”Vom demara lucrările pentru realizarea de parcaje etajate. În zona Mihai Eminescu deocamdată documentaţia de execuţie pentru o parcare subterană, pe str. Bistricioarei o parcare supraetajată supraterană, la fel numai documentaţia tehnică pentru că şi pentru una şi pentru alta intenţionăm să le finanţăm prin atragerea fondurilor europene pe Programul Operaţional Regional. În spatele Camerei de Comerţ, str. Petre Ispirescu, unde avem un teren potrivit pentru parcare, o să începem proiectarea şi execuţia din fonduri proprii a unei parcări supraterane supraetajate. Am rezerve că vom reuşi finalizarea ei în anul 2014, dar vom face proiectare şi execuţie, iar finalizarea lucrărilor va fi cel târziu în anul următor”, a precizat Creţu într-o conferinţă de presă.
”Locurile de parcare vor fi, bineînţeles, contra cost, dar nu am cum să vă spun preţul de pe acum, n-avem încă nici proiectele la ele. Va trebui să vedem costurile care sunt, se face calculul amortizării şi se vor percepe taxe pentru cei care parchează cu ora, cu ziua sau vor fi cazuri ca în sistemul parcărilor de reşedinţă, pe program anual. Sigur, preţurile vor fi diferite pentru cei care parchează cu ora sau îşi iau abonament pe un an”, a adăugat el.
Primarul Bistriţei a declarat că ”numărul locurilor de parcare depinde de foarte multe lucruri”: ”În momentul în care începi să sapi în zona Mihai Eminescu, poţi să te întâlneşti cu magistrale, ştim că sunt acolo, nu ştim cât de jos vom putea să mergem. Ceea ce este neapărat necesar e ca în spatele BCR, parcarea de Bistricioarei, să ajungă undeva la 500 de locuri de parcare, acesta ar fi nivelul minim acceptabil ca să rezolve problema CJ, a Prefecturii, a BCR, a ISJ, a Direcţiei Finanţelor Publice, a Camerei de Comerţ, dar şi blocul care acoperă biserica ortodoxă. Zona respectivă va fi una pietonală, unde să se poată plimba lumea. Pentru cetăţeni vom asigura în parcările respective locuri de parcare rezidenţiale la preţuri rezonabile. Nu va fi ca la nivelul solului, gratuit, pentru că vor fi alte condiţii oferite acolo, acoperiş şi supraveghere video, iar preţurile vor fi ceva mai mari, dar nu exagerate”.
Parcarea de la CCI – o initiativa excelenta care sper sa se concretizeze:
PROCES-VERBAL Incheiat azi 28.02.2013, în şedinţa ordinară
a Consiliului local al municipiului Bistriţa
Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian: A doua chestiune, tot mai des ne uităm după avioane şi am trecut săptămâna trecută pe lângă Camera de Comerţ, în drum spre Administraţia Financiară a judeţului şi am constatat starea lamentabilă a parcării care este în spatele Finanţelor şi în faţa Camerei de Comerţ. Mă mir că cei de la Camera de Comerţ nu au văzut că, contribuabilii, firmele, investitorii vin deocamdată cu maşina şi e acolo o situaţie care cred că ar merita atenţia administraţiei, pe lângă parcarea poate prea generoasă pe care o are Camera de Comerţ, mai sunt şi nişte garaje a căror statut nu ştiu care este şi este o mocirlă acolo între zona cât de cât amenajată şi gardul de lângă blocurile din vecinătate, e o zonă – nu are rost să insist prea mult – foarte căutată şi maşinile parchează pe trotuar şi nu au suficiente locuri de parcare, poate se poate face ceva.
Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa:
Parcarea de la Camera de Comerţ este, de fapt, un teren care este în administrarea Camerei de Comerţ şi care trebuie să şi-l administreze, să şi-l amenajeze. Terenul nu este a lor, este dat doar în administraţie şi eu am discutat anul trecut cu domnul preşedinte Bar să ni-l dea înapoi ca să-l administrăm noi şi să-l amenajăm. Nu am primit încă un răspuns, se mai gândeşte, că întotdeauna există intenţia de a mai face ceva, că e un teren important, cu o locaţie foarte bună, pentru noi ar fi inclusiv pentru o parcare supraetajată zona respectivă, chiar dacă mai cumpărăm ceva în completare. Din câte ştiu eu, garajele care sunt acolo sunt pe terenul privat, deci nu prea avem ce să facem cu ele.
Construirea unor parcari supraetajate in zona centrului civic este o necesitate. Pana la demararea acestor lucrari insa,poate fi facuta demolarea centralei termice de pe str. Bistricioarei care ar permite sa se deschida o artera de circulatie cu iesire in str. Petre Ispirescu, in lungul careia sa fie amenajate parcari care sa deserveasca institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc.
De asemenea, prin reconfigurarea pietei Petru Rares, construind un sens giratoriu amplu in jurul monumentului eroilor,fluxul circulatiei s-ar putea muta in centrul pietei, disponibilizand pe cele trei laturi perimetrale o banda de circulatie pentru parcari de suprafata.