers atat de prost incat trebuia demis, atunci si Liviu Dragnea este cel putin la fel de vinovat precum premierul . Chiar daca dupa trecerea motiunii PSD-ul considera ca a inregistrat un succes Liviu Dragnea nu mai are nici un viitor politic. El care a condus partidul la victoria categorică din ultimele alegeri parlamentare s-a autodetonat împreună cu toată conducerea centrală a PSD, ca in zicala populara „eu t-am facut, eu te omor”. Sa nu uitam ca datorită problemelor penale pe care le are Liviu Dragnea și-a împins partidul și guvernarea spre cea mai rapidă decredibilizare postelectorală din istoria României, prin promovarea OUG 13. Acum cu motiunea, impotriva propriului guvern Dragnea a dat din nou cu mucii in fasole, fiindca in orice situatie toate opțiunea lui Liviu Dragnea este proasta. Acum că guvernul a cazut, PSD are șanse foarte mari să-și piardă credibilitatea și devine o chestiune de timp până când Dragnea va pierde și funcția de președinte al PSD. Dacă guvernul ar fi rămas în funcție, Dragnea ar fi pierdut sefia partidului mult mai repede.

  • Suciule, de la tine, de al Pana si de la Denes nu ma pot astepta nimic. Sunteti niste rebuturi. Daca nu faceti politica sunteti terminati.

  • Eu cred că era mai bine dacă nu pica guvernul Grindeanu. Ati fost stresati cu Grindeanu nu ați mai putut face atâtea hoții cu penalul din Teleorman. Oricum Vă trage după el in jos cu partid cu tot. Vai de voi ce ați ajuns slugi la mitici.

    • Ai grijă , Ioane , nu promova ardelenismul că imediat o să fii ,,atacat” și trimis undeva …laolaltă cu calul lui Pișta. Ține minte , miticii ,,ieste” buni cu toate că ne mulg ca pe vaca Milka și ne dau în schimb ciocolată pe băț.
      Ieri spuneam într-un comentariu ceva asemănător cu afirmația dumitale , adică ,,fie dracu’ cât de viclean, dar totuși , parcă mai bine că e ardelean ( bănățean, tot un…drac )”. Ce mai calea-valea, acest Pesedeu nu este apt să conducă o țară oricâte circumstanțe atenuante i-am atribui , atât antipesediștii cât și cei mai înverșunați ,,fani”. Rămâne în continuare un partid feudal , arhaic , bazat pe o singură clasă socială și pe un singur lider atotștiutor și priceputean fără pereche. Un vax de care lumea se va sătura , mai devreme sau mai târziu .

  • Paradoxal si daca pica guvernul si daca nu pica , tot acolo eram . Doar camarila lui Dragnea are de castigat , in rest , toata lumea pierde . E iluzoriu castigul asta , deoarece Dragnea va intra curand la mititica si lucrurile vor lua o intorsatura nesperata pentru multi . Acum au pierdut doar 2 habauci : Ponta si Grindeanu .

  • Auzi acolo : ” până la urmă asta se aşteaptă de la noi ” . Nu se aştepta asta de la voi . Se aştepta să nu vă bateti joc de Grindeanu – acarul Păun . Se aştepta să vă țineți promisiunile care v-au dus la guvernare . Oamenii nu-s proşti . Driblingurile astea se vor întoarce împotriva voastră cum nici nu vă imaginați . Sunteți ipocriți , mitomani , corupți şi incompetenți .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.